Kezd minden szétesni az összetartozás napján

2014.06.04. 19:30

FELMONDHATJA A BKK A BUBI-SZERZŐDÉST

Sehogyse bír felállni a budapesti bérbicikli-rendszer, az utolsó tesztek is siralmas eredményt hoztak, így még a nyilvános próbaüzem sem kezdődhet meg. A BKK kötbérigénye túllépte a százmillió forintot, a cég komolyan fontolgatja, hogy felmondja a több mint egymilliárdos, 90 százalékban uniós pénzből megvalósult projekt szerződését.

HOPPÁL PÉTER KULTURÁLIS ÁLLAMTITKÁR LESZ

A Fidesz volt szóvivője lesz a kulturális adminisztráció vezetője. Ha Hoppál a kulturális szcéna érintettjeinek csak feleannyi meglepetést okoz államtitkárként, mint amennyit nekünk, újságíróknak okozott pártszóvivőként, különleges idők jönnek.

CSONKA G8 NEM G8

17 év óta először nem hívták a G8-ra az oroszokat, az ukrajnai agresszió miatt nélkülük zajlik a vita a Krímről. Hogy Brüsszelben is az orosz kapcsolat, illetve az ukrán válság a legfőbb téma, azt Obama egyértelművé tette. Az amerikai elnök közölte, hogy a találkozónak világosan jeleznie kell, hogy a nemzetközi közösség kiáll a május 25-én megválasztott ukrán elnök, Petro Porosenko mellett.

AKIK MA ELHAGYTÁK AZ ORIGÓT: GYÖRGY PÉTER, PETHŐ ANDRÁS

Felmondott a Lázár-cikk szerzője az Origónál, miután a hírek szerint emiatt kellett távoznia a főszerkesztő Sáling Gergőnek. György Péter tanácsadó 18 év után úgy gondolja, az Origo soha többet nem lesz az, ami volt, szintén távozik. A Deutsche Telekom reagált egy német blog megkeresésére: szerintük ez az Origo belügye.  Távozik a laptól Fábián Tamás is, úgy tudjuk, többen követhetik a példáját. A szerkesztőségben nagy a bizonytalanság, mindenki a távozókról és a jövőről találgat.

BETILTHATJÁK A ROMÁNOK A NAGY-MAGYARORSZÁGOT

Az ActiveWatch nevű román civil szervezet tiltakozásából tudta meg az MTI, hogy a Ponta-kabinet egy nemzeti hangulatú törvényjavaslat-csomagot terjesztett be, ami részben a magyar irredenta szimbólumok ellen is irányul. 

ÚJABB MÉDIASARC: EZÚTTAL A MÉDIAÜGYNÖKSÉGEKRE

A reklámadó után a hirdetéseket értékesítő ügynökségeket is megsarcolná a Fidesz, eltörölné ugyanis a bónuszok kifizetésének a lehetőségét. Délután Lázár János már úgy fogalmazott: nincs napirenden a téma

FELLEGI: A KLIENTÚRAÉPÍTÉS VÁLLALHATÓ 

A klientúraépítés egyértelműen káros, de vállalható folyamat - mondta Fellegi Tamás a Forbesnak. A volt fejlesztési miniszter lemondása óta először adott interjút.  Fellegi szerint, ha nem ragadunk le a klientúraépítésnél, és a cél is megvalósul, akkor megéri. A politika bölcsessége, önkontrollja, külső kontroll kérdése is, hogy melyik folyamat milyen mértékben valósul meg - tette hozzá a volt miniszter.

MINDEN FUTBALLVEZETŐ KORRUPCIÓGYANÚBA KEVEREDETT

Sepp Blatter FIFA elnök után Michel Platini, az európai szövetség elnöke is magyarázkodni kényszerült a 2022-es világbajnokság katari rendezésének odaítélése miatt. Platini ugyanis a döntés előtt többször is találkozott a FIFA-döntéshozókat megvesztegető Mohamed bin Hammammal, a fia ráadásul egy katari sportszergyártó cég ügyvezetője lett.

ELKÉSZÜLT A FERENCVÁROS ÚJ STADIONJA 

Két és fél hónappal korábban befejezték az új FTC-stadionnak az építését. A bejáráson Fürjes Balázs kormánybiztos azt állította, hogy a 13 milliárdos kiadás „közel” 40 százaléka vissza fog folyni a költségvetésbe.

FIZETETT OROSZ TROLLOK GYALÁZZÁK OBAMÁT A NETEN

Kiszivárgott dokumentumok szerint egy Putyin-közeli médiaügynökség első körben 75 ezer dollárt (16 millió forint) költött egy kommentelőkommandó felállítására, azzal a céllal, hogy népszerű portálok hozzászólásaiban, Twitteren és facebookon anyázzák Amerikát és személyesen az amerikai elnököt. További részletek itt.

VISSZAVONJÁK A HÍRHEDT ŐSSEJTTANULMÁNYT

Az úttörő őssejtkutatási eredményeinek manipulálásával megvádolt japán tudós, Obokata Haruko visszavonta idén januárban nagy visszhangot keltő tanulmányát. Ebben az állt, hogy egy új, olcsó és gyors eljárást fejlesztettek ki az embrióéhoz hasonló őssejt előállítására. Csakhogy később kiderült, hogy a tanulmánynak legalább egyes részeiben hamisított eredményeket közölnek. A kutató a visszavonás ellenére állítja, hogy az áttörést sikerült elérni, és csak részletkérdésekben manipulálta az eredményeket.

KINYÍLOTT A PITYPANG, ELLOPOM

Újságcsináló Kerényi Imre lapjának első számában, a Pitypang című főszerkesztői beköszöntőt sikerült kapásból egy interneten talált, kereskedelmi célra nem használható pitypangfotóval illusztrálni.