Komolyan mondom, megáll az ember esze!

2013.10.29. 18:57

MILLIÁRDOK FOLYHATNAK EL KAMUPÁRTOKRA

A Political Capital és a Transparency International Magyarország szerint egy, kizárólag a kampánytámogatások kicsalására létrejött, valódi politikai ambíciók nélküli párt a rendszerrel visszaélve akár 597 millió forintot is kicsalhat az adófizetők zsebéből. A listát állító szervezetek készpénzben kapják a központi támogatást, és még akkor sem kell tételesen elszámolniuk, ha egyetlen szavazatot sem kapnak. A két szervezet szerint a Fidesz kampányfinanszírozási rendszere így könnyen kijátszható,ezért a vonatkozó törvény módosítását kezdeményeik.

ORBÁN VIKTOR TURISTAHÁZAT AVATOTT

Maga is elismerte, hogy ez nem normális dolog, de azért mégis megtette. Mindehhez      túrabakancsot, buggyos farmert és barna kabátot húzott, így nagyszerűen illeszkedett a vadászkórus és az egyszerre rusztikus és IKEA-hangulatú faház miliőjébe.

A MAGYARFALÓ ROMÁN POLITIKUS FELJELENTETTE A SZÉKELY MENET SZERVEZŐIT

Büntetőjogi feljelentést tett a vasárnapi székelyföldi demonstráció szervezői ellen a magyarellenességéről híres Bogdan Diaconu, a Romániában kormányon lévő Szociáldemokrata Párt parlamenti képviselője. Diaconu a „magyar szélsőségesség példátlan fokozódásának megfékezéséért” emelt panaszt, szerinte a szervezők megsértették Románia alkotmányos rendjét.

OBAMA ÁTVILÁGÍTTATJA AZ NSA-T

Az amerikai elnök kezdeményezi a napokban kirobbant európai lehallgatási botrányért felelős Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) külföldi tevékenységének ellenőrzését. Barack Obama szerint az elmúlt években javult a szervezet munkája, szélesedtek a lehetőségei, de ez nem jelenti azt,  hogy ha valamit az NSA meg tud tenni, azt hogy meg is kell tennie.

BRIT PÉNZBŐL ÉPÜL A KVANTUMSZÁMÍTÓGÉP

Ez szó szerint értendő: a brit ötfontoson használnak olyan festéket, amely ideális alapanyag lehet a jövő kvantumszámítógépeiben használandó félvezető legyártásához. A réz-ftalocianin molekulái sokkal tovább megtarthatják egy kvantumbit szuperpozíciós állapotát, mint más anyagok.

A VILÁG FUTBALLJÁNAK A FEJE MEGSÉRTETTE A REAL MADRIDOT

Joseph Blatter, a FIFA elnöke a múlt pénteken az Oxford Egyetemen tartott előadást, és az egyik kérdésre azt mondta, Lionel Messi jó fiú, míg Ronaldo olyan peckesen jár a pályán, mint egy parancsnok, majd 78 éve ellenére felpattant, és utánozni kezdte a portugált. A kifigurázás miatt a Real Madrid elnöke levelet írt Blatternek, és kérte, hozza helyre a hibáját.

DUPLÁZOTT A NOKIA, DE ELBÚJHAT AZ APPLE MELLETT

A mobilgyártás egykori finn királya és a kaliforniai trónfosztó is a napokban tette közzé negyedéves jelentését. A Nokia szépen menetel előre, és már8,8 millió Lumia okostelefont adottegy három hónap alatt, ami kétszerese az egy évvel korábbi értéknek. Ráadásul Észak-Amerikában is sikerült piacot szereznie, ahol a Windows Phone-ra való átállásig nagyon gyengén szerepelt. Viszont az Apple sokkal előrébb jár: egy év alatt 150 millió iPhone-t adott el.

MÉDER ÁRON ÚJRA EGYEDÜL VITORLÁZIK

Sokadik elhalasztás után kedden reggel elindult a Mini Transat, az Atlanti-óceánt átszelő vitorlásverseny, amelyen egyedül indulnak a hajókkal. Egy magyar versenyző is indult, Méder Áron- A 80-90 fős mezőnynek általában az egyharmada szokott átérni. 

Méder Áron
Méder Áron
Fotó: Méder Áron

TAVASZRA MEGÚJUL AZ ERZSÉBET TÉR

Márciusra készül el a jelenleg hermetikusan körbezárt Erzsébet tér és a tér alatti egykor Gödör Klubként, majd Akvárium Klubként működő kulturális központ felújítása, illetve utóbbi bővítése egy 1300 négyzetméteres koncertteremmel. Az új látványtervek ismeretében nem lesz túl sok változás, több lesz a csobogó, de gyökeres változás nem várható. 

BONÚSZTREKK: ELKÉPESZTŐ OKTATÓVIDEÓK A RENDŐRSÉGTŐL:

Csak egy szippantás