Őszintén elmondanánk, mi volt ma, ha nem tartanánk az Alkotmánybíróságtól

2014.05.28. 19:47

MESTERHÁZY LEMONDANA, DE LEHET, HOGY ÚJRA INDUL A PÁRTVEZETÉSÉRT

Mesterházy Attila azt kéri a választmánytól, hogy fogadja el az elnökség lemondását, és írjon ki azonnali tisztújítást. Az újra speciális szakállszerkezetben megjelenő pártelnök elképzelhetőnek tartja, hogy újra indul az elnöki posztért.

KÁGÉBÉLA KIJÖTT A KÓRHÁZBÓL

Összeült a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, ezúttal is zárt ülést tartottak. Az egyik téma Kovács Béla volt, a jobbikos EP-képviselőt azzal gyanúsítják, hogy az orosz titkosszolgálatnak kémkedett.Úgy tudjuk, új információ nem nagyon hangzott el ebben az ügybenKözben Kovács Béla kijött a kórházból, és a Jobbik szerint hamarosan áll a sajtó rendelkezésére.

CSAK JÚNIUSBAN DÖNTENEK, KI VEZETI AZ EU-T

A kedd esti EU-csúcs vacsorán a kontinens vezetői arról döntöttek, hogy mégsem döntenek semmiről. Hanem inkább még sokáig hezitálnak, és legkorábban majd csak június végén határoznak az Unió következő vezetőinek személyeiről.

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG IS HITET TETT A SZÓLÁSSZABADSÁG ELLEN

Az Alkotmánybíróságkeddi döntése szerint egy honlap felelős az ott megjelent kommentekért. Az AB döntése szerint mindegy, hogy a honlap működtetője tudott-e a kommentről, és az sem számít, hogy kérésre azonnal eltávolította: mindettől függetlenül felelős a komment tartalmáért az MTE, mert az ő felületén jelent meg.

Annyira szigorú ez a felelősség, hogy sehol sem fogja megérni lehetővé tenni a kommentelést – fűzte hozzá az AB döntéséhez Szabó Máté Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója. Szerinte az ilyen szigorú felelősség vissza fogja fogni az internetes szólásszabadságot, mert egyszerűen nem éri meg majd lehetővé tenni a kommentelést.

FEKETE GYÖRGY AKADÉMIÁJA A MŰVÉSZI SZABADSÁG ELLEN VAN

Ma egy meglepően bátor döntést is hozott az AB. Évekkel azután, hogy az Orbán-kormány alkotmányba betonozott egy jobbos művészeket tömörítő magánklubot, majd rábízta a teljes magyar művészet irányítását, állami milliárdokkal tömte ki, és drága ingatlanok sorát bízta rá, szóval mindezek után az AB megállapította: az MMA nem képes a hazai művészet képviseletére. Sajnos azonban túl sok idő telt el, így mindennek jogi következménye már nem lehet.

Fütyülök erre a demokráciára

VALÓS IDŐBEN FORDÍT MAJD BESZÉDET A SKYPE

A Microsoft egy kaliforniai konferencián mutatta be a Skype legújabb szolgáltatását, a Translatort, ami képes élőben fordítani a beszédet, valós időben. A rendszer szinte szinkrontolmácsként működik: a fordításhoz csak meg kell várni, hogy a beszélő befejezze mondandóját, és már hallani is a fordítást. A Skype Translator először a Windows 8-on lesz elérhető bétaként, valószínűleg még az év vége előtt.

20 ÉVIG FIZETJÜK A PAKSI ADÓSSÁGOT

Benyújtotta a kormány a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges hitelmegállapodásról szóló törvényjavaslatot. Az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentum alapján az orosz fél maximum 10 milliárd euró (több mint 3000 milliárd forint) összegű állami hitelt nyújt a magyar fél részére a paksi atomerőmű két blokkjának megépítéséhez és üzembe helyezéséhez. A magyar fél ehhez még hozzátesz nagyjából 750 milliárd forintot önerőből. A hitelt 2014-2025 között használják fel, 21 éven keresztül fizethetjük majd a törlesztőrészleteket. 

IZRAEL HAMAROSAN BESZÜNTETI A KÉSZPÉNZT

Három lépcsős tervet dolgoztak ki a készpénz mielőbbi kiszorítására. Az első időszakban csak készpénzforgalmi limitet vezetnének be, aki ezt megszegné, az bíróság elé kerülne. Nagyon fontosnak tartja ezt a kormányuk a feketegazdaság és a pénzmosás elleni harcban.

KORMÁNY ÉS PEDÁLOK NÉLKÜLI, ÖNJÁRÓ AUTÓT KÉSZÍTETT A GOOGLE

A Google teljesen az alapoktól építette fel a saját autóját, amiben nincs kormány, sem gáz- vagy fékpedál. Az autó azt az önvezető technológiát alkalmazza majd, amit a Google már évek óta sikerrel tesztel, de az eddig levezetett 1,1 millió kilométer alatt a korábbi változatokban mindig ott ült egy-egy Google-munkatárs, hogy ha a forgalomban valami baj történne, még közbe tudjanak avatkozni. Az új, kétüléses autó a fejlesztők szerint azért ilyen furcsa, buborék alakú, hogy a szenzorok teljesen körbelássanak.

SOSEM LÁTOTT PUSKÁS-KÉPEKRE BUKKANTAK

Az ötvenes évek ismert sportfotográfusa, Kozák Lajos hagyatékából kerültek elő korábban sehol sem bemutatott fotók a kor legismertebb futballistáiról. Kiállítás nyílik belőlük hamarosan, addig is itt egy pár darab ízelítőnek.