no

Álommeló és vízháború

2013.08.05. 19:19
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt, vagy éppen azt se tudta, hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

AZ IGAZI ÁLOMMELÓ

Havi 350 ezerért ápolják, erősítik a szórványmagyarok nemzettudatát a KIM ösztöndíjasai, amerikai, dél-afrikai útjaikat és a tartózkodásukat is az állam fizeti. Munkájuk részleteiről azonban szinte semmit nem sikerült megtudni. A nyertesek között erősen felülreprezentáltak az ifjú kereszténydemokraták, de több volt minisztériumi dolgozó is akad.

VÍZHÁBORÚ TÖRT KI ÓZDON

A Hétes telepet kivéve a kéttucatnyi ózdi cigánytelepen a városi önkormányzat mindenhol szűkítő gyűrűket szerelt fel a nyilvános kutakra, hogy visszafogja a város költségére történő vízfogyasztást. A vasárnapi intézkedés miatt hétfőn egész nap nyilatkozatháború zajlott, mivel sokan embertelen és cigányellenes lépésnek tekintették a hőhullám kellős közepén elrendelt korlátozást. A városvezetés viszont úgy véli, biztosítja az előírt szolgáltatást, és csak a pazarlást akarja megszüntetni.

MÉGIS JOBBIK-KÖZELIEK A GÉPPISZTOLYOS LETARTÓZTATOTTAK

A radikális pártot nehéz helyzetbe hozta, hogy a Lesenceistvándnál július 31-én őrizetbe vett férfiak kocsijában gépfegyvereket és lőszereket találtak. Bár a közösségi médiában azonnal terjedni kezdett a hír, a Jobbik először tagadta, hogy bármi köze lenne a társasághoz. Utóbb kiderült, hogy volt párttag és deklarált szimpatizáns is van köztük, továbbá valamennyien félreérthetetlen helyzetben (Árpád-sávos zászlókat lóbálva) szerepelnek egy közös fényképen.

BOTRÁNY LESZ A VÁLASZTÁSON?

A külföldön élő magyarok közül aki nem siet, lehet, hogy nem fog tudni választani 2014-ben: a külképviseletek arra kérik a választókat, hogy minél hamarabb regisztrálják magukat. Mivel a korábbi alkalmaknál várhatóan nagyságrendekkel többen voksolnak majd, állítólag tavasszal botrányba fulladhat a külhoniak szavazati procedúrája.

NEM KAPOTT ENGEDÉLYT AZ OZORA

Határozott a jegyző: nem engedélyezi a fesztivált. A szervezők fellebbezni fognak, remélik, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal gyorsan felülbírálja a döntést. Az is felmerült, hogy a rendezvény zártkörű klubeseményként működjön tovább, így ugyanis sokkal kevésbé kötnék őket az engedélyeztetési eljárások.

HATALMAS CIRKUSZ LETT A SZIGET

A Szigetre eddig sem a koncertek miatt volt érdemes járni, most viszont a gyengébb fellépőket minden eddiginél látványosabb helyszínekkel próbálják feledtetni. Prodigy helyett karácsonyi diszkóerdő, Adele helyett óriáskerék, az Imagine Dragons helyett tengerpart, az Slipknot helyett pedig tűzcirkusz várja fesztiválozókat.

75 MILLIÁRDOS SZERZŐDÉS A KÖZGÉPPEL ÉS A LEGNAGYOBB ÚTÉPÍTŐKKEL

Hét darab keretmegállapodást köt az állam a 2013-2014-es időszakra útfelújítási munkákra a legnagyobb építőipari cégekkel, köztük a Közgéppel, a Strabaggal és a Swietelskyvel, összesen 75 milliárd forint értékben - írta be az atlatszo.blog.hu. A mostani, 75 milliárdos összegből valószínűleg a Strabag profitál a legtöbbet, mert az ugyan nem derül ki, hogy az egyes konzorciumi tagok hogyan osztoznak a megnyert pénzen, de a Strabag a hét szerződésből hatban érintett.

FRISSEN SZABADULT TERRORISTÁKTÓL RETTEG AZ INTERPOL

Nemzetközi biztonsági figyelmeztetést adott ki az Interpol, arra kérve a tagországait, segítsenek kideríteni, van-e kapcsolat az utóbbi hónapokban több száz rab kiszabadulásával járó börtöntámadásoknak. A szervezet az al-Kaidát gyanítja a megmozdulások mögött. A támadások Irakot, Líbiát és Pakisztánt érintették.

CHARTEREZNI FOG A SÓLYOM, ÉS 22 ÚJ AIRBUST ÍGÉR

A Sólyom Hungarian Airways charterezéssel kezdi, és szeptemberre tervezi az első menetrend szerinti járat indítását – monda el azutazó.hu-nak vágó József. A cég vezérigazgatója a befektetői háttér kapcsán nem cáfolta és nem erősítette meg az iparági találgatásokat. Ugyanakkor jelezte: a téli charterpiacon is aktív Sólyom mögött hosszabb távú tulajdonosi elkötelezettség és elég tőke is van. Vágó arról is beszélt, hogy ugyan most idősebb – és nagyon olcsón lízingelhető – gépekkel indul a cég, de éppen 22 vadonatúj Airbusról tárgyalnak.

ORBÁN VIKTOR KÜLFÖLDÖN TÖLTÖTT NAPJAI ÁTLAGOSAN 3,4 MILLIÓBA KERÜLNEK

62 külföldi út, 158, utazással töltött nap, 160 millió forint költség – a Blikk a miniszterelnöknek és helyetteseinek, valamint további négy miniszterének 2013-as első félévi úti mérlegét összesítette. Az elköltött 160 millió döntő része, csaknem 130 millió forint a miniszterelnök 16 hivatalos látogatásaira ment el. Az ő útjainak költségét jelentősen megdobja, hogy három esetben is repülőgépet béreltek neki egyenként 12-13 millió forintért.

OBAMA MEGVÉTÓZTA AZ IPHONE-OK BETILTÁSÁT

Az Apple és a Samsung között évek óta zajló jogi háború legutóbbi epizódjában, június elején a dél-koreai cég nyert csatát: a washingtoni bíróság kimondta, hogy az Apple megsértette a Samsung szabadalmait néhány készüléke gyártásakor. Az érintett készülékekre (iPhone 4, 3GS, 3G, illetve az iPad és iPad 2 3G-s verziói) importtilalmat vetettek ki, ami gyakorlatilag a betiltással volt egyenértékű. Barack Obama elnök most személyesen lépett közbe, és megvétózta a döntést. Ilyesmi legutóbb 1987-ben fordult elő. Obama kiemelte, hogy csak a büntetést tartja indokolatlannak, maga a szabadalomsértés tény, és a Samsung sérelmét valamiképpen orvosolni kell.

SZUPERNAGY FELBONTÁSÚ KAMERASZENZORT MUTATTAK BE

A csúcsminőségű digitális kamerákba való technológiákat fejlesztő amerikai RED bemutatta legújabb szenzorát, a RED Dragont, ami ráver a tévéknél éppen divatba jövő 4K felbontásra. A szenzor felbontása 6K-s, vagyis 6411×3160 pixel, ez a sima 1080p-as hd felbontásnak több mint a tízszerese képpontban. Állóképben egy 19 megapixeles kamera képének felel meg a Dragon, de mozgóképben igazán brutális: 6000×3000-ben tud felvenni, 86 képkocka per másodperc sebességgel.

NEM HATÁSOS AZ ELRETTENTŐ DROGMEGELŐZÉS

Egy friss felmérés szerint alig van hatásuk az elrettentésre építő drogmegelőzési kampányoknak. A Journal of Public Health által publikált tanulmány szerzői úgy vélik, az, hogy valaki sokat tud a kábítószer-fogyasztás kockázatairól, még nem jelenti azt, hogy kevesebbet fog fogyasztani belőlük; sőt, néha épp arra sarkallja őket, hogy fogyasszanak többet.