no

Amerikának nagyon nem könnyű velünk

2014.01.17. 20:06

AGGÓDIK AZ ÚJ AMERIKAI NAGYKÖVET

Az Egyesült Államok szerint nem könnyű, de szükséges párbeszédet fog folytatni Magyarországgal a demokráciáról – jelentette ki csütörtökön az amerikai szenátus külügyi bizottságában megtartott meghallgatásán Colleen Bradley Bell budapesti nagykövetjelölt. Arról is beszélt, hogy kinevezésének jóváhagyása esetén védelmezni fogja az amerikai és az európai demokratikus értékeket, és sürgetni fogja, hogy a magyar partnerek működjenek együtt nemzetközi partnereikkel és a civil társadalommal.

MILLIÁRDOS CUKROS CSALÓKAT KAPCSOLT LE A NAV

Egy éve kezdtek el nyomozni a cégcsoport után, akik a megszokott módszerrel, Szlovákiából vették a cukrot, de csak azért, hogy nehezebben derüljön ki, hogy nem fizetik be a magas magyar áfát. Az adóellenőrzés kezdete után gyorsan mentették volna a vagyonukat, de a NAV így is lekapcsolt 300 millió forintot, némi eurót, autókat és ingatlanokat. Összesen legalább 3,5 milliárd forintnyi áfát felejtettek el befizetni.

AZ MNB 30 MILLIÁRDÉRT VENNE MŰKINCSEKET

A Magyar Nemzeti Bank „Értéktár program” elnevezéssel műkincs-visszavásárlási programot indít. A cél "az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldi tulajdonba került, legfontosabb műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése". A program megvalósítására az MNB igazgatósága a 2018. december 31-ig adott engedélyt, a pénz, amit erre szánnak, százmillió euró, nagyjából 30 milliárd forint.

FEGYELMI A GYERMEKKÍNZÁS-ÜGYBEN

Navracsics Tibor miniszter péntek reggel váratlanul arra kötelezte az illetékes kormányhivatalt, hogy indítson rendkívüli fegyelmit a brutális gyermekbántalmazási ügyben. A gyermekvédelmi rendszer éveken át képtelen volt megvédeni a három szigetszentmiklósi gyereket, az eddigi vizsgálatok mégis az hozták ki, hogy nem kell fegyelmi indítani senki ellen. Délutánra meg is lett az eredménye a vizsgálatnak. A családgondozót azonnal kirúgták, a gyermekjóléti szolgálat vezetője ellen fegyelmi indul.

HŰTLEN KEZELÉS MIATT NYOMOZNAK A GYERMEKRÁK ALAPÍTVÁNY ELLEN

A Magyar Nemzet értesülése szerint hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya a Balogh István vezette Gyermekrák Alapítvány ügyében. Az alapítvány vezetőjéről az Index írta meg, hogy az adományokból vásárolt betegszállítót saját céljaira használja: reggelente azzal kerüli meg a dugót, gyakran szabálytalanul közlekedve. Balogh István a szerinte „méltatlan médiatámadások” miatt jogi lépéseket fontolgat.

MEGBUKOTT AZ ÓCSAI TELEP

A 2,5 milliárdért felépített 80 épületből alig 42 talált bérlőre, ezért a kormány a katasztrófa sújtotta területekről kitelepítettek átmeneti szállásává minősítette át a szocilis lakóparkot. A Népszabadság szerint pénzügyileg is siralmas a bukott devizahitelesek fogadására indított ócsai projekt mérlege. A bérlőkereséssel megbízott Magyar Máltai Szeretetszolgálatra a kormány már nem tart igényt, a telepet az önkormányzat tartja karban és őrzi, egyelőre közmunkásokkal.

EGYMILLIÁRDOS GYORSSEGÉLYÉRT KÖNYÖRÖG A HUNGARORING

Az elmúlt három évben 12,5 milliárdot kapott fejlesztésre, modernizációra, most viszont gyorssegélyt kér Gyulay Zsolt elnök. És hogy mire? Elavult a pálya egész elektromos hálózata, a vízelvezető rendszere és az aszfalt minősége, valamint a digitális átállás miatt olyan dolgokat kell végrehajtaniuk, amelyek nem hagynak időt.

KOMOLYZENEI SZUPERKÖZPONTOT AKAR A KORMÁNY

Magyar Állami Operaház, Művészetek Palotája (Müpa), Zeneakadémia – az Index értesülése szerint közös ernyőszervezet alá szervezné a kormány a hazai komolyzenei előadó-művészet legfontosabb intézményeit. Az új szerv ellenőrizné az intézmények szakmai és gazdasági működését, és ők adnák a pénzt is.

ÚJABB MAGYAR FILM A BERLINALÉN

Császi Ádám első filmje, a meleg focistákról szóló Viharsarok a Panorama szekcióba kapott meghívást. Korábban már kiderült, hogy a Berlinale Shorts programjában egy animációs diplomafilm (Bucsi Réka: Symphony no. 42) indul, a Generation szekció pedig egy BKF-s diplomafilmet (Ferge Roland: EL) válogatott be.

MEGHALT A II. VILÁGHÁBORÚ LEGKITARTÓBB JAPÁN KATONÁJA

91 éves korában, egy tokiói kórházban meghalt Onoda Hiró, a második világháború veteránja. Hiró arról vált híressé, hogy még Japán kapitulációja után is folytatta a háborút: harminc éven át bujkált a Fülöp-szigetek dzsungeleiben, és folytatta a harcot. Nem hitte el, hogy vége a háborúnak. Miután 1974-ben hazatért, azt mondta, hogy a harminc évig tartó dzsungelharc során csak arra gondolt, hogy végrehajtsa a parancsot. Onoda a háborúja után több könyvet is írt. Sikeres vállalkozó lett: olyan kiképzőiskolát nyitott, ahol túlélési technikákra oktattak gyerekeket.

Onoda Hiró
Onoda Hiró
Fotó: Jiji Press

CUKORSZINTMÉRŐ KONTAKTLENCSÉT FEJLESZT A GOOGLE

Okoskontaktlencsét tervez a Google. Ahogy az egy informatikai cégtől elvárható, nem látásjavító eszköznek szánják, hanem egy, a cukorbetegeknek szánt kiegészítőről, amivel mérhetik a vércukorszintjüket. A kontaktlencsét egy apró, vezeték nélküli központi csippel építették egybe, valamint egy vércukorszintmérővel; ez utóbbit a kétrétegű kontaktlencse két héja közé építették be. A szenzor méri a szervezet vércukorszintjét, és egy apró, villogó leddel figyelmeztet, ha ez túl alacsony vagy túl magas lenne.