no

Trafiknépszavazást? Azt már nem!

2013.09.16. 19:10
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt, vagy éppen azt se tudta, hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

NEM JÖNNE JÓL A TRAFIKNÉPSZAVAZÁS A FIDESZNEK

A Fidesz mindent megtesz, hogy a Kúria által is jóváhagyott trafikellenes népszavazás ne legyen még kellemetlenebb. Az idő a kormánypártnak dolgozik: csoda kell, hogy a 2014-es országgyűlési választások előtt összejöjjön a referendum, amely korlátozná a cigarettára alkalmazható kiskereskedelmi árrést, és kizárólag a dohánytermékekre szorítaná vissza a nemzeti dohányboltok árukínálatát. Közben egy kisebb vereséget szenvedett a kormánypárt trafikfronton: a Fidesz rendezvényeinek rendszeres fellépője, Palcsó Tomi már csak négy trafikbolttal rendelkezik, miután csepeli üzlete bezárt.

32 MILLIÁRDOT MEGNYERT, 4-ET VESZTETT A KÖZGÉP-KONZORCIUM

A Közgép Zrt. és az A-Híd Építő Zrt. alkotta konzorcium nyerte azt a közbeszerzést, amelyet a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő írt ki az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közti második szakaszának, illetve az új Tisza-hídnak a kivitelezésére – derül ki a Közbeszerzési Értesítő hétfői számából. Egy másik, négymilliárdos tendert ugyanakkor elbukott a cég - érdekesség, hogy az MTI a két közbeszerzési eljárás közül először az utóbbiról írt, hétfő délután, cikkünk megjelenését követően azonban beszámoltak az első pályázatról is.

LÖVÖLDÖZÉS WASHINGTONBAN

Lövöldözés volt az amerikai haditengerészet washingtoni bázisán. Hatan meghaltak, legalább tízen megsérültek, a támadók ketten vagy hárman voltak. Egyiküket lelőtték, ketten még az épületben lehetnek. A környékbeli iskolákat lezárták, a közeli reptér forgalmát is szüneteltették. Az amerikai elnök is megszólalt a támadás után.

ÚJ OMBUDSMAN, ALAPTÖRVÉNY-MÓDOSÍTÁS ÉS CIGÁNYOZÁS

A parlament hétfői ülésén az LMP-sek megint huzogatták Kövér László bajszát, a Jobbik cigányozott, a Fidesz a rezsicsökkentést dicsőítette. Hat évre az alapvető jogok biztosáváválasztották Székely Lászlót, valamint elfogadták az alaptörvény ötödik módosítását, amely a Magyar Nemzeti Bankba olvasztja a PSZÁF-ot, és törli a bírósági ügyáthelyezések lehetőségét. A vak komondoros Balogh József és az exjobbikos társát leköpő Zagyva György Gyula mentelmi jogát is kiadhatják.

NYELVISKOLAKÁOSZ JÖHET

Az új, már érvényes törvény szerint csak akkreditációval működhetnek tovább a nyelviskolák, annak szabályozása azonban nem készült el: a törvényt szó szerint véve tehát többségüknek le kellene húznia a rolót. Egy tervezet horribilis anyagi terhet róna a nyelviskolákra a működéshez és az akkreditáció megszerzéséhez, ráadásul olyan abszurd követelmények is vannak benne, mint hogy szaknyelveket nyelvtanárok helyett szakmai képesítéssel rendelkezők taníthatnának, például az orvosi szaknyelvet egy ápoló vagy egy orvos taníthatná csak. A cél az lehet, hogy négy-öt nyelviskola kezébe kerüljön az egész piac.

KIEMELIK A COSTA CONCORDIÁT

A valaha volt egyik legnagyobb és legnehezebb tengeri kiemelés elkezdődött , a bonyolult procedúrában csak a hajótest függőleges helyzetbe hozása 12 óráig tart. Még sosem próbáltak ilyen nagy hajótestet kiemelni ennyire közel a szárazföldhöz. A Costa Concordia balesetében 32 ember halt meg Giglio szigeténél.

LAZÍT A GYEPLŐN A KORMÁNY

Állítólag végképp eldőlt, hogy 2,9 százalékra emeli a hiánycélt a kormány a korábbi 2,7 százalékról. Ez lényegében azt jelenti, hogy mintegy 70 milliárd forintért felveszünk még hitelt, és azt el is költi a kormány még idén. Ezzel a kormány a elmegy a falig, ennél nagyobb, 3 százalék feletti hiánnyal újraindulhatna a most nyáron megszüntetett túlzottdeficit-eljárás.

NEM ADJUK HERNÁDIT

A magyar ügyészség válaszolt a horvát jogsegélykérelemre, amelyben Hernádi Zsolt Mol-vezért szerették volna gyanúsítottként beidézni. Az ügyészség nem ismertette a válasz tartalmát, de lényegében egyértelmű, ugyanazt üzenték, mint korábban, az ország nem adja ki Hernádit. A helyzet ugyanis jogilag nem változott, hiába léptek a horvátok az unióba, a jogsegélyezmény még nem lépett életbe.

ELTŰNT A VUELTA-GYŐZTES BRINGÁS

A doppingellenőrök nem találták meg szállodájában Chris Hornert, ha az amerikai ezt nem tudja megmagyarázni, bajban lehet, akár tizennyolc hónapra is eltilthatják.

NEM A MAGYAROKÉ VOLT AZ ELSŐ NAP A BIRKÓZÓ VB-N

Három magyar birkózó kezdett a budapesti világbajnokság nyitónapján, de egyikük sem került éremközelbe. A 96 kilós szabadfogású Szmink Attila egyből kiesett az új szabályok szerint rendezett versenyben. A 55 kilós Kardos Róbert jobban kezdett, litván ellenfelett vert, de a 16-nál nem jutott tovább. A 66 kilós Wöller Gergő is győzelemmel kezdett, de a nyolcaddöntőben kikapott, és a vigaszágra sem került.

MEGFENYEGETTÉK A JEGYZŐT A BALATON SOUND MIATT

Megfenyegették Zamárdi jegyzőjét a Balaton Sound engedélyezése miatt, aki emiatt rendőrségi feljelentést tesz. Újságcikkekből összeollózott és ragasztott levelet dobtak Dudás Anita kertjébe, amelyben tudatták vele, hogy nem kellene engedélyezni a megafesztivált, mert annak súlyos következményei lesznek. Öt éve a polgármestert fenyegették meg életveszélyesen.

MAGYARORSZÁG IS RENDELT ÁLLAMI KÉPROGRAMOT?

Szeptember 5-én a Wikileaksen feltűnt egy dokumentumcsomag, amelyekben két, magyar vonatkozású adat is szerepel. Az egyik egy 2011-es szerződés a Gamma International és a svájci székhelyű Dreamlab Technologies AG között a Finfisher kémprogram piacának felosztásáról, amelyben Magyarországot is név szerint megemlítik. Mivel célszoftverről van szó, gyanítható, hogy a megrendelője a magyar állam lehetett.

AZ ELTE KUTATÓI SZERINT A KUTYA HALLGAT A ROBOTOKRA

Lakatos Gabriella, az ELTE etológusa egy tanulmányban azt vizsgálta, hogy a kutyák elfogadnak-e utasításokat egy robottól. A kísérlet meglepő eredményt hozott: az állatok hallgatnak a gépekre, ha azok eléggé emlékeztetnek az emberre. A kísérletben a kutya nem pont úgy viszonyult a robothoz, mint az emberekhez általában, de egyre több időt töltött a társaságában, és sokszor bámult az érintőképernyőre, amit az emberi intelligencia forrásának vélhetett.