Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Négy politikus is bajba került szerdán

2014.03.12. 19:13

A MINISZTERELNÖK TITOKBAN KAMPÁNYOL

Orbán Viktort a legkevésbé biztos választókerületekben veti be a Fidesz. A legrosszabb helyekre koncentráló lokalizált kampány programjait a miniszterelnök stábja néha egyáltalán nem, néha csak az utolsó pillanatban jelenti be az országos sajtónak. A bujtatással elérhető, hogy az országos lapok, tévék riporterei csak ritkán zavarják meg az eseményeket, a helyi média és a meghívott újságírók viszont nyugodt légkörben tevékenykedhetnek a miniszterelnök körül.

ELŐZETESBE KERÜLT SIMON GÁBOR

Előzetes letartóztatásba helyezte a Központi Kerületi Bíróság Simon Gábort, az MSZP volt elnökhelyettesét. Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a büntetőeljárás sikerének meghiúsítása és a bűnismétlés veszélye miatt tartja indokoltnak ezt az intézkedést. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a volt politikus vallomása szerint nem a saját pénze volt az osztrák Volksbankban elhelyezett 577 ezer euró és 163 ezer dollár, ezekről az összegekről csak vagyonkezelőként rendelkezett.

JOBBIKOS KÉPVISELŐJELÖLTEK BAJBAN

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt gyanúsított lett Ferenczi Gábor jobbikos képviselő, a Veszprém megyei 4. választókerület jelöltje. Mészáros Istvánt, a Jobbik Bács-Kiskun Megyei 06. számú egyéni körzet jelöltjét pedig egyesülési joggal való visszaélés bűntettével gyanúsítják. A képviselőjelöltek mentelmi jogot élveznek, azonban ennek felfüggesztéséről dönthet a Nemzeti Választási Bizottság, ha azt a hatóság indítványozza.

MATOLCSY SZIVÁROGTATOTT A GOLDMAN SACHSNAK

Wiedermann Helga, Matolcsy titkárnője egészen elképesztő történetről számolt be a friss könyvében. Leírta, hogy egy 2011-es ebédnél hogyan árulta el az akkori nemzetgazdasági miniszter Matolcsy György a Goldman Sachs Budapestre érekző képviselőinek, hogy a kormány a reggeli órákban az IMF-hez fordult egy mentőcsomagért. Az asztalnál ülő bankárok megdöbbentek a kiszivárogtatott bennfentes információn, nem sokkal később, órákkal a hivatalos bejelentés erőtt a forint váratlanul erősödni kezdett - miközben sokan éppen az ország leminősítését várták.  

AMERIKAIAK SZÁLLNÁNAK BE AZ INA-BA

Egy amerikai energiacég is beszállhat az INA-ba, de a Mol is tulajdonos maradna a horvát vállalatban. A Mol és a horvát kormány akkora részesedést adna át csomagjából az amerikaiaknak, hogy a három nagytulajdonos körülbelül egyforma részvénytömeg felett rendelkezzék. A sokat vitatott irányítási jog a külföldi tulajdonosok kezében maradna és a horvát kormány is többletjogokhoz jutna.

CSAK EGY JEGYZETFÜZETET KAPOTT VISSZA HORVÁTH ANDRÁS

Az áfabotrányt kirobbantó Horváth Andrásnak nemrég egyetlen jegyzetfüzetet adott vissza a rendőrség. A többi, a házkutatáskor elvitt iratokat, számítógépes merevlemezeket egyelőre nem kapta vissza. Horváth hivatalosan még nem gyanúsított, pedig három hónapja folyik ellene eljárás. A noteszt a házkutatáskor vitték el tőle, és azoknak az újságíróknak és más ismerőseinek a neve, elérhetősége volt benne, akikkel Horváth a házkutatás előtti hetekben találkozott. Horváth akkor és azóta is panaszt tett, mert szerinte a notesznek semmi köze az ügyhöz, amiért a házkutatást tartották.

EGYRE NAGYOBB A KÁOSZ AZ ÚJPESTNÉL

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere szerint a Magyar Labdarúgó Szövetségnek lehetősége van arra, hogy megakadályozza az Újpest FC felszámolását, hiszen a klub vélhetően a korábbi tulajdonos gyanús ügyletei miatt került végveszélybe. Az ügyben érintett cégek felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben, az MLSZ szabályzata szerint ha az jogerőre emelkedik, akkor az egyesület elveszíti a licencét, a csapatot kizárják a bajnokságból, és legfeljebb a harmadik vonalban indulhat.

SCHUMACHER ÁLLAPOTA BIZTATÓ JELEKET MUTAT

Michael kicsi, de biztató jeleket mutat. Bízunk benne, hogy végigcsinálja, és fel fog ébredni. Türelmesnek kell lennünk, hiszen tudtuk, hogy ez egy hosszadalmas és kemény harc lesz" - közölte a december 29-i síbalesete óta kómában fekvő F1-pilóta menedzsere.

MICHELIN-CSILLAGOT KAPOTT A BORKONYHA

Az Onyx és a Costes után a Borkonyha étterem is megkapta a Michelin-csillagos minősítést, ezzel háromra nőtt a legkomolyabb szakmai besorolással bíró vendéglátóhelyek száma Budapesten.

JÖNNEK A 300 GIGABÁJTOS LEMEZEK

A Sony és a Panasonic új optikai adathordozót (azaz lemezt) mutatott be. Az Archival Disc profi felhasználásra készült, és 300 gigabájt adatot képes tárolni. Ez még csak a kezdet: a gyártók szeretnék idővel elérni az egy terabájtos kapacitást. A lemez 2015 nyarán kerülhet forgalomba. Az új lemeztípust az archiválással foglalkozóknak szánják. Az adatnövelésen túl az Archival Disc jobb védelmet biztosít a környezeti károkkal, például a porral vagy vízzel szemben, mint a hagyományos, nagy kapacitású lemezek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!