Orbán szerint veszíthet a Fidesz

2013.09.05. 19:06 Módosítva: 2013.09.05. 19:20
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt, vagy éppen azt se tudta, hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

11,1 SZÁZALÉKKAL CSÖKKEN A REZSI

A háromnapos Fidesz–KDNP-frakcióülés eredményeiről tartott sajtótájékoztatón Rogán Antal frakcióvezető elmondta: még az idén folytatódni fog a rezsicsökkentés. Ezúttal a villamosenergia, a gáz és a távhő árából kell 11,1 százalékot vágniuk az energiacégeknek. A lépést ősszel a fűtési szezon kezdetével kell megtenni. Visegrádról a bankoknak is ultimátumot küldött a Fidesz: Rogán hibás terméknek nevezte a devizahiteleket, mert a bankok a várható kockázatokról nem adtak teljes körű tájékoztatást, ezért felszólította őket, hogy rendezzék a helyzetet. Csütörtökön áramszünet volt az ülésnek otthont adó szállodában, pont amikor a képviselőcsoport jóváhagyta a rezsicsökkentést. Ez lehetett az áramszolgáltatók bosszúja – viccelődött a frakcióvezető. Később kiderült, hogy favágók szakítottak le véletlenül egy vezetéket.

ORBÁN VERESÉGGEL FENYEGETŐZIK

A kormánypártok visegrádi frakcióülésén a miniszterelnök azzal riogatta a képviselőket, hogy ha nem húznak bele a munkába, 2002-höz hasonlóan elveszíthetik a választást. Hogy a szavait nyomatékosítsa, bejelentette, hogy öt választókerületi elnöktől, azaz majdani képviselőjelölttől megválik, mert elégedetlen velük. Orbán szerint ugyanakkor, amíg az ellenzék magával van elfoglalva, a jobboldalnak kényelmes a helyzete.

ÚTFELÚJÍTÁS ORBÁN LÁNYÁNAK AZ ESKÜVŐJÉRE

A hvg.hu szerint felújítják az utakat Csabdin és Orbán Viktor leendő apósa tanyájának közelében. A Magyar Közút Zrt. megerősítette, hogy dolgoznak a térségben, a miniszterelnök sajtófőnöke viszont tagadja, hogy bármiféle útjavítás történt volna.

MEGHALLGATTÁK ESZENYIT ÉS KERÉNYIT

Bodrogi Gyula, Piros Ildikó, Csiszár Imre, Reviczky Gábor, és Csőre Gábor ült abban a bizottságban, amely meghallgatta ma Eszenyi Enikőt és Balázs Pétert a Vígszínház igazgatói posztjára kiírt pályázatban.  Az Operett sorsáról pedig Huszti Péter, Román Sándor, Bán Teodóra és Kolti Helga dönt, erre a posztra a mostani igazgató, Kerényi Miklós Gábor mellett Bozsó József, Nagy Viktor és Tokody Ilona pályázik. A meghallgatásokról szóló cikkünk itt.

EGER VOLT AZ ADÓCSALÓ HÁLÓZAT KÖZPONTJA

Kiderült, hogy Eger volt a frissen lekapcsolt adócsaló-hálózat központja, ahonnét a számlagyárakat és a tízezernél is több jóhiszemű alkalmazottat irányították. A megyei ügyészség azt is elárulta, hogy 111 millió forint készpénzt foglaltak le a bűnözőknél különböző valutákban, és hogy a tekintélyes lőfegyverparkjukat és hozzá tartozó 9 ezer éleslőszerüket illegálisan tartották.

KÜTYÜCUNAMI AZ IFA 2013 ELŐESTÉJÉN

Pénteken kezdődik az év egyik legjelentősebb techipari expója, a berlini IFA. A nagy gyártók a sajtónak már szerdán és csütörtökön bemutattak több újdonságot. Többek között a Samsung egy okosórát villantott (amit helyszíni tudósítónk ki is próbált), a Nikon egyik fő újdonsága egy picike fényképezőgép, a HTC új Desire okostelefonokat mutatott be, az Acer Liquid S2 telefon-tablet hibridje pedig 4K-s felbontással vakít. A következő napokban folyamatosan beszámolunk az expóról.

SIKERES A HIV-VAKCINA ELSŐ TESZTJE

A University of Western Ontario kutatói végeztek az új, megelőző HIV-vakcina emberi kísérleteinek első fázisával. A második és a harmadik fázisban próbálják majd ki, hogy tényleg hatékony-e az emberen. Ez hamar megtörténik, mivel az elsőfázisban nem találtak komoly mellékhatásokat. Az eredmények alapján valószínűleg elkészülhet a kereskedelmi mennyiségben kapható védőoltás.

BAJBAN A DEEP IMPACT ÜSTÖKÖSFIGYELŐ ŰRSZONDA

Utoljára augusztus 8-án sikerült kapcsolatba lépni az öregedő Deep Impact űrszondával. Az eszközt eredetileg a Tempel 1 üstökös tanulmányozására hozták létre, és 2005-ben állították pályára. A NASA állítólag már azonosította a hiba okát, most azon vannak, hogy helyreállítsák a kapcsolatot.

DURVÁN MEGBÜNTETTÉK A HONVÉDOT

A Honvéd soron következő két hazai nemzetközi kupamérkőzésén zárt kapus büntetést rendelt el az UEFA a Vojvodina ellen lejátszott Európa Liga-találkozókon történtek miatt. A szurkolók antiszemita, rasszista megnyilvánulásokat hallattak, mutogattak. A klubnak mellékbüntetésként 50 ezer eurós pénzbírságot is fizetnie kell.

LESZ GYARMATI DEZSŐ USZODA

Szerdán temették el Gyarmati Dezsőt, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, akiről a 2021-es vizes világbajnokságnak otthont adó új, budapesti fedett uszodát elneveznék. A Magyar Úszó Szövetség elnöke, Gyárfás Tamás azt mondta, "fontos, hogy sok próbaversenyt rendezzenek majd benne, és a 2017-es junior vb ne a főpróbája, hanem az első előadása legyen az uszodának".