no

Ma nem volt jó kis embernek lenni

2013.11.22. 19:04

HAT ÉVET KAPOTT A SZLOVÁK MILLIOMOSNŐ

Csak az egyik vádpontban találták bűnösnek a szlovák milliomosnőt, aki négy ember halálát okozta tavaly augusztusban ittasan, száguldó BMW-jével: hat évet kapott. Az előzetesben már letöltött idő és a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége miatt ténylegesen akár mához képest két év kilenc hónap múlva is hazamehet szlovákiai otthonába. Az ítélet nem jogerős, de a másodfokú ítéletet a XIII. kerületben, házi őrizetben várhatja ki Rezešová. 13 év lett volna a maximális kiszabható szabadságvesztés a szlovák milliomosnőre, ha a bíróság mindenestől elfogadja a vád álláspontját. Hogy mennyire súlyos vagy enyhe az ítélet, arról itt írtunk.

JOBB LESZ A HELYZET VÁCON, ÍGÉRIK

Vasárnaptól újra két vágányon járnak a vonatok Vác és Göd között, így csaknem teljesen visszaállhat a felújítások előtti menetrend. A hétvégétől ezért új vágányzári menetrendi struktúra lép érvénybe, amelyben a Budapest–Vác és Vác–Budapest közötti személyvonatok nemcsak Gödig/Gödről, hanem ismét a teljes útvonalon közlekednek.

NEM LESZ ILLETÉKMENTES A KÁRTYÁS VÁSÁRLÁS

A kormány nem törli el jövőre a kártyás fizetéseket terhelő tranzakciós illetéket, miközben az már korábban kiderült, hogy a készpénzfelvétel havonta 150 ezer forintig ingyenes lesz. A bankok már többször utaltak arra, hogy nem fogják tudni megtartani a kártyás fizetés ingyenességét, ha marad az illeték. Ez azt jelenti, hogy valószínű, jövőre érezhető hátrányba került a bankkártya a készpénzzel szemben a fogyasztóknál. Ami mindenkinek rossz lenne: a legtöbb közgazdász szerint a készpénz a korrupció, az adócsalás és úgy általában szürkegazdaság melegágya, miközben az átlátható bankkártyás fizetéseknél sokkal nehezebb csalni.

BABAFIGYELŐKET HÍVNAK VISSZA A HALÁLESETEK UTÁN

Hatszázezer Angelcare csecsemőfigyelő készüléket hív vissza a kanadai gyártó, miután két gyerek is megfulladt a nyakukra tekeredett kábeltől. Két másik gyereknél a szülők észleltek a bajt, de ezek a gyerekek életben maradtak. A teljes iparágat tekintve összesen nyolc gyerek fulladt meg bármilyen márkájú babafigyelő miatt az elmúlt tíz évben.

angel

A GÖRÖGÖK SZUPERRENDESEK VOLTAK A ROMÁNOKKAL

A sportszerű görögök megmentették Romániát az égéstől. Egy adminisztrációs hiba miatt, ha akarták volna, ki sem kellett volna állniuk a futball-világbajnoki pótselejtező első mérkőzésére, amit 3-0-val megkaphattak volna. A románok a meccsre ugyanis csak két kapust neveztek, mivel Tatarusanu sérülés miatt kiesett, elfelejtettek mást beírni a helyére. A FIFA szabályai szerint a 23-as keretben három kapusnak is szerepelnie kell.

A BODYSOK ÖSSZEVESZTEK A VILÁGBAJNOKOK MIATT

A hétvégi, budaörsi vb-n öt arany, és 19 másik magyar érem született, az egyik testépítő világszervezet azonban eltiltotta a versenyen indulókat. A másik szervezet csak nevet a groteszk helyzeten, és köszöni az ingyenreklámot.

TUDOMÁNYOS SIKER: KÉT ÉV ALATT KÉT NEUTRÍNÓ

Az Antarktiszra telepített neutrínócsapdánál dolgozó tudóscsapat jelentése szerint az IceCube, vagyis jégkocka elnevezésű szerkezet sikerrel teljesítette a küldetését: befogott kettőt az univerzum egyik legnehezebben észlelhető részecskéi, a neutrínók közül. A neutrínó olyan könnyű elemi részecske, ami az anyaggal szemben szinte teljesen közömbös, a részecskének 50 százalék esélye van arra, hogy átjusson egy egy fényév vastagságú ólomfalon.

A MICROSOFT MEGVENNÉ A WINAMPOT

Az AOL a héten még azt jelentette be, hogy december közepén lelövi a Winampot, nem lehet majd letölteni az oldalról, de a TechCrunch csütörtökön arról értesült, hogy a Microsoft tárgyal a céggel arról, hogy megvenné a zenelejátszót a Shoutcast nevű médiastreamelő szolgáltatással együtt. A megállapodás még nem végleges, a két cég a szolgáltatások árán alkudozik. Az AOL 1999-ben vette a Winampot 80 millió dollárért, és a lejátszó még most is évi hatmillió dolláros forgalmat bonyolít.