Ennyi áttörést el sem tudtunk képzelni

2014.02.21. 19:01

UKRÁN VÁLSÁG: MEGÁLLAPODÁS VAN, DE SOK TÜNTETŐ NEM ELÉGEDETT

Az elmúlt napok összecsapásai után Viktor Janukovics elnök és az ellenzék három vezetője aláírta azt a megállapodás, amely értelmében visszatér a 2004-es alkotmány, csökken az elnök jogköre. Előrehozott választás is lesz valamikor szeptember és december között, de csak pár hónappal előzi meg az egyébként is esedékes januári elnökválasztást. A kijevi Majdan téren tiltakozók egy delegációja is aláírta a megállapodást, de sok tüntető nem elégedett. Az ukrán parlament megszavazott egy törvényt, amivel megnyílhat az út Julija Timosenko szabadon engedése előtt. A Janukovicsot támogató oroszok idegesek, a magyar kormány kesztyűs kézzel bánt az ukrán elnökkel, de Orbán Viktor legalább a határt megnézte.

ELLENZÉKI DEMONSTRÁCIÓ LESZ MÁRCIUS 15-ÉN

Utcára megy az ellenzéki összefogás a március 15-i ünnepen, egy színpadon lesz az MSZP-s Mesterházy Attila, az Együtt-PM-es Bajnai Gordon és Szabó Tímea, a DK-s Gyurcsány Ferenc és a Magyar Liberális Párt elnöke, Fodor Gábor. Legutóbb tavaly október 23-án, a Műegyetem rakparton ünnepelt együtt a baloldali ellenzék, de annak rossz vége lett: Gyurcsány mindenkibe belekötött – igaz, ez bejött neki, pár hónappal később bevették a balos buliba.

MÉG FÉLMILLIÁRDOT KELL KÖLTENI A MŰJÉGRE

Ötmilliárd forintot költöttek a városligeti Műjégpálya felújítására, de a pénz nem volt elég arra, hogy működő jégkészítő rendszert alakítsanak ki. Így most még 580 millióba kerül, hogy a Műjégen tényleg legyen normális jég.

MERCEDES KIVÁLÓ, MCLAREN JELES, RED BULL 1-ES

Hamilton heti tesztcsúccsal nyerte a pénteket Bahreinben, Buttoné a második idő, és a legtöbb kör, bő 100. A Red Bull megint csak kínlódott a kocsijával, de szenvedett a Ferrari is, Raikkönent szoftverhiba hátráltatta. Bővebben minderről itt.

SZOCSI: KAMUFARKAS, DOPPINGÜGY, UKRAJNA ARANYBA MENEKÜLT

Utolsó szakaszába ért a téli olimpia, röviden a legérdekesebb pénteki történések: Ukrajna olimpiai aranyba menekült, biatlonban megnyerték a 4x6 kilométeres női váltót, Németország gyászban, mert hivatalos, doppingolt a kétszeres olimpai bajnok, ordas nagy átverés volt a szocsi farkas.

A GOOGLE TÖBBET AJÁNLOTT A WHATSAPPÉRT, DE ELUTASÍTOTTÁK

Az elmúlt évek egyik legnagyobb techbiznisze a Whatsapp felvásárlása, amit szerdán jelentettek be. A csevegőszolgáltatás 19 milliár dollárért a Facebooké lett, de a Telegraph értesülései szerint a Google is pályázott. Sőt, a Google-vezér Larry Page az utolsó pillanatban többet ajánlott a Whatsappért, mint a Facebook. A Whatsapp-alapítók, Jan Koum és Brian Acton viszont elutasította ezt az ajánlatot, mert úgy érezték, a Google csak azért azért akarja felvásárolni a Whatsappot, hogy megakadályozza, hogy a Facebooké legyen.

CSALÓK KÉRNEK PÉNZT A TIGÁZ NEVÉBEN

Ismét csalók jelentek meg a Tigáz területén, akik a vállalat munkatársainak kiadva magukat szén-monoxid-riasztó készülékek értékesítésével próbálják megkárosítani az ügyfeleket. A társaság tudomására jutott információk szerint az álmunkatársak legutóbb Jászberényben tűntek fel.

151 100 FORINTOT KERES AZ ÁTLAGMAGYAR

230 700 forint volt a tavalyi bruttó átlagkereset, ez 3,4 százalékos növekedés 2012-höz képest. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 242 200, míg a közszférában foglalkoztatottak 227 800 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 76 800 forint volt. A nettó átlag 151 100 forint, közölte a KSH pénteken.

5 MILLIÓ MAGYARNAK KELL DOLGOZNIA ORBÁN SZERINT

Orbán Viktor szerint mindegy, hogy a közmunka és a külföldi munkavállalás miatt javulnak a statisztikák, mivel a lényeg az, hogy, többen dolgoznak. Magyarországon 4 millió ember dolgozik – ennek örülünk, mondta reggeli szokásos rádióinterjújában a miniszterelnök –, ám a hasonló népességű Csehországban 5 millió fő. Bírálatok helyett ötleteket vár az ellenzéktől, hogy miként érhetjük el az ötmilliós álomhatárt.

ÓRIÁSI, DE DRÁGA ÁTTÖRÉS A LEUKÉMIA GYÓGYÍTÁSÁBAN

Egy amerikai kutatócsoport egy új módszerrel meg tudta gyógyítani a leukémiások 88 százalékát. A módszer gyakorlatilag a betegek saját immunrendszerét használja, a páciens saját T-limfocitátit genetikailag módosítják úgy, hogy felismerik a rákos sejtek fehérjéjét, így meg tudják támadni azt, de békén hagyják az egészséges sejteket. (A módosítás nélkül valamennyi sejtet megtámadnak válogatás nélkül.) A kutatásban részt vett 16 betegből 14-en mér két éve tünetmentesek. A módszer egyelőre méregdrága, alkalmazása betegenként nagyjából százezer dollárba kerül.