Rejtélyes rajtaütés az NMHH-ban

2013.09.06. 19:02
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt, vagy éppen azt se tudta, hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

BILINCSBEN VITTÉK BE A MÉDIAHATÓSÁG FŐTANÁCSADÓJÁT

Péceli Edit a tavasszal elhunyt Szalai Annamária NMHH-elnök főtanácsadója volt, aki Szalai halála után komoly informális hatalomra tett szert. Azt egyelőre nem tudni, milyen ügyben nyomoz a rendőrség, de Pécelit pár napja az irodájában őrizetbe vették, megbilincselték, majd az irodáját és a kocsiját is átkutatták.

A TELEPÜLÉSEK ÖSSZES ADÓSSÁGÁT ÁTVÁLLALNÁ A KORMÁNY

Lázár János bejelentette, hogy szeptemberben tárgyalásokat kezdenek arról, hogy a kormány átvállalja a települések maradék adósságait. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint Orbán Viktor több tárcától, többek között a Miniszterelnöki Hivataltól és a gazdasági minisztériumtól is jelentést kér arról, milyen feltételekkel hajható végre az újabb adósságátvállalás. Az előző kör 2012-ben volt, és pont Lázár városa, Hódmezővásárhely volt az egyik legnagyobb kedvezményezett.

CSINOSÍTjÁK AZ ORBÁN LÁNY ESKÜVŐJÉNEK HELYSZÍNÉT

Először a budapesti, Margit körúti templom mögötti járdát javították ki a második kerületnek dolgozó munkások, majd mások a templom melletti falról tüntették el a graffitiket. Az ifjú pár igazán kellemesen érezheti majd magát, miután tegnap a lakodalom helyszínéhez közeli közútról tüntették el közpénzen a kátyúkat.

TOVÁBBRA IS VERGŐDIK A TANKÖNYVTERJESZTÉS

Hetekbe tellhet, mire a tankönyvterjesztési piac egyeduralkodója, a Kello az összes, a tankönyvcsomagok kiszállítása után észlelt hibát és hiányosságot orvosolni tudja. A hiányzó könyvekről, rosszul összeállított csomagokról ráadásul nagyon nehéz tájékoztatást kapni, a Kello az iskolák, szülők számára szinte elérhetetlen.

A RABOKRA TERHELNÉK A BÖRTÖNKÖLTSÉGEKET

Az új büntetés-végrehajtási törvény tervezetének újítása, hogy a raboknak hozzá kellene járulniuk fogvatartásuk költségeihez. Ebbe nem csak az iratok másolásának, kézbesítésének a költségei számítanának bele, de még a forraló, a hűtőszekrény, a  TV használata is.

AZ NSA FELTÖRTE A LEGNÉPSZERŰBB TITKOSÍTÁST

Az amerikai és a brit hírszerzés feltörte az internetes szolgáltatások titkosítására használt SSL-technológiát, ezzel hozzáférhetnek biztonságosnak hitt levelezésekhez, egészségügyi adatokhoz vagy éppen banki számlákhoz – ez szerepel az NSA-ügyet kirobbantó Edward Snowden legújabb dokumentumaiban, amelyeket egyszerre publikált a Guardian, a New York Times és a ProPublica. Az SSL titkosítást használják a legnagyobb weboldalak is, például a Google, a Facebook vagy a Yahoo. Az NSA egy évben 250 millió dollárt költött a titkosítást megfejtő, Bullrun kódnevű titkos programra.

EGYIPTOMBAN MEGETTÉK A KÉMKEDÉSSEL VÁDOLT MAGYAR GÓLYÁT

Múlt hét végén Egyiptomban elfogták Ménest, egy magyar gólyát, akit jeladója miatt kémkedéssel vádoltak a helyi hatóságok. Az állat egy éjszakát a helyi rendőrőrsön töltött, majd egyiptomi természetvédelmi szervezetek három nappal később sikeresen elengedték egy Asszuántól délre található szigeten. Az egyik szervezet viszont csütörtökön arról tájékoztatta a gólya jelölését végző Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet, hogy Ménest a szigeten élő egyik család levadászta és megette. A madarak vonulási útvonalán elhelyezkedő országokban nem ritka a madarak sport- és fogyasztási célú vadászata.

A NAPRENDSZER EGYIK LEGNAGYOBB VULKÁNJA A CSENDES-ÓCEÁN ALATT SZUNNYAD

A Naprendszer egyik legnagyobb vulkánja itt van a Földön, a Csendes-óceánban – állítják a Houstoni Egyetem kutatói. A tudósok kiderítették, hogy a Tamu Massifként ismert hatalmas tenger alatti képződmény valójában egy szunnyadó tűzhányó. A Tamu Massif nagyjából 640 kilométer széles, vagyis vetekszik az eddig ismert legnagyobb vulkánnal, a Marson lévő Olympusszal.

FELAVATTÁK CSEH TAMÁS SZOBRÁT

A Magyar Dal Napja alkalmából avattak egész alakos, Cseh Tamást ábrázoló bronzszobrot a Szent Gellért téren. 2009-ben elhunyt énekes-dalszerző a XI. kerület egykori lakója volt, így esett az újbudai helyszínre a választás, a szobor Majoros István munkája. Kattinston a szoborról készült képekért!

A NAP KÉPE: MAGYAR SZURKOLÓK BALHÉZTAK BUKARESTBEN