no

Nehogy kihagyja ezt a napot!

2013.10.10. 19:12

VÉGE A SÓLYOMNAK

Drámai bejelentést tett csütörtök délután Lucsik János, a Sólyom Airways-t tulajdonló Sólyom Holding tulajdonos-ügyvezetője. Az atv.hu információi szerint Lucsik közölte a dolgozókkal, hogy a Sólyom Airways nem tudja kifizetni az esedékes szeptemberi bérüket, mert nincs pénze. Lucsik azt is elmondta, hogy Vágó József, a Sólyom Airways ügyvezetője kedden közölte vele, hogy az állítólagos ománi befektetővel továbbra sincs semmilyen szerződés. Az atv.hu szerint a Sólyom eddig a Lucsik János által befizetett tagi kölcsönökből finanszírozta kiadásait, eddig mintegy 120 millió forintot.

ÁLLAMOSÍTJÁK A PETŐT

A Pető Intézet az anyagi segítségnyújtáson túl közvetlen állami fenntartásba kerülne, így működtetését a kormány garantálná, jelentette be a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Az elmúlt években súlyos anyagi helyzetbe került Pető Intézet megmentésére Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szeptember közepén egy munkacsoportot állított fel. A munkacsoport által kidogozott javaslat szerint az intézet köznevelési intézménye gyakorlóiskolaként működhetne tovább.

6 HETET NYERT AZ USA, MEGEMELHETIK AZ ADÓSSÁGPLAFONT

Áttörés történt az adósságplafon-háborúban, a republikánus képviselőcsoport ugyanis hamarosan bejelenti, hogy másfél hónapra feltételek nélkül is hajlandó megemelni az USA maximális hitelfelvételi keretét – írja a Wall Street Journal. Az adósságplafon jelenleg 16 699 milliárd dollár, ennél több hitelt nem vehet fel az USA. A baj csak az, hogy ezt a szintet már elérte, ezért ha nem emelik meg hamarosan ezt a keretet, akkor legkésőbb november 1-én csődbe mennek.

ALICE MUNRO KAPTA AZ IRODALMI NOBEL-DÍJAT

A 82 éves, kanadai Alice Munro-t a kortárs novella mesterének nevezte a Svéd Akadémia, ő kapta az irodalmi Nobel-díjat. Az írónő korábban meglebegtette, hogy nem fog többet írni, és egyelőre nem tudni, hogy ezen változtat-e az elismerés, ugyanis nem sikerült őt értesíteni, telefonüzenetet hagytak neki a jó hírről.

DURVA GÁZROBBANÁS BUDAPESTEN

Gázrobbanás történt csütörtökön hajnalban Budapest XVI. kerületében, egy idős nő meghalt. A régi építésű, nagy családi ház száz négyzetméteres szárnya súlyosan megrongálódott, falrészek omlottak be. A tűz gyorsan terjedt a tetőszerkezeten, de a kiérkező tűzoltók eloltották a lángokat.

MÉG DURVÁBB SUGÁRZÁS FUKUSIMÁBAN

Az elmúlt két év legmagasabb sugárzási értékét mérték csütörtökön a fukusimai atomerőmű közvetlen közelében, a tengervízben. Szerdán az egyik dolgozó gondatlanságából legalább tíz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el a hűtőrendszerből. A baleset után a sugárzási szint a tizenháromszorosára ugrott az előző naphoz képest.

ELRABOLTÁK, MAJD KISZABADÍTOTTÁK A LÍBIAI KORMÁNYFŐT

Fél nappal bizarr elrablása után kiszabadult a líbiai kormányfő, akit a belügyminisztérium korábban alkalmazásban lévő fegyveresei raboltak el, hazaárulással vádolva Ali Zeidant. A kormányerők nyomására kisebb lövöldözés után kiengedték, majd később a televízió élő közvetítésében mondott beszédet.

MEGHALT AZ EURÓPAI NÉPPÁRT ELNÖKE

77 évesen meghalt Wilfried Martens volt belga miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) elnöke. A flamand kereszténydemokrata politikus súlyos betegsége miatt kedden már átruházta az Európai Néppárt elnöki teendőinek ellátását Joseph Daul francia politikusra, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjére.

FÉLIG MÁR ELKÉSZÜLT A DEBRECENI STADION

A tetőszerkezet építése jól halad, a két hosszanti lelátó és a városközpont felőli oldal tetejét tartó acélszerkezet kész. A játéktér vízelvezető alépítményével végeztek, az épületen belül halad a gépészet szerelése. A húszezresre tervezett, 11 milliárdba kerülő stadion környékén területrendezés is indul.

JÖN A 150 MEGABITES MOBILNET

Utolértük Skandináviát! Ha másban nem, hát a mobilinternet sávszélességében: a Telenor 150 megabitre emelte a 4G-hálózatának maximális sebességét. Igaz, ezt egyelőre csak néhány felsőkategóriás okostelefon tudja kihasználni.

NEM TUDUNK MIT TENNI A FELMELEGEDÉS ELLEN

Egy átlagos év hőmérséklete 2047-re válik melegebbé, mint a legmelegebb év volt 1860 és 2005 között, ha az üvegházhatást kiváltó gázok mennyisége tovább növekedik - riogat a klímaváltozást kutató legfrisebb vizsgálat alapján készült tanulmány. Egy- és ötmilliárd között lesz azok száma, akik számukra szokatlan éghajlati körülmények közé kerülnek. A károsanyag-kibocsátás csökkentése 2069-ig tolhatja ki az új klíma kialakulását.