no

A 47 ezer duplája kell a megélhetéshez

2013.07.11. 19:01 Módosítva: 2013.07.11. 19:47

HAVI 85 960 FORINT A LÉTMINIMUM

Legalábbis ennyi volt tavaly az az összeg, amennyire minimum szüksége volt egy egyedülálló felnőttnek, közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Két felnőtt havi 150 ezerből tud megélni, egy négytagú családnak majdnem negyedmillió kellene. A KSH azt is közzétette csütörtökön, hogy a 18-49 éves korosztályból 335 ezer magyar él tartósan külföldön.

penz HUF

A HORVÁTOK MEGINT KIHALLGATNÁK HERNÁDIT

Újabb kéréssel fordult az illetékes magyar hatóságokhoz a horvát ügyészség, hogy kihallgathassa a Mol elnök-vezérigazgatóját, mivel megalapozottnak tartja a gyanút, hogy Hernádi Zsolt kenőpénzügyben érintett. A Mol folyamatosan és határozottan cáfolja, hogy kenőpénzt fizetett volna bárkinek is azért, hogy az INA horvát olajtársaságban megszerezze az irányítói jogokat.

LEGFRISSEBB: A VIDEOTON KIESETT

Emberelőnyben kapta a ciki vereséget és Európa Liga-kiesést jelentő gólt a Videoton a montenegrói Podgoricában. A Honvéd mindkét meccset uralta a szintén hasonló erejű montenegrói riválisa ellen – kilenc gólt 45 éve nem lőtt magyar klub –, ami még rejtélyesebbé teszi, miért játszott ennyire gyengén az ezüstérmes fehérvári csapat.

TIZENHÁROM BIZTOS ÉS MEGBÍZOTT DOLGOZIK A MINISZTERELNÖK KÖRNYEZETÉBEN

Két miniszterelnöki biztos és tizenegy miniszterelnöki megbízott dolgozik a kormány mellett. Köztük van az Amerikában székelő, mind közül a legtöbbet, havi 2,15 millió forintot kereső Fellegi Tamás korábbi fejlesztési miniszter, Szőcs Géza korábbi kulturális államtitkár, és Kerényi Imre rendező, akinek nemrég 375 ezer forintról 600 ezer forintra emelték a fizetését.

A MAGYAR PRAKTIKERT NEM ÉRINTI A NÉMET CSŐD

A németországi Praktiker AG az illetékes bíróságnál rövidesen kezdeményezi a felszámolás megindítását, de ez a magyarországi Praktikert nem érinti. Korábban szó volt arról, hogy az áruházlánc a hitelezőkkel folytatott tárgyalások eredményeként egy maximum 35 millió eurós pénzügyi injekcióhoz juthat, a tárgyalások azonban eredménytelenül végződtek.  

A KORMÁNY SZIMPÁTIA ALAPJÁN VÁLOGAT AZ EGYETEMEK KÖZÖTT

A kormány felsőoktatási koncepciója azt ígéri, hogy megszűnik végre az egyetemek, főiskolák kijárásos pénzszerzése, valójában a jövőben is a kormány mondja meg, mennyi pénzt kapnak a felsőoktatási intézmények.

ELBOCSÁTOTTÁK JUHÁSZT AZ ANDERLECHTTŐL

A magyar futballválogatott hátvédje szabadon igazolhatóvá vált, miután a 2014-ig szóló szerződését, közös megyegyezéssel, felbontotta vele a belga bajnok. Juhász már az elmúlt évben sem játszott az Anderlechtben, pontosabban egy mecsen volt kezdő, augusztusban, de összesen csak 120 percet játszott, és télen kölcsönbe a Videotonhoz került. Jövője kérdéses.

MOST SZOMBATON SEM LESZ BALATON-ÁTÚSZÁS

A várható viharos idő miatt ismét elhalasztják a szombatra tervezett Balaton-átúszást. A 31. Balaton-átúszás a Révfülöp és Balatonboglár térségébe, szombat késő délelőttre várt megélénkülő szél és a vele járó hullámverés áldozata lett, akárcsak a múlt héten. A tervezett új időpont július 20., szombat.

FREDDIE MERCURY MAGYAR, A CARBONFOOLS NEM

A Médiatanács határozatban marasztalta el az ELTE-n működő, EPER egyetemi rádiót, mert a rádióban elhangzó instrumentális zeneszámok közül nem tudták mindről megállapítani, hogy magyar-e vagy külföldi. A médiatörvény értelmében a közösségi rádióknak 50 százalékban magyar tartalmat kell sugározniuk. Az EPER szerint a Médiatanács hazudik, de fő kérdés, hogy mi számít magyar zenének.

DRASZTIKUS ÁTALAKÍTÁS A MICROSOFTNÁL

A Microsoft bejelentette, hogy Steve Ballmer vezérigazgató gyökeres változásokkal próbálja felrázni a vállalatot. A legnagyobb változás a céges struktúrában, hogy összevonják a Windows és a Windows Phone divízióit. A lépés logikus, hiszen a két operációs rendszer is egyre közelebb kerül egymáshoz. Jelzésértékű azonban, hogy ezt a divíziót a Windows Phone csapat eddigi vezére, Terry Myerson fogja vezetni. A hardveres csoportot Julie Larson-Green fogja vezetni, eddig ez a feladat Steven Sinofskyé, a Windows vezető fejlesztőjéé volt, aki tavaly novemberben lépett ki a cégtől. Az Xbox és a szórakoztató elektronikai részleg szintén távozott vezetője, Don Mattrick helyére egyelőre nem nevezett ki senkit Steve Ballmer, ő maga fogja irányítani a konzol piaci bevezetését.

AZ APPLE SZOMSZÉDSÁGÁBAN ÉPÜL A SAMSUNG ÚJ KÖZPONTJA

Elkezdődött a Samsung új amerikai főhadiszállásának építése San Joséban, a nagy vetélytárs Apple cupertinói központjától alig húszperces távolságban. A tízemeletes irodaházban összesen 102 ezer négyzetméternyi hasznos terület lesz, és 2000 Samsung-alkalmazott fog itt dolgozni. A cég két divíziót tervez ide telepíteni, a kutatás-fejlesztést, és az üzletkötőket. A tervezésnél fontos szempont volt, hogy minél zöldebb legyen az épület, amit a tervek szerint 2015-ben nyitnak meg.

A KLÍMAVÁLTOZÁS TÚL GYORS, A FAJOK NEM TUDNAK ALKALMAZKODNI HOZZÁ

Az Arizonai Egyetem ökológusai azt vizsgálták, milyen gyorsan alkalmazkodtak a fajok a múltban a klímaváltozásokhoz, majd 540 szárazföldi gerinces faj adaptációs sebességét a klímaváltozás közeljövőre kalkulált sebességével vetették össze. Az eredmények ijesztőek: a 2100-ra várható, a mainál jelentősen melegebb klímához az eddigi adaptációs ritmus alapján nagyon sokan képtelenek lesznek alkalmazkodni. Így sok fajt gyors kihalás fenyeget, különösen azokat, amik nem tudnak arrébb költözni az ember miatt.