Évtizedek óta vártunk erre a napra

2014.03.28. 19:38

ELINDULT A NÉGYES METRÓ, SALALALALA

Orbán Viktor és Tarlós István reggeli, a Kelenföldi pályaudvari végállomáson elmondott beszéde vezette fel a négyes metró déli átadását a nagyközönségnek. A miniszterelnök azt mondta, el se hiszi, hogy megérhettük ezt a napot, a főpolgármester pedig már a harmadik mondatban elődjét, Demszky Gábort kritizálta. Az 1972 óta tervezett 4-es metró 452 milliárd forintba került, menetideje 13 perc, állomásai száma tíz.

VÁLASZTÁS UTÁN BUKHAT A NAGY MEGTEKINTŐ

Fazekas Sándor agrárminiszter a ciklus végére elég rossz mérleggel zárta a négyéves ciklust. Kormánykörökben kizártnak tartják, hogy Orbán Viktor újabb négy évre felkéri a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetésére. Már az utód neve is ismert: Györffy Balázs országgyűlési képviselő, a választási lista 13. helyezettje.

3D NYOMTATOTT KOPONYA MENTETT ÉLETET

3D nyomtatott koponyaimplantátumot ültettek be egy 22 éves holland nő feje tetejére. Anő olyan krónikus csontbetegségben szenvedett, amilyen 1,5 centiméterről 5 centiméterre vastagította a koponyáját. Ez korlátozott látást és fejfájásokat okozott nála. A 23 órás műtétet az utrechti University Medical Centre  idegsebészei végezték, ez az első sikeres 3D nyomtatott koponyabeültetés, amit nem dobott ki a páciens immunrendszere. A beavatkozás nélkül a páciens a közeljövőben meghalt volna, de a műtét óta visszanyerte rendes látását, tünetmentes, és már dolgozik.

236 EZERREL DOLGOZNAK TÖBBEN, MINT NÉGY ÉVE

Látszik a téli közfoglalkoztatás hatása a tavaly december-idén februári foglalkoztatottsági adatokon – derült ki a KSH adataiból. A foglalkoztatottsági ráta újabb tizenéves csúcson (53,2 százalék), a munkanélküliségi ráta tovább csökkent, 8,6 százalékra. A téli közfoglalkoztatás miatt a közfoglalkoztatottak száma januárban például 165 ezer fővel volt több, mint egy évvel korábban.

BAJBAN VAN A REAL, MEGSÉRÜLT RONALDO?

A bal térde a Schalke elleni meccsen sérült meg az aranylabdásnak. Cristiano Ronaldo azóta kötést visel a térdén, az orvosok naponta ellenőrzik. A fájdalmai ellenére a hétvégén játszani fog a futballista.

NEM MINŐSÍT LE MÉG JOBBAN AZ S&P

A Standard & Poor's hitelminősítő stabilra javította Magyarország hosszú lejáratú deviza államadósság besorolásának kilátását az eddigi negatívról. A besorolás továbbra is BB, ami több lépcsőfoknyi távolságra van a befektetésre javasolt kategoriától. De legalább nem fognak előreláthatólag még jobban leminősíteni. Mi tetszik most az S&P-nek Magyarországban? Az, hogy stabilizálódik az ország helyzete, pozitívban van a folyó fizetési- és a tőkemérleg is, és a növekedési kilátások is javultak kissé.

EZÉRT JÖN MAGYARORSZÁGRA SCHWARZENEGGER

Október 12-én Budapestre jön, hogy a Papp László Sportarénában megrendezett Sikernapon mesélje el, hogyan lett súlyokat emelgető osztrák parasztgyerekből hollywoodi sztár, többszörös Mr. Universe és Kalifornia kormányzója. Az eseményre nem jegyeket árulnak, hanem könyvcsomagokkal lehet bevásárolni magunkat, mert a színész szerint: "A szegény embereknek nagy tévéjük van, a gazdagoknak nagy könyvtáruk."