Jönnek a milliárdok, mennek a milliárdok

2013.09.09. 19:24 Módosítva: 2013.09.09. 19:34
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt, vagy éppen azt se tudta, hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

ORBÁN: A GYARMATOSÍTÁS KORÁNAK VÉGE

Az Országgyűlés őszi ülésszakát Orbán Viktor rövid felszólalása nyitotta meg, amelyben a kormány által elért eredményekről és a további tervekről beszélt. Orbán többek között arról beszélt, hogy a bankok erkölcsi kötelessége módosítani a szerződéseket úgy, hogy az árfolyammódosításból származó veszteség nagy részét ők viseljék, ne az emberek. „Senki sem fog még egyszer a magyar emberek kárára extraprofitot szerezni. A gyarmatosítás kora lejárt" – jelentette ki. Mesterházy az '50-es években, Schiffer abszurd színjátékban érezte magát a beszéd alatt.

PARLAMENT SZAKKOMMENTÁTOROKKAL

Kilenc évre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának elnökévé választotta Karas Monikát az Országgyűlés. Elfogadták a temetkezésről szóló törvény módosítását, amely bevezeti a szociális, azaz ingyenes temetést. Parlamenti közvetítésünkhöz az ülésteremben két politikus-szakkomentátor, a fideszes L. Simon László és az MSZP-s Lukács Zoltán szólt hozzá, a nép hangját a rákosrendezői pályaudvar melletti kocsmából tolmácsoltuk.

70-75 MILLIÁRDOS BÍRSÁGOT KAPTUNK BRÜSSZELTŐL

A 15 futó uniós programunkból 10-et kifogásolt az unió különböző szabálytalanságok miatt, ezek 5 százalékára, összesen hozzávetőleg 230-250 millió euróra (69-75 milliárd forintra) bírságol most Brüsszel. Ezt Lázár János és Johannes Hahn uniós biztos közösen jelentették be ma Brüsszelben. A jó hír, hogy a büntetés nagyobb is lehetett volna, másrészt, hogy ezzel újra megnyílhatnak a szabálytalankodás miatt befagyasztott uniós pénzalapok.

171 MILLIÁRDOT TAPSOL EL A KORMÁNY

Kockázatosnak tartotta az idei költségvetés legújabb módosítását a Költségvetési Tanács, mégis támogatta a kormány kiadásnövelő csomagját. A kormány egyrészt 84 milliárd forinttal növeli a kiadásokat több cél finanszírozásához (például a pedagógus-béremeléshez és felsőoktatás nagyobb finanszírozásához), és ennek fedezetéül ekkora összeggel csökkenti a biztonsági tartalékot, a 400 milliárdos Országvédelmi Alapot. Másrészt 100 milliárdot költ a takarékszövetkezeti rendszer átalakítására, illetve 71 milliárdot az E.ON megvásárlásához szükséges többletforrásra. Ez a két tétel nem érinti az uniós módszertan szerinti egyenleget. Az E.On ügyletet az MVM-en keresztül a Bank of China hiteléből finanszírozhatja a kormány, ezzel a megoldással ugyanis nem nőne még nagyobbra a hiány.

TITKOS NYOMOZÁS ÉRT AZ NMHH-IG

Egy szigorúan titkos minősítésű vizsgálat szálai érték el Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, és emiatt vitték el irodájából kommandósok a médiahatóság főtanácsadóját. Az ügyészség válaszából az ügyben annyi olvasható ki, hogy a főtanácsadó volt az egyetlen személy az NMHH-nál, akit kihallgattak a szigorúan titkos vizsgálat keretében.

MÁR NAGYOBB A HIÁNY, MINT AZ ÉVES TERV VOLT

Augusztusban 110 milliárd forint hiányzott az államháztartásból, ennyivel múlták felül a kormány kiadásai a bevételeit – derült ki az NGM tájékoztatásából. Ezzel az egész évre tervezett hiányt már sikerült is 10 százalékkal túllépni. A minisztérium a szokásától eltérően nem közölt részletes adatokat, csak azt: biztosak abban és minden erejükkel azon is vannak, hogy a deficit a GDP 3 százalék alatt marad és maradjon.

OBAMA A KONGRESSZUST GYŐZKÖDI

Az amerikai kongresszus két házában a héten vitáznak a szíriai katonai akcióról. John Kerry külügyminiszter azt mondta, Bassár el-Aszad szíriai elnök elkerülheti a katonai csapást, ha egy héten belül átadja vegyi fegyvereit. Az oroszok már jelezték is, hogy erre sürgetik majd a szíriai rezsimet, és a szíriai külügyminiszter üdövözölte a javaslatot. Egy ilyen megoldással csökkenne a kongresszusi szavazás súlya is, és Obama válláról is lekerülhetne a mostani teher.

300-350 EZER OLDALNYI DOKUMENTUMOT KÉRT BE AZ NFÜ A PÁLYÁZÓKTÓL

Az NFÜ offshore nyomozás címen egy héten belül több mint 300 ezer oldalt kér be a pályázati nyertesektől. Az eddigi pályázatnyerteseket néhány napja felszólították, hogy töltsenek ki egy nyolcoldalas átláthatósági nyilatkozatot. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) részletesen próbálja feltérképezni a kedvezményezett cégek tulajdonosi-vezetői kapcsolatait, gazdasági teljesítményüket, illetve külföldi kötődéseiket. Becslések szerint az ellenőrzés körülbelül 40 ezer projektet érint. Mindez azt jelenti, hogy rövidesen nem kevesebb, mint 320-350 ezer oldalnyi dokumentumnak kell majd beérkeznie az NFÜ-höz.

BALKEZES GITÁRT KAPOTT A JOBBKEZES CSEH TAMÁS

Pénteken adták át Cseh Tamás bronszobrát: a Szent Gellért téren álló figura a bal kezében tart egy balkezes gitárt, pedig a 2009-ben elhunyt énekes-dalszerző jobbkezes volt. A szobor készítője, Majoros István az Indexnek elmondta, hogy szándékosan pontatlan a szobor, a kompozíció indokolta, hogy alulra kerüljön a koptató.

JÖNNEK A HIRDETÉSEK INSTAGRAMRA

A Facebook egymilliárd dollárért vásárolta meg az Instagramot, de pénzt még nem látott belőle. Most az üzletért felelős igazgató, a Facebooktól igazolt Emily White bejelentette, hogy kész hirdetéseket tenni a szolgáltatásba. Nem könnyű feladat ez, januárban a felhasználók lázadása miatt kellett visszakoznia a cégnek a reklámtevékenységtől.

MINDEN EDDIGINÉL RÉSZLETESEBB TÉRKÉP KÉSZÜLT A FÖLDI GRAVITÁCIÓRÓL

Egy ausztrál és német tudósokból álló kutatócsoport az amerikai űrsiklók korábbi adatait használva állították össze a Föld gravitációs térképének új, a korábbinál negyvenszer részletesebb változatát. A kutatócsoport több mint hárommilliárd mérési pont alapján dolgozott. Az eredmények alapján a gravitáció az Andokban található, Huascaran nevű hegy tetején állva a legkisebb, és az Északi-sark közelében a legnagyobb.

GGMplus Earth gravity field model

EU-S PÉNZBŐL VETTÉK MEG BALE-T

Az Európai Bizottság vizsgálódik a Real Madrid futballcsapatának nyári, 100 millió euró körüli igazolása miatt. A hírek szerint Gareth Bale-t, a Tottenham walesi játékosát olyan pénzekből vették meg, amelyet az Európai Stabilitási Mechanizmus keretén belül a Bankia megmentésére szántak. A bank 19 milliárd eurós feltőkésítést kapott.

ALONSO A LOTUSNÁL, GYÁRI RENAULT-BAN?

A nap pletykája a Forma-1-ben, hogy a Ferrari-pilóta állítólag nem örül Kimi Raikkönen érkezésének az olaszokhoz, és máris kifelé kacsintgat. A német sajtó szerint azon dolgozik, hogy a francia gyárat, amivel korábban két világbajnokságot nyert, újra komolyabban az F1-be csábítsa, méghozzá a finn jelenlegi csapatához, a Lotushoz, és ha összejön, átülne Raikkönen megüresedő helyére. Közben a Ferrarinál, úgy tudni, szerdán bejelentik 2007-es bajnokuk visszatérését. A kusza ügyekről itt olvashat.