És még a világvége is jön

2014.03.17. 19:00

KRÍMORSZÁG LETT A FÉLSZIGETBŐL

Hiába szólt a vasárnapi népszavazás a Krím Oroszországhoz való csatlakozásáról, a krími parlament olyan döntést választott, ami nem következik a Moszkva által támogatott, de senki más által el nem ismert referendumból: Krím mától független ország, amely csak ezután kéri felvételét az Orosz Föderációba. Az EU és az USA új szankciókat rendelt el. Mihail Gorbacsov kiállt a Krím visszacsatolása mellett. A népszavazás adatai szerint Szevasztopolban 23 százalékkal többen szavaztak, mint ahány választó van a városban, a Moszkva által hívott megfigyelőknek, köztük a Jobbik EP-képiselőjének azonban ez nem szúrt szemet.

BÁTRAN NEM TETT SEMMIT AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG

Nem húzott meglepőt az Alkotmánybíróság hétfőn a devizahiteles szerződések ügyében, így aztán a kormány tavaly nyáron beígért devizahiteles mentőcsomagjával kapcsolatban nagyjából ugyanott vagyunk, mint akkor. A kormány szerint világos felhatalmazásról van szó, de tenni valamit úgyis csak a választások után fognak. A döntés szerint: A kormány kivételes esetben belenyúlhat a devizahiteles szerződésekbe; Ha ezt teszi, mindkét fél érdekeit figyelembe kell vennie; az Alkotmánybíróság nem illetékes konkrét szerződések ügyében; a kormány feladata, hogy jobb szabályozási környezetet hozzon létre.

TÖBBEN IS TUDTAK A ROMAGYILKOSSÁGOK HÍRSZERZÉSI VONALÁRÓL

Újabb személyt gyanúsítanak azzal, hogy segített eltussolni a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) kapcsolatát a romagyilkosságok negyedrendű vádlottjával, Csontos Istvánnal. A kapcsolatot a férfi tartótisztje, H. Ernő „felsőbb utasításra” letagadta, ezért a Budapest Környéki Törvényszék feljelentette hamis tanúzás miatt, most egy volt kollégáját hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják.

SZALAI ÁDÁM KEZDŐ LEHET A SZTÁRCSAPAT ELLEN

A Real Madrid a Bajnokok Ligájában kedden fogadja a német Schalke 04 futballcsapatát. A visszavágó amúgy csak formalitás, mert az első meccsen Ronaldóék 6-1-re nyertek, innen gyakorlatilag lehetetlen fordítaniuk a németeknek, akik ezért nem is törekszenek a legjobb játékosaikat játszatni, így a magyar csere Szalai Ádám lesz a kezdő.

HENDE CSABA ESETE VADAI ÁGNESSEL

A Hír TV vasárnap este a honvédelmi miniszterre hivatkozva bejelentette, hogy feljelentése nyomán az ügyészség vádat emelt Vadai Ágnes ellen. A jelenleg a DK színeiben politizáló, a kormányváltók listáján befutó helyen lévő Vadait azzal gyanúsítják, hogy a HM államtitkáraként 2007-10 között a saját honlapját a szabályok ellenére külső cégekkel gondoztatta. A műsor felvételéről azonban nem derül ki, hogy Hende valóban beszélt-e a vádemelésről, vagy csak pontatlanul idézték, és az ügyészség is cáfolta, hogy az eljárás új szakaszba ért volna.

VARGA TITOKBAN TÁRGYALT AZ IMF-FEL

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) misszióvezetőjét, Costas Christout és Johann Pradert, az IMF igazgatóságában Magyarországot is képviselő igazgatót. A szokásos kétévenkénti gazdasági konzultáció keretében az IMF delegációja március 5–17. között Magyarországon tárgyalt az NGM közleménye alapján. Akárcsak az elmúlt években, idén sem zárta a látogatást közös sajtótájékoztató, amire a korábbi évtizedekben rendszeres példa volt.

JÖN, JÖN, JÖN: A VILÁGVÉGE!

Egy NASA által finanszírozott kutatásban azt számolták ki tudósok, hogy pár évtizeden belül összeomlik a társadalmunk, mert túl sokat fogyasztunk, túl sokan vagyunk, és nem vigyázunk a bolygónkra. Részletek itt.

BAJOR IMRÉNEK AGYDAGANATA VAN

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a színész agyában lévő tumor csak egy ciszta, vagy rosszindulatú daganat. A tumor éppen a mozgásért felelős agyterületét nyomja, emiatt  a színész járni sem tud. Bajort Kínában kezelik, 17 éves fia kísérte el az útra.