Olyan fontos nekünk, és tudják, hol járt?

2014.03.14. 19:56

ÖRÖK FÁTYOL BORULHAT AZ ESETLEGES VÁLASZTÁSI CSALÁSRA

Nem tudhatjuk meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint, hogy melyik pártok éltek vissza az aláírásunkkal. Jogvédők arra biztattak mindenkit, hogy kérdezzen rá: az ő aláírása hány ajánlóíven szerepel. A NAIH szerint nincs jogunk megtudni ezt, mert túl nagy munkát okozna a választási irodáknak. Majtényi László volt adatvédelmi ombudsman szerint felelőtlen a döntés és a választások tisztaságát veszélyezteti. A végső szót a bíróság mondhatná ki egy perben.

KÉTÉVES MÉLYPONTON JÁRT A FORINT 

Egy euró 315 forint fölé drágult pénteken. 2012. január 10-e óta nem volt ilyen. Az orosz-ukrán válság mélyülése és a kínai lassulással kapcsolatos félelem igencsak idegesítette a befektetőket. Akik aztán délutánra meg is nyugodtak. Délután hat óra előtt 313 környékén van az árfolyam. 

A HORVÁTOK NEM ADJÁK AZ INA-T

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter megerősítette, hogy a héten tárgyaltak az orosz Rosznyefty (Rosneft) képviselőivel egyebek mellett az INA-ról is, és egyeztetnek a Gazprom olajipari cégével, a Gazprom Nyefty (Gazprom Neft) vállalattal is; a tárgyaláson ugyanakkor a miniszter azt mondta, hogy a horvát kormány nem akarja eladni részesedését. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal. Ha az oroszok többséget szeretnének, nem lenne elég megvenni a magyar részvénycsomagot.

AZ ÚJ PTK MEGDRÁGÍTJA AZ AUTÓHITELEKET

A új Ptk. megváltoztatja az autóhitelezés szabályait. Ez önmagában még nem lenne baj, de számos olyan kapcsolódó részletszabályt elfelejtettek mellé megadni, amiből meg lehetne tudni, hogy pontosan hogyan fog majd menni az egész. A bizonytalanságból pedig az iparági szereplők szerint az következik, hogy egy darabig leállhat az autóhitelek folyósítása, de valószínűleg utána is drágább lesz.

KETTŐS MÉRCE A ZUGLÓI KAMPÁNYBAN

Az MSZP politikusának tűrnie kell a kemény kritikát, még ha nevét erőszakos nemi közösüléssel is hozzák összefüggésbe. A Fidesz politikusának viszont kijár a nyomozás. Erre az álláspontra jutott a BRFK VI. kerületi bűnügyi osztálya. Zuglóban Tóth Csaba szocialista és Papcsák Ferenc fideszes jelölt két megtévesztésig hasonló kampányszennylappal ment egymásnak.

NÉHÁNY OROSZ NAGYOT SZÍV

Nincs köztük sem az orosz elnök, sem külügyminisztere. Őket ugyanis nem érintik az EU tervezett személyre szabott szankciói, amelyeket akkor vezet be Brüsszel, ha Moszkva hivatalosan is területének részévé nyilvánítja a Krím félszigetet a terület vasárnapi népszavazása után.

MEGHALT A VILÁGREKORDER BRIT KÉPVISELŐ

Pénteken 88 éves korában meghalt Tony Benn veterán munkáspárti politikus, aki több mint 50 évig volt képviselő. A 25 éves Benn 1950-ben, a legfiatalabb jelöltként került be elöször a brit parlament alsóházába. Főrendi származása miatt 1960-ban megörökölhette volna apja felsőházi tagságát, de az alsóházért cserébe inkább lemondott örökletes nemesi címéről.

SOHA NE LEGYEN BŰNÖZŐ-HASONMÁS!

Hosszú haja, szemüvege és frissen borotvált arcbőre sodort bajba egy budapesti gyógyszerkutatót, aki utólag a Független Rendészeti Panasztestületnél keresett elégtételt. Fogalma sem volt, miért jöttek érte a rendőrök. Csak utólag tudta meg, hogy nagyon hasonlít egy késelőre, és rossz ötlet volt éppen akkor megválnia a bajuszától.

VIRTUÁLIS SZEMÜVEGET MUTAT BE A SONY IS

A Sony hamarosanbemutatja a saját virtuális szemüvegét, amit a Playstation 4-hez lehet majd használni; a cég ezzel kívánja felvenni a harcot az Oculus Rifttel szemben. Az Edge magazin szerint a Sony a Game Developers Conference-en fogja bemutatni a szemüveget. A demonstrációs szoftvereket a Sony belső stúdiói készítették. A külsős fejlesztők, akik kaptak prototípust a VR szemüvegből, az Edge-nek azt mondták, hogy a Sony készüléke sokkal jobb, mint az Oculus Rift.

KOVÁCS KATI KOSSUTH-DÍJAS

Jókai Anna kapta a Kossuth-nagydíjat, de díjazták többek között Mácsai Pál és Snétberger Ferenc valamint a Vujisics együtt munkásságát is. A Magyar Érdemrend Középkeresztjét kapta Bereményi Géza. Nagy-Kálózy Eszter Kiváló művész lett

HÉGETŐ HONORKA-DÍJAT KAPOTT AZ INDEX

Az RTL Klub által létrehozott Hégető Honorka Alapítvány adja ki a kisebbségekkel és a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó tévéműsorok készítői pályázhatnak rá, idén az Indexvideó nyert!

Szerkesztőségünk Hégető Honorka-díjat kapott

DÜHÍTŐ BÜNTETÉS GÖRBICZ LEFEJELÉSÉÉRT

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) kétmeccses eltiltással bünteti a montenegrói Podgorica játékosát, Milena Knezsevicset. A 23 éves irányító a vasárnapi BL-meccs utolsó másodperceiben szándékosan arcon fejelte Görbicz Anitát. Tehát egy tét nélküli csoportmeccsről fog hiányozni a hétvégén, valamint a május 3-i elődöntőről, a fináléban már játszhat. Akár a Győr ellen is.

BÖRTÖNBE MEGY A BAYERN ELNÖKE

Nem fellebbez az adókerülés miatt három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Uli Hoeness, elfogadja a müncheni bíróság ítéletét, és lemond az egyesületnél és részvénytársaságnál betöltött tisztségeiről.