Ha kedd, akkor pokol

2014.02.18. 19:00

ELSZABADULT A POKOL KIJEVBEN

Legalább kilenc halottja van a keddi összetűzéseknek az ukrán fővárosban a tüntetők és a rendőrség között. A rendfenntartók megindultak a barikádok ellen, eljutottak a Majdanig, amit azonban semmiképp sem akar harc nélkül átadni Viktor JanukovIcs államfő ellenzéke.

SÓLYOM AZ MTA-N BÍRÁLTA A PAKSI DÖNTÉST

A kormány politikai kommunikációjának igénytelen és ellentmondó érveiről és a hatalomgyakorlás hitelességi válságáról is beszélt a volt köztársasági elnök az MTA atomkonferenciáján, ahol keményen bírálta az Orbán-kormány által titokban megkötött szerződést a paksi bővítésről.

MAJD MINDENKI MEGBUKOTT

Egy esztergomi szakközépiskolában a félévkor volt olyan osztály, ahol 28 diákból 24-en buktak meg. A diákok nagy része ráadásul háromnál több tárgyból kapott egyest. Egy szülő szerint a buktatást néhány tanár a gyerekek terrorizálására használja, de az iskola igazgatója szerint náluk körülbelül olyan a helyzet, mint a többi hasonló intézményben: sok diák eleve nem akar tanulni, és az órákra sem jár be.

AZ MNB 2,7 SZÁZALÉKRA VÁGTA A KAMATOT

Minden eddiginél kisebbre, 0,15 százalékponttal 2,7 százalékra vágta a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén. Az elemzők többsége 0,05-0,10 százalékpontos enyhítésre számított. Az alapkamat szintje így már kevesebb mint a felére csökkent azóta, hogy 2012 augusztusában 7 százalékról enyhítési ciklusba kezdett a jegybank. Bár Matolcsy György korábban további csökkentésről beszélt, elemzők arra számítanak, hogy a jegybankelnök most már óvatosabb hangvételre vált, és lassítja, vagy teljesen leállítja az enyhítés ütemét.

 

SOROKSÁRON ÉPÜL A HARMADIK IKEA

Már a telket is megvették. Mivel továbbra is Budapest vonzáskörzetében maradnak (jelenleg Zuglóban és Budaörsön van egy-egy IKEA), az online webáruház elindításával szeretnék majd kárpótolni a vidéki vásárlókat. Az új építkezés mellett a budaörsi áruház is megújul májustól, egy 4 millió eurós beruházással. A felső szintet teljesen átépítik, megduplázzák az étterem területét, és fejlesztik a gyermekmegőrzőt is.

AZ EX-NAV-OS HORVÁTH PAPCSÁK ELLEN INDUL

Az 1000 milliárdos áfacsalásbotrány kirobbantója, az egykori NAV-dolgozó Horváth András Ángyán József mozgalmának, a Tisztesség és Emberség Szövetségének (TESZ) színeiben indul az áprilisi választásokon a XIV. kerületben, írja a Hvg.hu. A fideszes Papcsák Ferenc és az MSZP-s Tóth Csaba kihívója lesz.  

A ROMÁNOK HISZTIZNEK MIKLÓS EDIT MIATT

Octavian Morariu, az olimpiai bizottság elnöke visszaköveteli a pénzt, amit a hálátlan, hazáját elhagyó sízőre költöttek. „Bosszant, hogy azok a sortolók, akikbe pénzt fektetett a román állam és ennek köszönhetően eljutottak egy bizonyos szintre, nemcsak országot váltanak, de azt is elfelejtik, honnan indultak. Ahelyett, hogy értékelnék, megértő emberek nem tettek keresztbe nekik az életben, vádaskodnak és panaszkodnak. Mi több, ujjal mutogatnak arra az államra, amelyik segítette őket a felkészülésben, igaz, nem mindig tökéletesen."

A NŐI KORCSOLYAVÁLTÓÉ A LEGJOBB MAGYAR EREDMÉNY SZOCSIBAN

Megvan az első magyar és szinte biztosan az utolsó pont a téli olimpián, a rövidpályás gyorskorcsolyázók női váltója a kínaiak kizárása miatt előbbre lépett és a hatodik helyen végzett. „Annak ellenére, hogy a hatodik helyet elfogadtam volna, most még nagyon csalódott vagyok. 1000 méteren az egyéniben kizártak, a váltóban pedig csak háromszor került rám sor, úgy érzem, mintha nem is koriztam volna” – nyilatkozta Heidum Bernadett.

IRÁNI HEKKEREK TÖRTÉK FEL AZ AMERIKAI HADITENGERÉSZET RENDSZERÉT

Iráni hekkerek hónapokon át garázdálkodhattak az Egyesült Államok haditengerészetének számítógépein. Bár a megtámadott hálózaton egyáltalán nem tároltak titkos adatokat, az eset aggodalmat szült az amerikai törvényhozók köreiben. A Wall Street Journal szerint a hekkerek tavaly novemberig, összesen négy hónapon át ki-be járkáltak a hálózaton. Egy magasabb beosztású hivatalnok szerint komoly az ügy, és a támadás rámutatott a rendszer gyenge pontjaira. Az irániak le tudtak hallgatni beszélgetéseket, de állítólag adatokat és emaileket nem tudtak ellopni.

TÜDŐBAJOSAK A MEXIKÓI-ÖBÖL DELFINJEI AZ OLAJSZENNYEZÉSTŐL

Hiányzó fogakkal és tüdőbajjal küszködnek a Mexikói-öbölben élő palackorrú delfinek a BP 2010-es olajszennyezése miatt, írja egy friss amerikai tanulmány. A kutatók egy évvel a Deepwater Horizon fúróplatform felrobbanása vizsgálták meg a környék élővilágát. Az emlősöknél hormonzavarokat és májbetegséget diagnosztizáltak, egy vemhes nőstény delfin méhében pedig holt magzatot találtak.

TECHNIKAI OSCAR-DÍJAT KAPTAK A MAGYAROK

Madjar Tibor, Kőhegyi Csaba és Major Imre is technikai Oscar-díjat kapott egy Mudbox nevű, 3D-modellező szoftver fejlesztéséért. A művészi Oscar-díjakat március 2-án osztják majd ki, ezen az élőben közvetített gálán, ahogy minden évben, most is le fognak adni egy kisfilmet a technikai győztesekről.