És akkor most kezdjünk együtt aggódni

2014.06.06. 19:09

MEGVALÓSUL ORBÁN ÉVTIZEDES ÁLMA: A VÁRBA KÖLTÖZIK

Ma megalakult a harmadik Orbán-kormány, és első ülésén, az első döntésével máris igazi szenzációt okozott. Régóta lehetett sejteni, de mostantól hivatalos: a miniszterelnök és hivatala a ciklus közepéig a Budai Várba, a volt karmelita kolostor épületébe költözik, a Sándor Palota tőszomszédságába. Orbán Viktor az első kormányzása idején a miniszterelnökségnek újíttatta fel a Sándor Palotát, ám a 2002-es kormányváltás után oda az államfő hivatala költözött. A kormány most azt is vizsgálja, hogy egyes minisztériumokat vidékre lehet-e költöztetni.

KÉT MAROKKAL SZÓRTÁK A PÉNZT A KAMUPÁRTOK

65 millió üzemanyagra és szállásra, 40 millió egy fél perces videóra: így, és még ennél is hajmeresztőbb tételekkel papírozták le a kamupártok a nekik jutó több százmilliós állami kampánytámogatást. Volt, aki 356 milliót egyetlen szóval tudott le.

VÉGRE ITT VANNAK A VAGYONBEVALLÁSOK!

Egy ország várta izgatottan, és mára virradóra kedvére át is böngészhette kedvenc parlamenti képviselőinek vagyonbevallásait. Jelszavaink valának: haza, haladás, átlátható állam, kiszámítható gyarapodás, fillérpontos elszámolás.

NORVÉGIA MÉLYSÉGESEN AGGÓDIK MAGYARORSZÁGÉRT

Vidar Helgesen, európai ügyekért felelős miniszter ma Oslóban bejelentette, hogy aggódik a magyar hatóságok szerződésszegő magatartása, és a civil társadalom elleni intézkedései, valamint a szólásszabadság korlátozásának kísérlete miatt. A norvég kormány a Norvég Alap támogatásait koordináló Ökotárs Alapítvány elleni kormányzati támadásra és a civil szféra megfélemlítésére reagált.

MIND MEGHALUNK! DE MÉG NEM MOST

Ugyanis elkerüli a Földet az elig egy hónapja felfedezett, focipálya méretű kisbolygó, a 2014 HQ124. A hétvégén száguld el mellettünk, és nem is az az ijesztő benne, hogy mennyire közel jön, hanem az, hogy ennyire az utolsó pillanatban vettük csak észre.

A VODAFONE KITEREGETI A SZENNYEST

A világ egyik legnagyobb mobilszolgáltatója megtöri a csendet a kormányzati ügynökségek lehallgatási tevékenységével kapcsolatban. Hamarosan jön a gigászi méretű jelentés a részletekkel, egyelőre annyit tudunk, hogy Magyarországon 75 ezer esetben adott hozzáférést a tárolt adatokhoz a hatóságoknak.

LONDONBAN IS TÜNTETNEK A MAGYAR SAJTÓSZABADSÁG MELLETT

Londonban élő magyar magánszemélyek tüntetést szerveznek a magyar követség elé június 13-ra, hogy így fejezzék ki tiltakozásukat a sajtó- és a szólásszabadságot érő támadások ellen.

NEM GYÓGYULT MEG RIBÉRY, NEM LESZ OTT A VILÁGBAJNOKSÁGON

Franck Ribéry, a francia futballválogatott egyik legjobb játékosa, Aranylabda-jelölt, hónapok óta sérült, és úgy nézett ki, hogy a vb-re meggyógyul, de hátfájása kiújult, így a kapitány, Didier Deschamps kitette a keretből. Clement Grenier sem megy Brazíliába sérülés miatt.

NAGY BOTRÁNNYAL KEZDŐDÖTT AZ NBA DÖNTŐJE

A San Antonio Spurs fogadta a Miami Heatet az amerikai kosárlabda-bajnokság döntőjében. A csarnokban telt ház volt természetesen, de nem működött a légkondicionáló, a játékosok alig jutottak levegőhöz, Lebron James nem is bírta végig, le kellett vezetni, így a Spurs nyerte 110-95-re az első mérkőzést.

MARADTUNK A BÓVLIBAN 

Megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait pénteken a Fitch Ratings, és még csak kilátást sem javítottak. Maradtunk tehát a BB+-ban, ami a befektetésre ajánlott kategória alatt, a bóvliban van. Ez azért lehangoló, mert az elemzők jelentős része arra számított, hogy a hitelminősítő végre javítani fogja Magyarország besorolását.

JÚNIUSBAN DÖNTHET AZ INTERPOL HERNÁDIRÓL 

Az Interpol döntésére vár a horvát belügyminisztérium. Reményeik szerint a napokban döntés születik a szervezetnél, hogy mi lesz a sorsa a Hernádi Zsolt Mol elnök-vezréigazgató ellen kiadott körözésnek, amelyet még februárban függesztett fel az Interpol. A horvát belügyminisztérium közlése szerint februárban a horvát rendőrség tudta nélkül vonták vissza ideiglenesen a Hernádi Zsolt elleni körözési parancsot.