Pénzmosás, pancserpuccs, pénzpumpa - ez volt a péntek

2013.12.20. 19:14

MATOLCSY SZERINT NÉGY BANK KIVONULHAT AZ ORSZÁGBÓL

Négy külföldi tulajdonú nagybank kivonulásáról beszélt a Hír TV-ben Matolcsy György jegybankelnök. Nem hiteleznek ezek a bankok, nem segítik a magyar gazdaságot – nyilatkozta. A megoldást szerinte részben a magyar tulajdonú kis- és középbankok szerepének erősítése jelenti, de új magyar bankok létrejötte is segítheti, hogy a nagybankok átadják portfóliójukat. Nem kizárható szerinte, hogy új keleti, ázsiai bankok is megjelennek a kivonulók helyén.

MÉGIS JÖN A LEGÁLIS ÁLLAMI PÉNZMOSÁS

Váratlanul megjelent a Magyar Közlönyben a Stabilitási Megtakarítási Számla végrehajtási rendelete (a linkelt pdf-ben a 35. oldalon). A törvényt már júniusban elfogadták, de ahhoz, hogy működni tudjon a számla, szükség volt a rendeletre. Korábban úgy tűnt, a rengeteg kritika miatt átdolgozzák az óriási szakmai értetlenkedést kiváltó törvényjavaslatot – de nem. Megjelent a végrehajtási rendelet, mostantól kezdve gyakorlatilag szabad a pénzmosás: aki legalább 5 millió forint értékben vásárol államkötvényt, és 5 évig nem nyúl hozzá befektetéséhez, az tisztára moshatja a pénzét.

AZ ÁSZ VIZSGÁLNI FOGJA A NAVOT

A parlamentben zajló viták miatt döntöttek úgy az ÁSZ-nál, hogy ismét beveszik az ellenőrzési tervbe az adóhatóság beszedési, hátralékkezelési gyakorlatát – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Külön hozzátette, hogy nem Horváth András felvetései ösztönözték a ÁSZ-t a hátralékkezelés ellenőrzésére.

NEM JÖTT BE VITÉZY TÁVOLTARTÁSA

Többen a Tarlós–Vitézy-meccs újabb fordulójaként látják azt a csütörtöki előterjesztést, hogy a BKV igazgatóságából hívják vissza a BKK-s tagokat, vagyis Vitézy Dávid ne tudjon érdemben beleszólni a cég vezetésébe. A terv nem jött be. Tarlós szerint egyszer technikai okok miatt hiúsult meg a szavazás.

BYE, BYE MÁRKI

Kizárják a Demokratikus Koalícióból az ásotthalmi Márki Józsefet, aki a település polgármester-választáson a szélsőjobbos Toroczkai Lászlónak nyújtott támogatást. A Demokratikus Koalíció etikai bizottsága pénteken tárgyalta Márki József ügyét, aki a meghallgatáson nem jelent meg. A december 15-i időközi választást Toroczkai nyerte.

SZÉN-MONOXID-MÉRGEZÉS EGY NAPHEGYI ÓVODÁBAN

Nyolc gyermek szenvedett szén-monoxid-mérgezést egy naphegyi óvodában péntek délután. Rosszul egyikük sem lett, de biztonsági okokból kórházba szállították őket. Október 15-e óta minden közintézményben kötelező szén-monoxid-érzékelőt használni.

TITKOSÍTOTT CSEVEGŐT INDÍT A BITTORENT

A fájlcserélő hálózatáról nevezetes Bittorrent szerverek nélkül működő üzenetküldőt akar indítani . A Bittorent Chat felhasználói úgy tudnak majd egymással csevegni, hogy nem kell elárulniuk személyes adataikat, csupán meg kell osztaniuk egymással a nyilvános titkosítókulcsaikat, hogy üzeneteket tudjanak küldeni. A módszerrel a Bittorrent a felhasználóit akarja jobban védeni.

bit

MÚMIÁKAT TALÁLTAK SZUDÁNBAN

Egy lengyel kutatók által vezetett régészcsapat kilencszáz éves múmiákat talált Szudánban egy régi kriptában. Az ásatást az egykori Makuria királyságban végezték, amely Szudán északi részén állt. Makuria egyike volt a núbiai királyságoknak, néhány száz évig maradt fenn. A királyság a 6. század végén áttért a kereszténységre, az állam a 7–14. század között virágzott.

ILYEN GAZDAG MÉG NEM VOLT A MAGYAR SPORT

Jövőre 168,6 milliárd forintot tol bele a kormány. Lesz rengeteg új stadion, fellendülhetnek eddig vegetáló sportágak, mint például az atlétika, de a dzsúdósok is milliárdokkal rendelkezhetnek.

BEMUTATTÁK A FERRARI TURBÓJÁT

A vetélytársak, a Mercedes és a Renault után közel egy évvel végre bemutatta turbómotorját, illetve annak koncepcióját a Ferrari Maranellóban. A 059/3 már nem motor, hanem erőforrásegység.

Ferrari-erőforrás 2014, a neve 059/3

MAGYAR FOTÓST DÍCSÉRT A NATIONAL GEOGRAPHIC

Zsirmon Réka magyar természetfotós képét tartotta 2013 egyik legjobb természetfotójának a National Geographic zsűrije. A dicséretben részesített kép a  gemenci ártéri erdőben készült, és egy csapat nagy kócsagot ábrázol egy dunai árvíz által feltöltött időszakos tó kiszáradó medrében. A nyertes képet itt lehet megnézni.