no

Hej, ha ezt Kádár megérhette volna

2013.09.11. 20:17 Módosítva: 2013.09.11. 20:18
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt, vagy éppen azt se tudta, hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

ILLÉS SMS-BEN KÉRT BOCSÁNATOT

"Kedves Képviselő Asszony! Megkövetem Önt, és bocsánatot kérek a lovagiasság szabályai szerint. Remélem lesz még alkalmunk beszélgetni." Ezt az sms-t küldte Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az LMP-s Szél Bernadettnek, akit kedden szexista megjegyzésekkel illetett a parlamentben. Illés Zoltán kapott ugyan fejmosást a Fidesz-frakcióban, de súlyosabb következményei nem lesznek keddi parlamenti kirohanásának. A kormánypártban ugyanis úgy gondolják, hogy az ellenzék, főként az MSZP soraiból Illés beszólásához mérhető súlyú beszólások maradnak megtorolatlanul.

1,3 SZÁZALÉK – 40 ÉVE NEM VOLT ILYEN ALACSONY AZ INFLÁCIÓ

A vártnál alacsonyabb volt az éves infláció. Az 1,3 százalék közel 40 éve a legalacsonyabb érték, ennél alacsonyabb inflációt utoljára 1974 júniusában mértek, akkor 1,2 százalék volt a fogyasztói árindex. A fogyasztói árak az előző hónaphoz képest átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek augusztusban.

ÖTÖDÉVEL KISEBB TÖRLESZTŐK JÖHETNEK, A VESZTESÉG VÉGLEG A BANKOKÉ

Úgy forintosítanák a devizaalapú lakáshiteleket, hogy fixálnák a havi törlesztőrészletek kiszámításánál az árfolyamot. A konstrukció abban különbözne a jelenleg is futó árfolyamgáttól, hogy a rögzített és a tényleges árfolyam különbözete nem halmozódna egy gyűjtőszámlán, így a különbözetet nem az ügyfelek, az állam, és a bankszektor, hanem nagyrészt csak a bankszektor állná. A kormány nem az azonnali forintosításban gondolkodik, nem váltaná át a tartozásokat forinthitelre, mivel ez túl nagy azonnal terhet jelentene a bankoknak.

ÚJABB MEGSZORÍTÁS JÖHET A VÁLASZTÁSOK UTÁN

Veszélyben van az idei 2,7 százalékos költségvetési hiánycél. Nőhetnek a szociális kiadások, és nagyobb összegek mehetnek el beruházásokra, néhány adónemből pedig kevesebb jöhet be a vártnál. Bár a kormány képviselői többször hangoztatták, nem készül választási költségvetés, a Bloomberg tudósításában Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője azt mondja, hogy a választások előtt a kormány lazíthat. A gyes kiterjesztése, a havi két ingyenes készpénzfelvétel, a szélesebb körű családi adókedvezmények, a devizahiteles-mentőcsomag mind kockázatként jelennek meg a költségvetésben.

EDDIG 23 MILLIÁRDOT BUKHATTUNK A TRAFIKOKON

Durván visszaesett idén júliusban és augusztusban a dohánytermékekből származó adóbevétel. A NAV adatai szerint 34 milliárd után idén mindössze 28 milliárd jött be júliusban jövedéki adóból a dohánytermékek után, augusztusban pedig csak 24 milliárd, pedig tavaly csaknem 36 milliárd forintot kaszált ezen az államkassza. Hasonló visszaesést látunk az áfabevételeknél is, tavalyhoz képest ötmilliárddal kevesebb folyt be a két hónap alatt (részletes táblázat itt).

ÚJRAHANGOLJÁK A NAGYKÖRÚTI VILLAMOSZÖLDET

A főpolgármester és a közgyűlési Jobbik-frakció a 4-6-os villamosoknak kedvező lámpaáthangolásokat támadta, a BKK az eddigi eredmények ellenére finomhangolásba kezd. Budapesten az iskolakezdés és a szabadságidőszak vége miatt nőtt meg a forgalom, de az áthúzódó felújítási munkák is több helyen nagy torlódásokat okoztak. Ha már közlekedés: a vízibusz lerobbant, egy BKV-busz tetején űrlényt fotóztak.

SZÉNNÉ ÉGETT EGY POLGÁRMESTER, MEGÖLTEK EGY ESPEREST

Baranyában egy polgármester megégett holttestét találták meg, Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy esperest gyilkoltak meg. A polgármesterről, aki egyben egy tehetős vállalkozó is volt, a környékbeliek között több szóbeszéd is terjed, arról is beszélnek, hogy a férfi öngyilkos lett.

EMLÉKMŰVET KAPOTT HORN GYULA

A XIII. kerületi Újpest rakpart 11. számú házra került fel Horn Gyula első emlékműve. A néhai miniszterelnök ebben a házban lakott. Pünkösti Árpád, a Horn Gyuláról szóló életrajz szerzője a táblaavatáson azt mondta: már egy 1985-ös, az Újpesti rakparton elhangzott beszélgetésben azt mondta Horn, hogy Magyarország teljes biztonságát csak a NATO tudja szavatolni.

IGENIS LÉTEZIK A MARGITSZIGETI REJSZOLÓ

„Jött ki a bokorból, teljesen meztelenül, csupán egy fekete trikó volt a fejére tekerve, amiből csak a szeme látszott ki." Özönlöttek az olvasói levelek, miután megírtuk, hogy több szemtanú szerint egy magamutogató férfi riogatja a futókat a Margitszigeten. A szemtanúk leveleiből közlünk néhány részletet. Szerettük volna, hogy ezekre a rendőrség is reagáljon, ugyanis több szemtanú állítja, hogy tett bejelentést, ugyanakkor az ORFK korábban azt mondta nekünk, náluk senki nem jelentette a margitszigeti magamutogatót.

RAIKKÖNEN A FERRARIÉ

A Forma1-es sztárcsapat szerződtette a jövő évre Kimi Raikkönent, így 2014-ben Alonso mellett még egy világbajnok versenyez az olasz csapatnál. A finn 2 éves szerződést kötött excsapatával. A Lotustól igazol át, és Felipe Massát váltja.

ÚJABB VÁLOGATOTTAK JUTOTTAK KI BRAZÍLIÁBA

Az éjjel véget ért vb-selejtezőkön újabb országok kvalifikálták magukat a 2014-es futball világbajnokságra: Európából az olaszok és a hollandok, az amerikai kontinensről az USA valamint Argentína csatlakozott a már biztos résztvevőkhöz: Costa Rica, Brazília, Japán, Ausztrália, Irán, Dél-Korea.

A GOOGLE NEM SZŰRI A PIRATE BAYT

A Google nem enged a BPI zeneipari csoportnak, ami azt kérte, hogy a keresőóriás szűrje ki találataiból a Pirate Bayre mutató linkeket. A Pirate Bayen több ezer torrentet érhetnek el a felhasználók, de magán a főoldalon nincsen semmilyen ilyen link, ezért a Google a főoldal ártalmatlan. A nagyobb stúdiók és zenekiadók már több millió hasonló kérést intéztek a Google-höz, a BPI a legaktívabb, az elmúlt egy évben harmincmillió url-t küldött a Google-nak, amit blokkolni szerettek volna. A Google majdnem minden esetben teljesítette a kérést.

NINCS TÖBB ŰRSÉTA A NASA ŰRHAJÓSAINAK

A NASA leállította űrhajósai számára az űrsétákat, ameddig nem derítik ki, mi okozta az olasz Luca Parmitano szkafanderének hibáját. Az olasz űrhajósnak július 16-án meg kellett szakítania a Nemzetközi Űrállomáson kívüli munkát, mivel víz szivárgott a sisakjába. A szivárgás annyira kellemetlen volt, hogy Parmitano nem hallott és beszélni sem tudott, de az űrhajós nem volt tényleges veszélyben a küldetés alatt.