Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Ez egy izgalmas nap volt

2014.03.03. 18:58

EGYRE KÖZELEBB AZ OROSZ-UKRÁN-KONFLIKTUS

Egyre feszültebb a helyzet a Krím-félszigeten, ami Ukrajnához tartozik, és amin egyre több az orosz katona. Nem teljesen hitelesített hírek szerint az oroszok kedd hajnal 4-ig (magyar idő szerint) adtak időt at ukrán erőnek, hogy megadják magukat, ellenkező esetben támadást ígértek. Az EU és az USA mindenféle szankciókon gondolkodik, de egyelőre ezeknek nincs hatásuk, azaz az oroszok minden jel szerint további fegyvereseket küldenek a térségbe. Percről percre közvetítésünket itt olvashatják.

KIHEZ KÉPEST TELJESÍTÜNK JOBBAN?

A Defacto alaposabban megvizsgálta, hogy mire vonatkozhat a választási szlogen. Arra jutottak, hogy tényleg jobban teljesített a gazdaságunk, mint az azt megelőző négy évben, de a 2008-as válság miatt nem lehet összehasonlítani a két gazdaságpolitikai ciklust. Németország fejlettségéhez viszont most se mkerültünk közelebb, ahogy ezt tíz éve nem tudjuk megoldani, a válságkezelésünk pedig legalábbis gyengébb volt a hasonló országokénál. 

ÁLLAMOSÍTOTTÁK A CÉGÉT, MÁSNAP MEGHALT

Éveken át nem volt hajlandó eladni Welt 2000 nevű cégét az államnak Komáromi András. Ismerősei szerint Komáromi is érzékelte az erős nyomást, tavaly decemberben még a NAV is rajtuk ütött, bár azóta se jelentették be, hogy bármit is találtak volna. Szombaton Komáromi mégis aláírta az adásvételi szerződést a cég valós értékének töredékéért. Másnap meghalt. A Welt 2000 azért volt különösen értékes, mert ők birtokolták az uniós pénzek pályáztató rendszerének, az EMIR-nek a szellemi jogait. A cég évente több mint egymilliárd forintot termelt, végül állítólag 500 millióért adta el pont halála előtt Komáromi. Az állam oldaláról tárgyaló Lázár Jánosék hallgatnak.

NEM HALADT A SIMON-ÜGY

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága nem jutott előrébb a Simon-ügyben, most a családtagok vagyonnyilatkozatát vizsgálták meg, az eredmény nem myilvános. A bizottság Szijjártó Péter vagyonszaporulatának vizsgálatát gyorsan befejezte, és rendben lévőnek találta, Papcsák Ferenc 160 millióját nem vizsgálta azután, hogy Papcsák tájékoztatta a testületet arról, hogy a Papcsák Ügyvédi Iroda mekkora bevételek után adózott, és hogy miből származott az osztalék.

ELEGE LETT A KOMPETENCIA-FELMÉRÉSBŐL

Egy évvel a nyugdíjba vonulása előtt búcsúzik a tanári pályától Gerőcs László, az ország egyik legismertebb matematikatanára. Abból lett elege, hogy negyven év tanári gyakorlat után kompetenciatesztet kellett kitöltenie, ahol egyrészt vannak debil kérdések, másrészt szándékosan akarják a kérdőív kitöltőjét ellentmondásokba keverni.

A GRAVITÁCIÓ MAJDNEM MINDENT MEGNYERT

A Gravitáció hét Oscar-díjat nyert, a 12 év rabszolgaság hármat. A színészi díjaknál tarolt a Mielőtt meghaltam (Jared Leto, Matthew McConaughey), egy-egy fontos díjat nyert A nő (forgatókönyv) és a Blue Jasmine (legjobb színésznő: Cate Blanchett). Nem nyert egy elismerést sem az Amerikai botrány, sem A Wall Street farkasa, valamint a Philomena és a Nebraska sem. A vérszegény gálán a műsorvezető Ellen DeGeneres pizzát rendelt és szelfizett. Összefoglalónk itt,percről percre közvetítésünk itt

JÖNNEK A DUPLA OPERÁCIÓS RENDSZERES MOBILOK 

A pc-gyártók egyre jobban támogatják azokat a készülékeket, amelyeken Android és Windows is van. Úgy tűnik, lassan a mobilgyártók is ráállnak erre az útra, hasonló készülékek megjelenése várható idén. A Microsoft nemrég egy indiai gyártóval kötött szövetséget: a Karbonn Mobiles még idén szeretne olyan mobilt gyártani, amely az Androidot és a Windows Phone-t is támogatja. A Microsoft már egy ideje lobbizik azért, hogy a gyártók fejlesszenek olyan készülékeket, amelyeken mindkét operációs rendszer futhat. A hírek szerint korábban a HTC-t próbálták rávenni erre.

ELKEZDŐDÖTT A PISTORIUS-PER

Maratoni tanúkihallgatással kezdődött Oscar Pistroius bírósági pere, a vád szerint a műlábbal futó paralimpiai-bajnok, aki tavaly a londoni olimpián is indult tavaly meggyilkolta a barátnőjét pretoriai házukban. Pistorius szerint baleset volt. Hétfőn a szomszédot kérdezték órákon keresztül, a per kedden folytatódik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!