Megindította a hőség első nagy rohamát

2014.06.10. 19:20

BORZASZTÓ HŐSÉG VOLT MÁR MA IS

Több mint 2 fokkal megdőlt a napi budapesti melegrekord, Újpesten 36,3 fokig melegedett a levegő. Az országos napi rekord nem dőlt meg. Körösszakálon volt a legmelegebb, 36,5 fok, ami 0,2 fokkal elmarad az 1916. június 10-én Kaposváron mért eddigi legmagasabb hőmérséklettől.

TARLÓSNAK VÉTÓJOGOT ADNA A FIDESZ

Ma szavazott a parlament az önkormányzati választási rendszer átalakításáról.  A képviselők szavazatai a kerületük lakossága alapján többet vagy kevesebbet érnek majd, és egy-egy javaslat elfogadásához legalább a polgármesterek mögött álló kerületek szavazóköreinek legalább a fele kelleni fog. Bevezetik a többes jelölés rendszerét is, mivel a Fidesz elfogadta Fodor Gábor erre vonatkozó javaslatát. Tarlós István pozícióját pedig vétójoggal és szélesebb kinevezési jogokkal erősíthetik meg.

KSH: MEG LEHET ÉLNI 87 EZER FORINTBÓL

Egy ember 87 510 forintból tudott tavaly megélni Magyarországon, írja a Központi Statisztikai Hivatal Létminimum című kiadványa. A létminimum az az összeg, amely biztosítja a magánháztartásokban élők számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény szükségletek kielégítését. Az adatok szerint az egész EU-ban Magyarországon a legnagyobb azoknak a háztartásoknak az aránya, amelyek nem tudnának megküzdeni egy váratlan nagyobb kiadással. Brutális a nélkülözők aránya is: az EU második legrosszabb adatát Magyarországon mérték, a 18 éven aluliak 35 százaléka nélkülöz, ennél csak Bulgáriában rosszabb a helyzet.

KUMIN ÉS GIRÓ-SZÁSZ MUNKÁJÁRA SEM TARTANAK MÁR IGÉNYT, HOFFMANN HELYÉRE NŐ KERÜL

Információink szerint a teljes kommunikációs fronton változások lesznek az új Orbán-kormányban. Úgy tudjuk, Giró-Szász András mellett nem kapott újabb megbízatást Kumin Ferenc sem, akinek a feladata az volt, hogy a publicisztikáktól a gyerekműsorokig tegye helyre a magyar kormányt bíráló külföldi médiákat. Más változások is lesznek a kormány alsóbb szintjein: L. Simon László az EMMI-ből Lázár Jánoshoz kerül beosztottnak, Rétvári Bence pedig a KIM-ből megy az EMMI-be államtitkárnak. Hoffmann Rózsát Czunyiné Bertalan Judit fideszes képviselő váltja.

ORBÁN NEM KAPOTT MEGHÍVOT MERKELÉKTŐL

Angela Merkel német kancellár tegnap Svédországban egyeztetett Fredrik Reinfeldt svéd, Mark Rutte holland és David Cameron brit miniszterelnökkel az Európai Bizottság új elnökéről. A svéd–holland–brit trió mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt a negyedik európai vezető, aki nyilvánosan ellenezte Juncker jelölését, a svéd miniszterelnök azonban őt nem hívta meg a találkozóra.

RENGETEG OLAJAT TALÁLT A MOL PAKISZTÁNBAN

A Mol bejelentette, hogy egy pakisztáni közös vállalat olajat talált Pakisztánban. A tesztelt kútnál a felszínre jött szénhidrogén mennyisége napi 5,5 ezer hordót tett ki. A Mol pakisztáni közös vállalatát Ghauri Közös Vállalatnak hívják (GJV), a cég tagjai a Mari Petroleum 35 százalékos, a Pakistan Petroleum Limited (PPL) 35 százalékos és a Mol 30 százalékos tulajdoni hányaddal.

106 ÉVE ELTŰNT CSONTVÁRY KÉP KERÜLT ELŐ

A 1908-ban eltűnt, rossz állapotú festmény valószínűleg Csontváry Kosztka Tivadar Iskolai emlék Párizsból című képe lehet, ami akár 100 millió forintot is érhet.

MEGFEJTETTÉK A HOLD SÖTÉT OLDALÁNAK TITKÁT

Megdöbbentő a különbség a Hold világos és sötét oldala között: a sötét oldalon jóval kevesebb a tengernek nevezett folt, az egész sokkal jobban tele van szórva kráterekkel és hegyekkel. Évtizedekig nem találtak választ a jelenségre a csillagászok, de most végre megvan a magyarázat.

NYUGI, MÉG MINCS ITT A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

A hétvégén a fél internet azon rémüldözött, hogy egy szoftver átment a Turing-teszten. Ez a teszt pedig azt hivatott mérni, hogy intelligensnek nevezhető-e egy gép. Most kiderült, hogy annyira azért nem forró a helyzet.

NE FELEDJE, ITT A VÉBÉ-PP!

Mostantól egy hónapon át, azaz július 13-ig ez a percről percre hírfolyam lesz az Index vébémaratonjának legfontosabb eleme, alfája és omegája, a zenit és a nadír. Ide minden bekerül, ami fontos, ami kevésbé fontos, vagy ami egyáltalán nem az, de vicces vagy érdekes.