no

A Microsoft-vezér megy, Matolcsy embere jön

2013.09.27. 20:56

ELFOGATÓPARANCSOT ADTAK KI HERNÁDI ZSOLTRA

A horvát bíróság kiadta az elfogatóparancsot Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, mert szeptember 25-én Hernádi nem jelent meg a rendőrségi kihallgatáson. A Mol jogi igazgatója azt mondta,

nincs tudomásom arról, hogy a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója bármely horvát szervtől vagy hivataltól megkeresést kapott volna az ügyben történő kihallgatásra.

A Mol-vezért már egy jó ideje szeretné kihallgatni a horvát bűnügyi hatóság, mert azzal gyanúsítják, hogy lefizette Ivo Sanader exkormányfőt, így a kisebbségi tulajdonos Mol meg tudta szerezni az irányítást a horvát INA fölött. Az elfogatóparancs következményeiről jogi vita van.

FIDESZES DROGTESZTE A SZOMBATHELYI KÓRHÁZBAN

Lazáry Viktor, Szombathely fideszes alpolgármestere péntek reggel 9-kor önkéntes drogtesztnek vetette alá magát. Az eredmény negatív lett. Az MSZP azzal vádolta a politikust, hogy drogozik, és ezt egy videóval gondolta alátámasztani, amin egy férfi látható, amint felszív valamit az orrába. Szombathelyen különben a tyúkok sincsenek biztonságban, héja vadászik rájuk.

NAVRACSICS ITT, NAVRACSICS OTT

A könnyebb technikai lebonyolítás miatt külön tartaná az országgyűlési és az EP-választásokat a miniszterelnök-helyettes. Francis Ciarán Tobin november 8-ig kért haladékot a magyar hatóságoktól, hogy megválaszolja, elkezdi-e Magyarországon hároméves fogházbüntetését. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter megerősítette, hogy a leányfalui ír gázoló a napokban levélben kérte, hosszabbítsák meg a válaszadás lehetőségét.

TÍZ SZÁZALÉK ALATT A MUNKANÉLKÜLISÉG

3 millió 980 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma június–augusztusban a KSH friss adatai szerint, ami történelmi csúcs. A 15–74 évesek körében a foglalkoztatottak száma 66 ezer fővel magasabb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek száma kissé tovább csökkent, 439 ezer főre, de már ez is elég volt ahhoz, hogy picivel 10 százalék alá kerüljön a munkanélküliségi ráta.

 

BALLMER KÖNNYEZVE BÚCSÚZOTT A MICROSOFTTÓL

Steve Ballmer, a Microsoft hamarosan leköszönő vezérigazgatója megtartotta búcsúbeszédét a cég redmondi főhadiszállásán, több ezer beosztottja előtt. Az előadásról videó ugyan egyelőre nem szivárgott ki, de a szóbeli beszámolók alapján legalább olyan lendületes és szórakoztató volt, mint Ballmer legendás beszédei. Ballmer szokásához híven többször ugrált és rohangált a színpadon, sőt énekelt. Több beszámoló szerint voltak olyan epizódok, amikor könnyek csorogtak a cégvezér arcán.

ÚJ ALELNÖK ÉRKEZIK A JEGYBANKBA

Meg nem erősített sajtóhír szerint október 1-jétől Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) költségvetési elemzések igazgatóságának vezetője irányíthatja majd alelnökként a pénzügyi szervezetek felügyeletét. Ez egy új terület, a PSZÁF beolvasztásával került a jegybankhoz; az önálló intézményként működő felügyeleti vezető, Szász Károly megbízatása ezzel lejár.

HAT ÉV UTÁN MEGJELENT AZ ENSZ KLÍMABIZOTTSÁGÁNAK ÚJ JELENTÉSE

2007 óta először adott ki új klímajelentést az ENSZ Béke-nobeldíjas tudományos bizottsága, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC). A több ezer szakértő kutatásait elemző munkacsoportok a kormányzatok számára készítettek jelentést, a most kiadott első összefoglaló lényegében kimondja, hogy az elmúlt hatvan év klímaváltozásáért az emberiség a felelős. A jelentés részleteit itt olvashatja.

KIADTÁK A JÖVŐ ÉVI FORMA 1-NAPTÁRT

Minden idők leghosszabb évére van kilátás a Forma 1-ben. 21 nagydíj még sosem volt. Korea, New Jersey és a szintén új Mexikó sem biztos még, de csak decemberben kell véglegesíteni a menetrendet. A Magyar Nagydíj szokásos helyén, július utolsó hétvégéjén van, teljes biztonságban. Új és fix még Ausztria, illetve Oroszország is, Szocsival.

CSECSEMŐHOLTTEST A DUNA-PARTON

Csecsemőholttestet találtak pénteken Budapesten, az Árpád hídtól délre, a budai alsó rakparton. A gyerek angyaja riasztotta a rendőröket, miután az anya az egy éves fiút a Duna-part kövein hagyta. A rendőrség holtan talált rá a csecsemőre, emberölés gyanúja miatt indított nyomozást.

KISZÍNEZTÉK A KIRÁLY UTCÁT

46 üresen tátongó kirakatot festettek le: a dekorálásban részt vettek diákok és street art művészek is, egy hetvenéves néni pedig egy kalocsai mintával szinesítette a belvárost. Az akció a hétvégén zajló Kulturális Királyi Napok része, és a belváros élhetőségére szeretné felhívni a figyelmet.