Szenvedtek, nekimentek, nem szívtak

2013.12.09. 19:27 Módosítva: 2013.12.09. 19:27

NEKIMENTEK A RENDŐRÖK A TÜNTETŐKNEK KIJEVBEN

Farkasszemet néznek egymással a kijevi Függetlenség tér (Majdan) tüntetői és a köréjük vont rendőrség. Itt egyelőre változatlan a helyzet, de a kormány székházánál hétfőn délután négy körül a rendőrség megkezdte a tiltakozók kiszorítását. A tüntetők a kormány leváltását és új választásokat követelnek, miután a vezetés nem írta alá az EU-val a társulási szerződést, de a rendőri erődemonstráció egyre jobban apasztja a tüntetők tömegét.

LEHET, HOGY HAGYNI KELLETT VOLNA ELSZÍVNI

Egy 28 éves férfi múlt pénteken Szegeden azt tette, amit minden normális ember, ha a villamoson az arcába fújják a füstöt: elvette a cigit és elnyomta. Erre aztán kirúgták a lábát és jól megverték, amit az utasok egy szó nélkül végignéztek. Az esetet a villamos kamerái is rögzítették. A férfi feljelentést tett, hétfő délután a nikotinfüggő támadó feladta magát.

ÉV VÉGÉIG MEGVESZI AZ ÁLLAM A FŐGÁZT

Még az év végéig megszülethet a megállapodás a német RWE és az állami tulajdonban lévő MVM között a Főgáz 49 százalékos részesedésének megvásárlásáról, jelentette be Koncz László, a budapesti gázszolgáltató vezérigazgatója.

TÓDUL A PÉNZ AZ ÁLLAMHOZ

A tavalyi 34 milliárdos hiány után, idén novemberben 11,3 milliárdos többlettel gazdálkodott az államháztartás, így a tizenegy havi hiány 876,3 milliárd forintra csökkent. A december általában többletet hoz, így a többszörösön megemelt hiánycélt sikerülhet teljesíteni, hacsak nem kezd a kormány az utolsó hetekben komoly költekezésbe.

A FIDESZ KIÁBRÁNDULT A NŐKBŐL

Pánikra azért nincs ok, csak annyi történt, hogy elkészült a tavaszi országgyűlési választásra a kormánypárt 106 egyéni képviselőjelöltjének listája, melyen összesen 6 nő található. Ez 5,7 százalékos arányt jelent, szemben a jelenlegi 9-cel. Ha ez így megy, még pár év, és konzervatív honanyák nélkül maradunk.

SZENVEDVE GYŐZÖTT A MAGYAR NŐI KÉZI-VÁLOGATOTT

A szerbiai kézilabda-világbajnokságon a második mérkőzését is megnyerte a magyar válogatott. Az ellenfél Tunézia volt, ésahhoz képest, hogy sokkal esélytelenebbek voltak, az első félidő még 15-15-ös döntetlennel zárult, de a vége 26-24-es magyar siker.

A VÉGÉHEZ KÖZELEDIK AZ ÉV FUTBALLISTÁIRÓL SZÓLÓ SZAVAZÁS

Nincs meglepetés az Aranylabda-jelöltek között, azaz az év legjobb futballistájáról szóló szavazáson: a három fősre szűkített listán Messi, Ribéry és Ronaldo szerepel. Az év gólját, a Puskás-díjat is hárman szerezhetik meg: Neymar, Nemanja Matics és Ibrahimović.

LEVELET ÍRTAK OBAMÁNAK A NAGY TECHCÉGEK A KORMÁNYZATI ADATGYŰJTÉS MIATT

Összefogtak az IT-szektor legnagyobb nevei, hogy megváltoztassák a gyakorlatot, ahogy az amerikai és más kormányzatok felhasználói adatokat gyűjtenek az internetről. Amerika nyolc legnagyobb techóriásának vezetői kampányt indítottak a kormányzati kémkedés szűkítéséért. A támogatók között ott van Larry Page (Google), Marissa Mayer (Yahoo) és Mark Zuckerberg (Facebook). Az Apple, a Google, a Microsoft, a Facebook, a Yahoo, a Twitter, a Linkedin és az Aol közösen nyílt levelet írt Barack Obama elnöknek és a kongresszus tagjainak, amelyben reformokra és korlátozásokra szólítják fel őket a megfigyelésekkel kapcsolatban.

A FŐVÁROSIAKAT MÁR EGY SZIVÁRVÁNY IS BOLDOGGÁ TESZI

Ma reggel mindenki a munkába menőket fogadó teljes szivárványról beszélt Budapesten. A légköri jelenség több mint fél óráig látszott, olvasóink több képet is küldtek. Ha lemaradt róla, galériánkban pótolhatja.

MEGSZŰNIK A MAGYAR FESZTIVÁL BALETT

„A Magyar Fesztivál Balett 17 évi működés után, anyagi erőforrás hiányában kénytelen felfüggeszteni működését” – jelentette be Markó Iván, a társulat vezetője. Ez azért is különös, mert tavaly szeptemberben 130 millió forintos támogatást kaptak a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból. A döntés miatt akkor 40 táncművész tiltakozott egy Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levélben.