Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

A csúcsok napja volt csütörtök

2013.08.08. 18:59
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt, vagy éppen azt se tudta, hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

SZÉKELY LÁSZLÓ LESZ AZ ÚJ OMBUDSMAN

Szeptemberben lejár Szabó Máté hat éves mandátuma, a helyére Áder János Székely Lászlót jelölte az utolsó olyan független demokratikus intézmény élére, amit nem kizárólag a Fidesz által választott személy vezet. Az ELTE jogi karán polgári jogot tanító Székelyt az eddigi Fidesz-kormányok elhalmozták magas kormánypozíciókkal: volt Duna-ügyi, illetve az új Ptk-ért felelős miniszteri biztos is. Székelyt kétharmados döntéssel kell a parlamentnek megválasztania, de miután a kormánypártok a támogatásukról biztosították, ez eldöntött kérdésnek tekinthető. Az LMP-nek nem tetszik a döntés, az Együtt 2014 nem bánja, az MSZP pedig ősszel foglalkozik a kérdéssel.

A WIZZ AIR SZERINT VESZÉLYES A SÓLYOM

Hosszas közleményben taglalta az induló új légitársaságok veszélyeit a Wizz Air, amit feltehetően a Sólyom vagy az egyelőre még kevésbé komolyan vehető Hungarian World Airways ismertté vált tervei kapcsán jelentettek meg. Leírják, hogy a hatóságnak ellenőriznie kéne a tőkekövetelmények meglétét, de figyelmeztetik az utazóközönséget az elavult üzleti modellből vagy az öreg gépek veszélyeiből fakadó gyors csődre is.

A KORMÁNY NEMET MONDHAT A BANKOK DEVIZAHITELES JAVASLATAIRA

Több elemében sem felel meg a kormány elvárásainak a bankszövetségnél készülő devizahiteles-javaslatcsomag. A kormány a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelek forintra váltását kérte a hitelek futamidejének rövidítése mellett, kikötve, hogy az állam anyagilag nem akar részt venni a mentőcsomagban. Viszont a Bankszövetségnél formálódó javaslatcsomag nem veszi figyelembe a hitelek futamidejének rövidülésére vonatkozó követelést. A bankok különböző modelljei 400–600 milliárd forintra becslik a forintosítás költségeit, amit állami segítség nélkül nem akarnak felvállalni.

MEGDŐLT A MELEGREKORD

Csütörtökön újabb napi hőmérsékleti csúcs dőlt meg: Győr-Likócson 40,6 fokot mértek, míg ezen a napon 1992-ben "csak" 38 fokot mutatott a hőmérő. A 41,9 fokos abszolút rekord egyelőre nincs veszélyben.

A KATOLIKUS HÁZASSÁGOK IS FELBONTHATÓK

Akinek Mikszáth Különös házasság című regénye volt a katolikus házasságok felbonthatóságával kapcsolatos utolsó információja, alaposan meglepődhet: évente 1000-2000 frigyet bont fel az egyház. Vezető okként a pszichés felkészületlenségre szokás hivatkozni. Mivel nincs egységes nyilvántartás, a korábbi egyházi házasság csak akkor szúr szemet, ha valamelyik fél ismert, vagy ha ugyanazt a frekventált templomot szemeli ki helyszínként, ahol korábban esküdött.

ÖNKÉNT JELENTKEZTEK A VÍGSZÍNHÁZI TÁMADÓK

Feladták magukat azok a nők, akik a gyanú szerint augusztus 3-án úgy megvertek két nőt, hogy egyiküknek kilyukadt az arca egy tűsarkú cipőtől. A tettesek az áldozatok táskáival és telefonjaival távoztak. A két önként jelentkező tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el.

HOSSZÚ KATINKA MEGÁLLÍTHATATLAN: ÚJABB VILÁGCSÚCS

Hosszú Katinka a múlt heti úszó-világbajnokságon két aranyat és egy bronzérmet szerzett, majd azonnal újabb versenyen indult, Hollandiában, ahol szerdán két világcsúcsot úszott 200 vegyesen, csütörtökön pedig ismét világcsúcsot szerzett 100 vegyesen. Ezzel két nap alatt 30 ezer dollárt keresett a világcsúcsokkal.

HALKÍTÁSRA KÖTELEZTÉK A SZIGETET

Halkításra kötelezte a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft.-t a III. kerületi polgármester és jegyző csütörtökön. Az önkormányzat szerint a korábbi évekhez képest lényegesen több bejelentés miatt szerdán három, kiemelten panaszos helyszínen ellenőrző méréseket végeztettek. Annak ellenére, hogy minden mérés eredménye a megengedett határérték alatt maradt, Bús Balázs fideszes polgármester további kontrollméréseket rendelt el és halkításra kötelezte a szervezőket.

NÉGYEZER PESTISEST ÉS ŐRÜLTET ÁSNAK KI LONDONBAN

Európa legnagyobb városi infrastruktúra-fejlesztési projektje, a Crossrail indította el a legnagyobb brit régészeti feltárást Londonban. 118 kilométernyi új metróvonalat és 39 megállót adnak át 2019-ig, de az alagútfúrások útjában van a hírhedt Bedlam temető, amit a 17. század közepén nyitottak meg, és 1714-ig temették ide a várost tizedelő pestisjárvány áldozatait, valamint a Bethlem nevű tébolyda elhunyt lakóit. A háromszáz éve érintetlen temetőt most feltárják a régészek az építkezés előtt. Az archeológuscsapat vezetője szerint nagyjából négyezer egykori pestises és őrült, vagy annak tartott ember holtteste fog előkerülni.

EURÓPÁBAN IS ELÉRHETŐ A GOOGLE ZENESZOLGÁLTATÁSA

A Google zeneszolgáltatása, a Play Music már nemcsak az Egyesült Államokban elérhető, hanem az Egyesült Királyságban, Európában, Ausztráliában és Új-Zélandon is. Az első vásárlókat a Google kedvezményes havidíjjal próbálja megfogni: a szeptember 15. előtt feliratkozók 7,99 euróért fizethetnek elő a szolgáltatásra, ami egyébként havonta 9,99 euróba kerül. A Google Play Music dalválasztéka Magyarországon egyelőre nem elérhető.