no

Pintér keze se kellett csütörtökön

2014.02.20. 20:09

VÉRES CSÜTÖRTÖK KIJEVBEN

  • A csütörtökre virradó éjszaka nyugodtan telt Kijevben, reggel azonban a fegyverszünet ellenére újabb harcok kezdődtek.
  • A csütörtök reggeli összecsapásoknak újabb áldozatai voltak. Hatvanhét halott van már.
  • Összeült az EU külügyminisztereinek ülése Brüsszelben, a német, francia, lengyel miniszter Kijevben tárgyalt. Orbán Viktor szemlét tart a határnál.
  • Magyarország felkészül egy esetleges menekülthullámra, nem tanácsolják az utazást Kijevbe.
  • Az Index tudósítója a helyszínre érkezett.
  • Állandó percről percre tudósításunk az Ukrán helyzetről itt olvasható.

MEGHALT BORBÉLY SZILÁRD

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Borbély Szilárd író. Nincstelenek című 2013-as regényét a Könyvesblog az év könyvének választotta, az Aegon Irodalmi Díjra is komoly esélye volt, januárban Mészöly-díjat kapott, hétfőn még szerzői estje volt a MüPában, kedden még megtartotta óráit a Debreceni Egyetemen. 2000 karácsonyán ölték meg édesanyját, sosem tudta feldolgozni, az írásaiban gyászolta.

A MAZSIHISZ BOJKOTTÁLJA AZ ÁLLAMI HOLOKAUSZT-MEGEMLÉKEZÉSEKET

Hiányolták az érdemi válaszokat Orbán Viktor udvarias válaszleveléből. Hivatalosan pénteken hozza meg a döntést a zsidó szervezet vezetősége. A Mazsihisz ügyvezetője elkeserítőnek tartja, hogy mégiscsak meglesz a német megszállási emlékmű, mégha később is.

VISSZAUTASÍTOTTÁK PINTÉR SÁNDOR KÉZFOGÁSÁT

Tiltakozásként nem vette át a Világ Igaza kitüntetési ceremónián Pintér Sándor belügyminisztertől a kitüntetést az egyik posztumusz díjazott, Fekete Nagy Béla festő fia. Pintér a magyar állam Bátorságért érdemjelét akarta átadni Fekete Mihálynak. A Belügyminisztérium máshogy magyarázza Fekete gesztusát, mint maga az érintett.

SZOLIDÁRISAK VAGYUNK, VISSZALÉPÜNK AZ OLIMPIÁTÓL

Szocsi ukrán olimpikonjai is megszólaltak a hazájukban dúló vérengzés miatt, hazaüzentek, posztoltak egy fényképet, melyen az ukrán olimpiai küldöttség két tagja, Bogdana Macoszkij síző és edző apja, Oleg Macoszkij egy feketeszalagos ukrán zászlót tart fel az olimpiai ötkarika előtt az olimpiai faluban.

AZ RBR ELSŐ JÓ NAPJA, A MCLAREN NAGY LÉPÉSE

Kevin Magnussen 1,5 másodperccel nyerte a tesztnapot Bahreinben. Vettel 60 kört tett meg, csak még lassú a Red Bull, a középmezőnyben végzett. A Ferrari rendben ment, akadozott a Mercedes Forma-1-es menetpróba 2. napján. A történtekről itt olvashat bővebben.

TÖBBFÉLE ADÓT IS CSÖKKENTENE A FIDESZ 

Ha nyer tavasszal. A jelenleg 3, illetve 6 ezrelékes tranzakciós illetéket csökkentenék, nem tudni, mennyivel. Továbbá átalakulhat a jövedelemadózás is. Orbán Viktor és Varga Mihály is emlegette már korábban a 9 százalékos szja-t. Varga korábbi szavai szerint legkorábban 2015-ben kerülhet napirendre az ügy. A Figyelő szerint ugyanakkor nem tudni, hogy az szja-kulcs csökkentése minden jövedelmi kört érintene-e (pl. osztalékot). Viszont az sem kizárt, hogy az általános áfakulcsot, ami jelenleg 27 százalék és EU-szerte a legmagasabb, pár éven belül csökkentenék. Illetve hozzányúlhatnak a cafeteria rendszerhez is, mivel azt túl szerteágazónak találják.

MEGHALT VALERIJ KUBASZOV

A szovjet űrhajós nevét 1980-ban tanulta meg egész Magyarország: ő volt a máig egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan társa és parancsnoka a történelmi űrutazásán. Kubaszov 79 éves volt. Három alkalommal, összesen 18 napot, 17 órát és 57 percet töltött a világűrben. 1993-ban vonult vissza.

MEGHEKKELHETŐ AZ F35-ÖS

Újabb kínos hírek érkeztek a világ legmodernebb és legdrágább harci repülőjéről, az F35-ösről. A fedélzeti számítógépnek túl nagy a hatalma a gép irányításában, és mint kiderült, a rendszer hekkerek áldozatává válhat. Ciki.