no

Mobilozott a rendőr és a Microsoft

2013.09.03. 19:20 Módosítva: 2013.09.04. 19:20

MÁR KÉTMILLIÓAN MENEKÜLTEK EL SZÍRIÁBÓL

Csaknem minden tizedik szír állampolgár külföldre menekült a polgárháború borzalmai elől – jelentette be az ENSZ menekültügyi főbiztosa, António Guterres. Jelentése megállapítja, hogy a kétmillió emberből 1,8 millió az elmúlt egy évben hagyta el az országot. A 2012-ben még 22,5 millió lakosú országot ma már napi átlagban 5000-en hagyják el, az év végére így akár már hárommiliilóra is nőhet a menekültek száma. Közben Magyarországon is megugrott a szíriai menekültek száma, a legtöbben azonban továbbutaznának. A menekültügyi hatóságok nem küldhetik őket vissza, mert Szíriát az ENSZ nembiztonságos országgá nyilvánította.

ALFÖLDI KILÉPETT A SZEKRÉNYBŐL

Csáki Judit Alföldi Színháza – Öt nemzeti év című könyvébenAlföldi nyíltan beszél arról, miért nincsenek barátai, és hogy miért szorong civilként. Emellett a Más-Színház című fejezetben azt nyilatkozza, hogy "biztos vagyok benne, hogy nagyobb eséllyel maradhattam volna a Nemzeti igazgatója és folytathattam volna a munkát – nem állítom, hogy biztosan, csak nagyobb eséllyel –, ha rendben lennék családpolitikailag".

MOBILOZÓ RENDŐR TÁMADT A MOTOROSRA

A soproni Sz. Ottónak nem tetszett, hogy egy rendőr vezetés közben mobilozik, amikor azonban a fejt csóválta, a rendőr utána eredt és intézkedés örve alatt erőszakoskodni kezdett vele. Megbilincselte, tonfával kicsavarta a kezét, és megfenyegette. Az ügyészség nyomozást indított a rendőr ellen.

NEM SZÓLTAK A ROMÁKNAK AZ ÚJ ISKOLÁRÓL

A szegregált iskoláiról elhíresült Jászladányban a múlt tanév végén bezárt a cigány gyerekek távoltartására kitalált alapítványi iskola. Helyette felekezeti iskola indult, erről azonban elfelejtették értesíteni az önkormányzatiba járó gyerekek szüleit. Az eredmény: évtizedes jogi huzavona és a Kúria tiltó határozata ellenére továbbra is külön iskolába járnak a többségi gyerekek és a cigányok.

SZAKÉRTŐK: REZESOVÁ TEHET A BALESETRŐL

A négy ember halálával járó közúti baleset perének mai tárgyalásán az igazságügyi  műszaki szakértők egyetértésre jutottak: Eva Rezešová BMW-terepjárója az ütközéskor legalább 165 km/órás sebességgel haladt. Számításaikból kiderül, hogy ha a szlovák milliomosnő a megengedett sebességgel hajtott volna, és képes a normál reakcióidőn belül fékezni, elkerülhette volna a balesetet.

MÉGSEM NEVEZNEK EL UTCÁT TORMAY CÉCILE-RŐL

Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén jelezte, hogy megkapták a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását a Tormay Cécile közről. A főpolgármester nem ismertetette a dokumentum tartalmát, de bejelentette, hogy kénytelen befogadni az MSZP-frakció módosító javaslatát, és visszavonják a korábbi határozatot. az elnevezés ellen sokan szót emeltek, elsősorban az írónő műveinek burkolatlan antiszemitizmusa miatt.

MOSTANTÓL AZ ÁLLAM FIZETI AZ EDZŐKET

Eddig 154 edző került fel a kiemelt edzői programba, nekik az állam mostantól 200 ezer és egymillió forint közötti összeget fog fizetni. Attól függ a fizetés, hogy milyen sikereket ért el, a rendszerbe be lehet még kerülni, és ki is lehet esni onnan. A Magyar Olimpiai Bizottság szerint a szövetségek jól járnak ezzel a rendszerrel, mert így nem az ő költségvetésüket terheli egy-egy kapitány, neves edző bére.

A MICROSOFT FELVÁSÁROLJA A NOKIÁT

5,4 milliárd eurót ad az egykor piacvezető, de aztán az okostelefonok forradalmába belerokkant finn cégért a Microsoft, ez Steve Ballmer leköszönő vezérigazgató utolsó nagy dobása. Hogy most mi lesz, azt egyelőre senki nem tudja, a Nokia csúcskészülékein, a Lumia-családon eddig is Windows Phone futott, és eddig sem voltak annyira sikeresek, hogy az Apple és az Android ellen szabad szemmel is látható konkurenciát jelentsenek - és fordítva, ez a család volt gyakorlatilag az egyetlen, amire sikerült a Microsoftnak rámenedzselni az operációs rendszerét.

MEGTALÁLTÁK A TBC ŐSÉT

A tuberkulózis ma mai napig évi több mint egymillió ember halálát okozza világszerte, ezért óriási jelentőségű a kórokozójának kutatása. Egy nemzetközi kutatócsoport 70 ezer évvel ezelőtti, vadászó-gyűjtögető afrikai csoportoknál találta meg a kórokozó első lehetséges előfordulását. Ez szembemegy azzal az elmélettel, hogy a betegség csak tízezer éves és állati eredetű, és esélyt ad rá, hogy a megfejtsék a mechanizmust, ami a lappangás és a működésbe lépés mögött áll, ezzel segítve a betegség visszaszorítását.

VISSZAVONT JUTALOM A MADÁCH SZÍNHÁZBAN

A múlt héten több kulturális vezető is magas prémiumot kapott a fővárostól, de a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén a Jobbik jelezte, hogy törvénysértőnek tartja a Madách Színház jutalmát, hiszen veszteséges az intézmény. Tarlós István számára a Jobbik által közöltek új információk voltak, úgyhogy a főpolgármester felfüggesztette a határozatot, és újratárgyalják a prémium ügyét.

PUHÍT A KORMÁNY AZ ADÓSSÁGSZABÁLYON

A privátbankár információ szerint a kormány eltörli a stabilitási törvénybe lefektetett adósságszabályt. Az új szabályon már dolgoznak, a Parlament őszi ülésszakában pedig búcsút is mondhatnak a régi szabályozásnak. Most a stabilitás törvény rögzíti azt a képletet, mely alapján az adósságrátának csökkenni kellene. Ezek szerint a forintban mért államadósság az infláció és a gazdasági növekedés felének különbségével nőhetne. Ez az, aminek most búcsút int a kormány. Az új szabály vélhetően közelebb áll majd az uniós elvárásokhoz.

A LETELEPEDÉSI ÁLLAMKÖTVÉNYEKET OFFSHORE CÉGEK TERÍTHETIK

A közvetítő, offshore magáncégek lehetnek a letelepedési államkötvény igazi nyertesei. A parlament gazdasági bizottsága ugyanis közvetítő cégeket bízott meg a speciális kötvények értékesítésével. Ezek a vállalkozások azonban nagyrészt nem Magyarország területén bejegyzett jogi személyek, nem is itt adóznak. Az offshore cégek egy-egy személyen vagy cégen, amely letelepedési kötvényt vesz, körülbelül 20 millió forintot kereshetnek.