Börtönből az MSZP-be, Orbánozó punkok

2013.08.09. 19:02 Módosítva: 2013.08.09. 19:24
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt, vagy éppen azt se tudta, hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

MEGDUPLÁZÓDOTT A LUXUSKÓRHÁZRA JOGOSULT VEZETŐK SZÁMA

Egyre többen vannak a még egyenlőbbek: azok az állami vezetők, akik soron kívüli, ingyenes, kiemelt szintű kórházi ellátásra jogosultak a Honvédkórházban vagy a SOTE-n. Ami jár: külön fürdőszobás, televízióval és légkondival ellátott szobák, külön személyzet, soron kívüli  vizsgálatok. A kormány nem tudja, mennyibe kerül mindez az adófizetőknek.

KIENGEDTÉK A VIZOVICZKI-ÜGY FŐRENDŐR GYANÚSÍTOTTJAIT

Karperecet kap és házi őrizetbe került az a négy, egykor vezető beosztású rendőr, akik érintettek a tavaly nyáron kipattant rendőrségi vesztegetési botrányban. Bár fennáll a veszély, hogy megszöknek vagy elrejtőznek, az ügyészség szerint nincs szükség szigorúbb kényszerintézkedésre.

EGY VAGYONBA KERÜLT ORBÁN KEDVES GESZTUSA

A 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről a kormány a választóknak küldött, személyre szóló levelekben számolt be. Most kiderült, hogy a siker kommunikációja a hirdetésekkel együtt 900 millió forintba került. A kormány nem mondja meg, hogy melyik médiánál mennyit költött.

HUNVALD ÚJRAINDULT VOLNA AZ MSZP-BEN

Úgy tudjuk, a 18 budapesti egyéni választókerületet 6-12 arányban osztaná fel az Együtt2014 és az MSZP, de a konkrétumokat illetően egyelőre nem mindenben tudtak megállapodni. Nehezíti a döntést, hogy állítólag az ingatlaneladások miatt elítélt volt erzsébetvárosi polgármester, Hunvald György is bejelentkezett jelöltnek. Leállt továbbá az egyeztetés a kispesti választókerületről, mert információink szerint a mindig itt induló volt miniszter Kiss Péter súlyos betegséggel küzd.

NEM OLVASTA EL A BANK AZ APRÓBETŰS RÉSZT

A Tyinkoff orosz bank ügyfele úgy gondolta, aláírás előtt hozzátold pár vicces kiegészítést a bank által kiküldött hitelkártyaszerződéséhez. Legnagyobb meglepetésére elfogadták a feltételeit: a korlátlan, kamat nélküli hitel nyújtását, és a feltételek megváltoztatásának milliós költségét. A bank bírósághoz fordult, ahol az erőviszonyok tükrében meglepő ítélet született.

ORBÁNOZÁS MIATT TILTOTTAK LE EGY PUNKZENEKART?

A HétköznaPI CSAlódások nevű punkzenekar nem léphet fel Kiskunhalason, mert a koncert helyszínéül szolgáló Freedom Music Pub tulajdonosát egy ismerőse figyelmeztette, hogy baja lesz, ha megtartják a bulit. A figyelmeztetés állítólag a polgármesteri hivatalból érkezett. A zenekar Facebook-oldalán közzétettek szerint a letiltás a zenekar jelenlegi, KapdbeViktour! névre hallgató turnéja miatt hangzott el.

IRTÓ JÓ FEJ A VÍZILABDA-VÁLOGATOTT KAPUSA

Az Indexnek adott interjújában Nagy Viktor, a magyar vízilabda-válogatott kapusa beszélt azokról a mozdulatairól, gesztusairól, amelyeket a barcelonai világbajnokságon mutatott be, és amelyekről mémek garmadája született. A csapattársai kérték, hogy őrüljön meg, adja önmagát, mondta. Beszélt arról is, hogy a csapat a jövő évi budapesti Eb-re ért volna össze a tervek szerint, de a vb megnyerésével minden képzeletet felülmúltak.

AZ ÉLETÉÉRT KÜZD A VOLT NŐI PÓLÓVÁLOGATOTT

Sipos Edit, aki a római vízilabda-vb magyar bajnoka, továbbá vb-ezüstérmes, és hosszú pályafutását válogatott szinten 2001-ben zárta, daganatos betegségben szenved. Munkáját abbahagyta, családja körében telnek napjai. Egykori csapattársa segítséget kért a nyilvánosságtól, hogy gyógykezelését biztosítani tudják.

SZÁZSZÁZALÉKOS SIKER EGY MALÁRIAOLTÁS-TESZTEN

Egy amerikai kutatócsoportnak most először sikerült olyan védőoltást kifejlesztenie, ami az első emberi páciensekkel folytatott tesztben 100 százalékos hatékonysággal működött a maláriával szemben. Negyven önkéntest oltottak be a vakcinával az amerikai hadsereg orvosai által ellenőrzött tesztben, és mindegyiket sikerült megvédeni a fertőzéstől. A hatóanyaggal már évek óta zajlanak a kísérletek, a Science tudományos folyóiratban most megjelent tanulmány egy 2011 októberétől 2012 októberéig futott kísérletsorozatról szólt. A tudományos közvélemény óvatosan ünnepel, a szakértők azt mondják, még sok tesztelésre van szükség, mielőtt tömeggyártani lehetne a szert.

ÉPÍTÉSI ENGEDÉLY A SZEGEDI LÉZERKÖZPONTNAK

Sikeresen zárult a szegedi lézerközpont építési engedélyezési eljárása, ősszel elkezdődhet az európai uniós tudományos nagyberuházás kivitelezési szakasza – közölte a projekt kommunikációs ügynöksége. A 24 400 négyzetméter alapterületű kutatóközpontban a csúcstechnológiás berendezések épületrészeinek tervezésekor speciális műszaki feltételeknek kellett megfelelni.

BEZÁRT A SZOLGÁLTATÓ, AHOL SNOWDEN IS LEVELEZETT

Bezárt a Lavabit, az emailszolgáltató, amely elsősorban arról volt ismert, hogy nagyon szigorúan védte a szervereiken tárolt adatokat. Állítólag Edward Snowden, az amerikai és európai titkosszolgálatokat érintő PRISM botrány főszereplője is náluk levelezett. A tulajdonos egy elkeseredett levelet tett közzé a lavabit.com helyén. Azt írja, nagyon nehéz volt a döntés, és céloz arra, hogy a kormány bele szeretett volna nézni a náluk tárolt levelezésbe.