Gyurcsány a bíróságon, nagymama a vízen

2013.08.22. 18:53
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt, vagy éppen azt se tudta, hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

ASZAD TOVÁBB GYILKOL, A VILÁG KÖZBEN TÖKETLENKEDIK

A szíriai, ezernél is több áldozatot követelő vegyifegyver-támadás után sem jutott semmire a nemzetközi közösség. A legharciasabbak a franciák: külügyminiszterük katonai választ adna, ha bebizonyosodik a mustárgáz-támadás. Az amerikaiak nem avatkoznának be, Moszkva és Kína pedig továbbra is a rezsimet támogatja. Közben a harcok folytatódtak ma is: az Aszad szíriai elnökhöz hű erők csütörtökön sorozatvetőkkel és aknavetőkel lőtték Damaszkusz lázadók kezén lévő peremkerületeit.

MAJDNEM ELÉRTE AZ ÉVES CÉLT A HIÁNY

A végleges adatok szerint az államháztartás hiánya júliusban 129,5 milliárd forint volt, az első hét hónapban 851,2 milliárd forint, ez az éves előirányzat 96,7 százaléka. A szokatlanul nagy hiányért elsősorban a kiadások felelősek, 28 százalékkal költöttünk többet, mint tavaly. Azért nagyon megijedni nem kell, a hiánypálya általában minden évben hasonló pályát jár be.

KIVÁLASZTOTTÁK A MÉLYŰRBE SZÁNT ŰRHAJÓSJELÖLTEKET

A NASA kedden bemutatta azt a nyolc űrhajósjelöltet, akik a jövőben a Holdon, a Földhöz közeli aszteroidákon zajló vagy éppen marsi missziókon vesznek majd részt. A négy férfit és négy nőt 6100 másik jelentkező közül választották ki, a jelentkezőknek nemcsak a szokásos vizsgálatokon kellett részt venniük, hanem Twitter-üzeneteket és haikukat is írattak velük.

HOFFMANN RÓZSÁÉKNÁL VALAKI NEM TUD SZÁMOLNI

Országos Szakmai Tanévnyitónak nevezett gigakonferenciára hívta Balog Zoltán és Hoffmann Rózsa a tanárokat mindenfelől az országból a Syma csarnokba. A közoktatási államtitkár itt többek között arról beszélt, hogy a 20 éve a pályán lévő, egyetemi végzettségű tanárok bruttó fizetése több mint 100 ezer forinttal nő szeptembertől. Ez tévedés, bár az igaz, hogy nagyon hosszú idő után először kapnak fizetésemelést a pedagógusok. Közben egy másik konferencián Pokorni Zoltán, a fidesz oktatáspolitikusa  az Orbán-kormány bírálta, mert az túl sok mindent államosított az oktatásban.

MAGYAR TURISZTIKAI HELYEK KERÜLNEK A STREET VIEW-BA

A Google több tucat, történelmi és turisztikai szempontból jelentős magyar helyszínről készít felvételeket a Google Street View-ba. Az autóval nem megközelíthető helyekre hátizsákkal viszik a kamerát, az eszközt délelőtt be is mutatták a sajtónak. Többek között a budai vár, Hollókő ófaluja, a Tokaj-hegyaljai borvidék, a Tihanyi-félsziget és az Aggteleki-barlang lesz virtuálisan bejárható a Street View-ban.

GYURCSÁNY MINISZTERELNÖKNEK SZÓLÍTTATTA MAGÁT A BÍRÓSÁGON

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a Szolnoki Törvényszéken a Sukoró-ügyként ismert büntetőper tárgyalásán tett tanúvallomást. Az ügyészt arra kérte, hogy őt miniszterelnöknek szólítsa, mert nem magánszemélyként jelent meg a bíróság előtt. "Kormányomat alkalmas emberekből állítottam össze, és nagyon örülnék neki, ha az ügyészi szervezet is így járna el” - mondta Gyurcsány. Joav Blum izraeli-magyar üzletember szerdán nem ment el a bíróságra, az ő meghallgatása elmaradt.

PUHA LESZ AZ ADÓSMENTŐ CSOMAG

Bár hivatalos bejelentés még nem volt, a kiszivárgó hírek szerint két forgatókönyv lesz a tárgyalás alapja a kormány és a Bankszövetség jövő keddi találkozójának. Az egyik elképzelés szerint egyszeri lépéssel forintosítják majd a devizaalapú lakáshiteleket némi tőke- vagy kamatkedvezménnyel. A másik elképzelés ugyanez, de csak néhány éven belül, fokozatosan változtatná át forintalapúvá a devizahiteleket.

AZ UTCÁN HEVERNEK AZ MTVA LOGÓI

Reggel láttuk meg, hogy az MTVA arculati elemei a Kunigunda utcai székháztól nem messze hevernek szanaszét.  Nagy Navarro Balázs, az MTVA székháza előtt már több mint másfél éve tüntető Tiszta Kezek mozgalom alapítója (volt szakszervezető vezető) azt gyanítja, hogy a kidobott logókkal az ő tüntetésüket akarja az állami cég akadályozni.

ELBUKOTT A LINUXOS CSÚCSTELEFON

Az Ubuntu Linux fejlesztője, a Canonical cég 32 millió dollárt akart összekalapozni a neten, hogy elindítsa az Ubuntu Edge nevű linuxos okostelefon gyártását. A közösségi finanszírozásban végül csak 12,8 millió jött össze, így a jól hangzó telefon egyelőre nem kerül boltokba. A cég vezetője, Mark Shuttleworth egykori űrturista a Guardiannek azt mondta, a kudarc semmiképpen nem jelenti az Ubuntu Edge végét, több nagy amerikai mobilszolgáltató és távol-keleti gyártó is érdeklődik a projekt iránt.

ANELKA ÚTELÁGOZÓDÁSHOZ ÉRKEZETT

Nicolas Anelka, az angol futballbajnokságban szereplő West Bromwich Albion csatára csapata csütörtöki edzésén nem vett részt, a sajtóhírek szerint bejelentette, hogy visszavonul. A 34 éves francia játékos korábban futballozott a PSG, Arsenal, Liverpool, Fenerbahce, Bolton, Sanghaj, Juventus, Manchester City, Chelsea, a Real Madrid csapatában és a francia válogatottban is. A klub honlapja annyit közölt, hogy Anelka nem játszik a következő fordulóban az Everton ellen.

HATVAN ÉVESEN VITORLÁZNI INDUL A FÖLD KÖRÜL EGY NAGYMAMA

A napokban indul egyéves Föld körüli vitorlás útra Kocka Terézia. Húsz fős legénységgel, egy éven keresztül csak dolgozik és alszik felváltva, de megszakítás nélkül a vitorláson. Hátrányos helyzetű gyermekeknek gyűjt. Interjúnkat itt olvashatja el.

REDING IS AGGÓDIK A GUARDIAN ÁTKUTATÁSA MIATT

Az Európai Bizottság csütörtökön megtörte eddigi hallgatását David Miranda feltartóztatásával és a The Guardian adathordozóinak megsemmisítésével kapcsolatban. Viviane Reding alapjogokért felelős biztos Twitteren osztotta meg Thorbjorn Jagland szerdai levelét, amelyben az Európa Tanács norvég főtitkára aggodalmát fejezi ki a két incidens miatt. Reding annyit fűzött hozzá, hogy "teljesen osztom Jagland úr aggodalmait".