no

Láncon a jobbikosok, szakadt az OTP

2013.07.19. 20:16 Módosítva: 2013.07.19. 20:39
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező új összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

AZ OTP-VEZÉR ELADTA RÉSZVÉNYEIT, ÖSSZEZUHANT AZ ÁRFOLYAM

Lényegében kiszállt az OTP tulajdonosai közül Csányi Sándor elnök-vezérigazgató: ő mint magánszemély és a minősített befolyása alatt álló Bonitás 2002 Zrt. összesen 1 692 818 darab OTP-részvényt adott el 4668 és 4617 forintos áron. A pénteken bejelentett tranzakciók után Csányi nagyjából 7,8 milliárd forinthoz jutott a részvénycsomagok eladásával. A részvény csak ma 14 százalékos is mínuszban is volt, árfolyama kora délutánra mélyen egészen 3950 forintig esett. Az intézkedés hátterében a kormányzati tervekben szereplő újabb devizahiteles mentőakció állhat, ami komolyan megtépázná az OTP eredményét és a részvényeseknek jutó nyereséget.

A DEVIZAHITELESEKRE HAJT A JOBBIK

A Jobbik nemcsak tömegtüntetéseket szervezne a devizahitelek miatt, de gerillaakciókra iskészülnek, jobbikos politikusok például bankokhoz láncolják majd magukat az ősszel. A párt egyéb akciókkal is építi a szociális vonalat, például mobil rendelőkkel járja majd a vidéket. Magyarországon 674 ezer ember érintett a lakossági jelzálogalapú devizahitelezésben, közülük 232 ezren nem fizetnek egy ideje. A Jobbik listájára 2010-ben 855 ember szavazott.

ALAPÍTÓK HAGYTÁK OTT A TASZ-T

Rendkívüli közgyűlést tartott csütörtökön a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet, amelyen visszahívták az ügyvivő testületet és új ügyvivőket neveztek ki. A TASZ három alapítója, Fridli Judit (TASZ tanácsadó), Pelle Andrea (ügyvivő), Tóth Gábor Attila (elnök) otthagyja a szervezetet, de tagok maradnak. A TASZ-nak új elnöke is lett, Kapronczay Stefánia, aki eddig a szervezet Betegjogi programját irányította. Úgy tudjuk, a távozások hátterében a TASZ szerepfelfogásával kapcsolatos belső viták állnak. A távozó vezetők inkább jogelméleti vonalon akarták megerősíteni a szervezet működését, míg a rendkívüli közgyűlést összehívó tagokhoz a korábbi aktivista-jogvédő, sok terepmunkát igénylő irányvonal állt közelebb.

GYENGÜLT A MICROSOFT ÉS A GOOGLE

A techvilág legnagyobb cégei közül kettő szinte egyszerre tette közzé aktuális pénzügyi jelentését. A Microsoft és a Google is csalódást okozott a tőzsdének, pedig az egyik 9,7, a másik 4,5 milliárd dollár nyereséget termelt az elmúlt negyedévben. A vártnál halványabb eredményért mindkét vállalat a mobil platformok terjedését okolja, a Google azért, mert olcsóbban tud csak hirdetéseket eladni rájuk, a Microsoft azért, mert a pécépiac, és így a Windows illetve az Office kárára nő az okostelefonok és tabletek népszerűsége. További ijesztően nagy számok a két cég háza tájáról itt.

TÖRÖKÉK A VILÁG 9. LEGMAGASABB CSÚCSÁN, A HIMALÁJÁBAN

Az aradi születésű Török Zsolt, valamint társai, Teo Vlad, Aurel Sălăşan, Adamcsek Brúnó és Marius Gane feljutottak a Nanga Parbat 8125 méter magas csúcsára. Fent töltöttek több mint félórát, és megkezdték az ereszkedést visszafelé. A kalandról itt olvashat bővebben.

ŐRÜLT DOLGOK TÖRTÉNNEK AMERIKÁBAN

Ken Cuccinelli republikánus kormányzójelölt betiltaná az orális és az anális szexet Virginiában, Marihuánával megtöltött pipát talált egy dél-michigani család a Burger Kingben vásárolt gyerekmenüben, egy San Diego-i pizzéria konyhájában maszturbált a hely tulajdonosa, és ezt biztonsági kamera is rögzítette.

maszturbal

VASVILLÁVAL IJESZTETT A KUTYÁRA

Már megint egy háziállat, ezúttal Tipli miatt szabadultak el az indulatok egy Pest megyei faluban. A szomszéd szerint a kutya folyton és elviselhetetlen hangon ugat, Tipli gazdája szerint viszont ez nem így van. A sorozatos szóváltások vége az lett, hogy a szomszéd vasvillával döfött a kutyatulajdonos felé, sérülés nem történt. Az ügyben a Váci Rendőrkapitányság folytat eljárást súlyos testi sértés kísérletének megalapozott gyanúja miatt.

MEGTALÁLTÁK A VILÁG LEGNAGYOBB VÍRUSÁT

Egy chilei folyóban bukkantak kutatók a pandoravírusra, ami ezerszer akkora, mint egy influenzavírus, és kétszázszor több génje van. Ráadásul ezeknek csupán hat százaléka olyan, amit valaha láttak már a tudósok. Erős a gyanú, hogy a megavírus távoli rokonai az emberi szervezetben is élhetnek, de valószínűleg csak a testünkbe kerülő amőbákat támadják meg, minket nem.

6C8313132-pandarovirus.blocks desktop medium
Fotó: Chantal Abergel / Jean-Michel Claverie

MEGHALT HALMOS BÉLA NÉPZENEKUTATÓ, A TÁNCHÁZ MOZGALOM EGYIK ALAPÍTÓJA

A Széchenyi-díjas népzenekutató, előadóművész kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy a magyar táncház módszer felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. Novák Ferenc, Sebő Ferenc, Halmos Béla és Martin György közreműködésével nyílt meg ugyanis 1972-ben Budapesten az első táncház. 67 éves volt.

HELYTÁLLT A NŐ A FÉRFIAK KÖZÖTT A FORMA-1-BEN, SŐT

Először ment hivatalos teszten a mezőnnyel Susie Wolff, a Williams pilótanője pénteken, a silverstone-i gumiteszten. Ügyes volt, hetedikként állt sokáig, hét férfitársánál is gyorsabbnak bizonyult. Hogy hol is végzett pontosan a nap végén, itt olvashatja el.