Vendel
6 °C
19 °C

Bezárt, elsodorta, amputálták

2013.10.18. 19:01

BOTRÁNYVIDEÓ A BAJAI VÁLASZTÁSRÓL

Egy, a hvg.hu-n nyilvánosságra hozott videón cigányok kapnak pénzt azért, hogy a megismételt választáson is a Fidesz jelöltjére szavazzanak. A kilencperces videó keletkezésének körülményeiről semmit sem tudni. A 32-es választókörben vasárnap megismételt választáson újra Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje nyert, így övé lett a mandátum. A Fidesz feljelentést tesz a videófelvétel miatt.

BENYÚJTOTTÁK A JÖVŐ ÉVI ADÓCSOMAGOT

Pétetek este a kormány benyújtotta a jövő évi adómódosításokról szóló javaslatot. A 2014-es adócsomagban csak kisebb változások vannak, mint a korábbi adócsomagokban. Nem kapnak kedvezőbb áfakulcsot a húsok, luxusadó se lesz, az alacsonyabb jövedelmű családosok viszont jobban járnak.

ÚJABB UNIÓS ELJÁRÁS INDUL MAGYARORSZÁG ELLEN

A versenyhivatalt érintő jogszabály tavalyi módosítása, a menekültkérelmek elbírálásában illetékes tagállam megállapítását elősegíteni hivatott úgynevezett dublini szabályozás alkalmazása és a külföldről lízingelt autók regisztrációs adójának szabályozása miatt indított új kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság – közölték pénteken.

ORBÁN SZERINT NÁLUNK LESZ A LEGOLCSÓBB AZ ÁRAM AZ EU-BAN

A miniszterelnök szerint négy-öt év múlva Magyarországon lehet a legalacsonyabb a villamos energia ára az Európai Unióban, aminek feltétele az atomenergia-kapacitás bővítése. Szerinte a magyar villamosenergia-ellátás 40 százaléka származik atomenergiából, a kormány azonban közel van az erőműbővítésről szóló megállapodáshoz, így ez az arány a következő évtizedben 60-70 százalékra emelkedhet. Ennek egyébként nincs nagy realitása.

REFORMÁTUSOKÉ LETT A JANIKOVSZKY

Egy kisebb református iskola kapta meg a korábban túljelentkezéssel működő, de 2011-ben váratlanul bezárt Janikovszky Éva Általános Iskola épületét. Az átadó ünnepségen kerülték, hogy megemlítsék a jogutód nélkül megszüntetett oktatási intézmény nevét, amely miatt tiltakozó demonstrációt is tartott a janikovszkys szülői szervezet a VII. kerületi vezetés politikai bosszúját sejtve az iskolabezárás mögött.

BEZÁR AZ EGYIK LEGNAGYOBB TORRENTOLDAL

Bezár a több mint egy évtizede alapított torrentkereső, az Isohunt. A kanadai Gary Fung által alapított cég elfogadta a bírósági ítéletet, amely szerint 110 millió dollárt kell fizetnie az oldalt perlő filmstúdióknak. Azt még nem tudni, ebből mennyit tudnak majd beszedni valójában, mivel az ügyvédek szerint a cégnek két-, esetleg négymillió dollárja lehet, de legfeljebb ötöt bírnak kifizetni.

VALÓJÁBAN MEDVE LEHET A JETI

Brit kutatók szerint a legendás himalájai jeti valószínűleg nem más, mint a barna medve egyik alfaja. Bryan Sykes, az Oxford University genetikusa DNS-tesztet végzett az elérhető legjobb módszerrel a jeti létezését állítólag bizonyító szőrmintákon, és összehasonlította az eredményt az ősi jegesmedve genetikai állományával. A kutató szerint a mítosz legvalószínűbb tudományos magyarázata, hogy az állat a jegesmedve és a barna medve hibridje, azaz tényleg van egy valódi, biológiai lény a jeti mítosza mögött.

SZABÓ LÁSZLÓ ZSOLT AZ MTVA ÚJ ELNÖKE

Böröcz István szerdán távozott a közmédiától, az NMHH-ban folytatja a munkát.  Közvetlen környezetét is meglepte a távozás, szakmai körökben egyértelműen az a vélemény, hogy félreállították. Karas Mónika, az NMHH elnöke péntekre ki is jelölte utódját, Szabó László Zsoltot.

LAVINA SODORTA EL A MAGYAR HEGYMÁSZÓKAT

Lavinakatasztrófa érte az Ama Dablan expedíció magyar tagjait 5200 méter magasban, a Himalájában. Szlankó Zoltánnak, Demény Gábornak és Horváth Csabának sikerült kiásnia magát, de a hó alatt maradt három ember: Paldet, a szakácsuk, Ram, egy fiatal teherhordó, valamint a szálláshely üzemeltetője. A magyarok a  kelet-nepáli expedíciót nem folytatják, hazatérnek Budapestre.

Az Ama Dablam expedíció
Az Ama Dablam expedíció
Fotó: 4bakancs.com

250 EMBERT ELKÜLD A MAGYAR TELEKOM

A Magyar Telekom közel 250 munkavállaló elbocsátásáról állapodott meg az érdekképviseletekkel, a többség várhatóan 2013 végével távozik a társaságtól, jelentette be a telekommunikációs cég pénteken. A végkielégítéssel kapcsolatos költségek teljes összege megközelítőleg 2,3 milliárd forintot tesz ki, ennek döntő hányadát 2013. negyedik negyedévében könyveli el a cég.

AZ EGÉSZ BAL LÁBÁT AMPUTÁLTÁK A FUTBALLISTÁNAK

A Ferencváros hátvédjének nem tudták megmenteni a lábát. Akeem Adamsnek, aki egy hónapja infarktust kapott és már több életmentő műtéten is túl van, elhalt a végtag izomzata, ezért a 22 éves trinidadinak a teljes bal lábát amputálni kellett. Adams műszíven van.

BÓNUSZ TRACK: SZARVAS

tuzifa