no

A szerda nem a jószerencse napja volt

2013.10.30. 19:13

LETÖLTENDŐT KAPOTT MOLNÁR GYULA

Másodfokon nyolc hónap letöltendőt kapott Molnár Gyula volt XI. kerületi MSZP-s polgármester, SZDSZ-es helyettese, Lakos Imre pedig hat hónap felfüggesztettet hivatali visszaélés miatt. A vád szerint 2006-ban, a Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbáltak magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket. Mivel első fokon felmentették Molnárt, a végső szót a Kúria mondja ki. A politikus szerint alaptalanul vádolják és meghurcolják, a bíró pedig egy olyan tanút szerzett, akit még 2003-ban rúgott ki alkalmatlanság miatt az önkormányzattól. Molnár fideszes utódja közben a Facebookon lájkolta az ítélet hírét.

RÉSZEGNEK HITTÉK A HALDOKLÓ VASUTAST

Legalább 16 órán át kerülgettek kollégái egy szélütéstől lebénult, mozdulatlan vasutast a szűk szolgálati helyiségben anélkül, hogy orvost hívtak volna hozzá. A másnapi műszak dolgozói már észnél voltak, de mire a férfi kórházba került, kómába esett, majd meghalt. Az ügyben a MÁV és a rendőrség is vizsgálatot folytat.

KICSIT BERÁGOTT A KÜLÜGY WASHINGTONRA

Az amerikai titkosszolgálat budapesti lehallgató-átjátszó központja miatt aggodalmát fejezte ki a Külügyminisztérium. A meglehetősen óvatos hangvételű külügyi nyilatkozat a történtek tisztázását sürgeti. Az ügyben az Alkotmányvédelmi Hivatal is vizsgálatot rendelt el. A magyar kormány várhatóan nem tesz diplomáciai lépéseket, mert a történtek és az ország súlya azt nem indokolják.

BEINDULT A KÖLTSÉGVETÉSI LOBBI

Az iskolák kapnak 27 milliárd forintot, amit a távközlési vállalatoktól vesznek el – ez a GDP 0,15 százalékát megmozgató javaslat a legnagyobb eddig, de ezen túl ishatalmas mennyiségűkormánypárti módosító javaslat érkezett a költségvetési törvényhez.

MINTHA MINDENKI FIZETNE FLUORNAK EGY SÖRT

Lovasi András és L. Simon László látványos sajtóvitában estek egymásnak az üreshordozó-díjakból befolyó bevétel elosztása kapcsán, de magát az üreshordozó-díjat, annak jogosultságát és indokoltságát még nem kérdőjelezte meg senki. Pedig ez is nálunk a legdrágább a régióban, úgy kompenzáljuk a zenészeket, hogy ők sem tudják, mekkora kár éri őket, és pontosan mennyi pénz is járna nekik. 

Ennyit lehet tudni arról, hogy hová mennek a jogdíjak
Bruttó jogdíj összege / hó Jogosult szerzők száma
1 millió forint fölött 26 fő
500 ezer és 1 millió forint között 58 fő
200 ezer és 500 ezer forint között 139 fő
100 ezer és 200 ezer forint között 302 fő
50 ezer és 100 ezer forint között 96 fő
20 ezer és 50 ezer forint között 98 fő
5 ezer és 20 ezer forint között 1645 fő
1 ezer és 5 ezer forint között 2414 fő
1 ezer forint alatt 5558 fő
   Forrás: Tények az Artisjusról, Artisjus

KIRÚGTÁK AZ NFL MAGYARJÁT

Aki egyébként Erdélyből származik. Meskó Zoltán a nyárig az egyik legsikeresebb amerikaifutball-csapat puntere (rúgója) volt, de költségkímélés miatt elengedték. Néhány hétig a Pittsburgh Steelersnél játszhatott, a csapat azonban rosszul kezdte a szezont, ezért tőle váltak meg.

FORMANYOMTATVÁNY KELL AZ INGYENPÉNZHEZ

A banki ügyfeleknek személyesen kell majd befáradniuk a bankjukba egy formanyomtatvánnyal, ha szeretnék az ingyenes készpénzfelvételt. A személyes ügyintézésre azért van szükség, mivel a bankok nem biztos, hogy minden esetben elfogadnák az e-mailes vagy levélben feladott nyilatkozatok hitelességét. A politikus szerint információs kampányt is terveznek ezzel kapcsolatban. A negatív számlaegyenlegűek is igényelhetik az ingyenességet, ezt azonban minden ügyfélnek írásban, személyesen a bankfiókjában kell megtennie.

ÁLGYÁRAKKAL LOPTÁK A TÁMOGATÁST

Közel 700 millió forintos állami és uniós támogatással élt vissza két cég, amelyek vezetői költségvetési csalás miatt akár tíz év börtönbüntetést is kaphatnak – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A budapesti és a Heves megyei cég – amelyeknek a létrehozói és irányítói ugyanazok – zöldséget és gyümölcsöt feldolgozó üzemek létrehozása címén pályázott állami és uniós támogatásra.

EZZEL A HAJÓVAL NEM AKARSZ SZEMBEÚSZNI

Vízre eresztették az Egyesült Államok legnagyobb rombolóját, a 15 000 tonnás, 190 méter hosszú és 56 kilométer per órával haladó Zumwalt osztályú DDG1000-et, amellyel a vízről és a levegőből érkező támadások is elháríthatók.

on-the-outside-the-uss-zumwalt-not-only-looks-cool-rule-1-but-it
Fotó: Defensetech.org

2,6 MILLIÁRDOT KÖVETEL A COCCOLINÓVAL LEBUKOTT MAGYAR

Berki Viktor három hónapot törtött börtönben New Yorkban, miután átvett egy neki címzett küldeményt, amiben több flakon Coccolino öblítőszer volt. A rendőrség azonban arra gyanakodott, hogy a folyadékban 4,2 kiló kokaint oldottak fel. Ügyvédjével most 12 millió dolláros kártérítésért perli a hatóságokat.

FÖLDRE RAKTAK EGY CIVIL ŰRSIKLÓT

De még hogyan! A Dream Chaser űrsikló tesztje egy ideig teljesen jól ment, megközelítették vele a leszállópályát, de az egyik futómű nem nyílt ki, ezért kicsit összetörték a prototípust. Nem gond, végül is csak 2017-re kell elkészülni a végleges, biztonságosan földet érő változattal. Természetesen videó is készült a balesetről.