Mi más is lehetett volna péntek 13-án?

2014.06.13. 19:13

POLGÁRHÁBORÚ VAN IRAKBAN

Az iraki hadsereg csődöt mondott, a katonák fegyvereiket hátrahagyva menekülnek el az ország egyre nagyobb részét hatalmukba kerítő iszlamista milicisták elől. Moszulban félmillió ember hagyta el otthonát, már dzsihádista zászlók lengenek az épületeken. A szélsőséges iszlamisták, akik olykor találomra lövöldöznek gépfegyverrel az autókra, mindjárt Bagdadnál vannak. Obama a légi csapás és a katonai fellépés lehetőségét sem zárja ki.

KEVESEBBEN TANULNAK, DE TÖBB A TANÁR

A most záruló tanévben a pedagógusok számának évek óta tartó csökkenése háromszázalékos növekedésre váltott, áll a KSH Magyarország, 2013 című kiadványában. 2013-ban nappali és nem nappali képzésen összesen 1 millió 986 ezren tanultak, 13 százalékkal kevesebben, mint 2005-ben. A csökkenés az érintett korcsoport létszámcsökkenésénél nagyobb mértékű volt. 

NEM IGAZ, HOGY BRÜSSZEL VÉREZTETI KI A FŐVÁROST

A kormány szerint az unió nem támogatja a fővárosi közlekedési fejlesztéseket, Tarlós István ezért jobban tenné, ha elindulna lobbizni Brüsszelbe. Valójában viszont ezt a pénzt nem Brüsszel veszi el, hanem a kormány nem adja. A döntés ugyanis a kormányé, és az unió sok mindenről meggyőzhető lenne, ahogy annak idején a 4-es metró esetében is sikerült. A 3-as metró, a földalatti vagy több villamosvonal helyett azonban most csak a vidék kap pénzt.

MEGHALT GROSICS GYULA

Az Aranycsapat 88 éves, egykori kapusa régóta betegeskedett, évek óta küzdött komoly tüdőproblémákkal,  többször kórházi kezelésre szorult, életmentő műtétet is kellett végrehajtani rajta. A szívével volt problémája, három infarktuson is átesett. Álmában érte a halál.

EGYRE TÖBBET KÖLT A MAGYAR, NŐTT A FOGYASZTÁS

2014. első hónapjaiban fellendült a fogyasztás, aminek hátterében döntő részben az áll, hogy 2,6 százalékkal nőttek a reálkeresetek. A családok nagyjából 15 ezer milliárd forintot költöttek vásárlásra, ezen belül 8 ezer milliárd forint ment el élelmiszerre, ruházatra, különféle iparcikkekre, üzemanyagra. A kiadások 45 százaléka sok egyéb célra megy el, egyebek mellett vendéglátásra, utazásra, járművásárlásra, közlekedésre, lakásfenntartásra.

ŐSSZEL STARTOLHAT A SHARINGCAR BUDAPESTEN

A tervek szerint 2014 októberében kezdi meg működését Budapesten egy új autómegosztó szolgáltatás, a Sharingcar.  Az egymilliárd forintot közelítő beruházásból 200 autót vesz a cég. Egyelőre két autóbeszállító verseng a Sharingcarnál, mert a vállalkozás csak egy márkával, de több modellre szerződik, hogy minden ügyfele találjon majd magának jó méretű autót.   

KABARÉT CSINÁLT A BÍRÓ A VB NYITÓMECCSÉBŐL

A fél világ a brazil-horváton vitatkozik, hogy jogos volt-e a braziloknak 1-1-nél befújt büntető. Ezt nem könnyű eldönteni, de mi is több cikket írtunk róla.

RENGETEG VIZET TALÁLTAK A FÖLD ALATT

A több óceánnyi víz 640 kilométeres mélységben van Észak-Amerikában, de nem oldja meg az egyre súlyosabb globális vízkrízist, mert a jelenlegi technológiával szinte lehetetlen hozzáférni. Hogy miért, azt itt elolvashatja.

TÚLMELEGEDNEK AZ APPLE TÖLTŐI

A 2009 és 2012 között Európában eladott iPhone-töltők egy részét érinti a hiba, ezek között nyilván van sok Magyarországon eladott darab is. A csere ingyenes, egyes esetekben pénz is visszajárhat. Itt elolvashatja, pontosan milyen szériákat érint a probléma.

affected adapter.png

KULKA JÁNOS VÁLASZT KAPOTT ORBÁN VIKTORTÓL

Sajnos elég semmitmondót: "kedves, szűkszavú válasz a miniszterelnök úrtól, amiben megköszöni az észrevételeimet, és sok erőt és sikert kíván." 

KÉT IGAZGATÓJA LEHET A MŰCSARNOKNAK

Az intézményt fenntartó MMA meghívásos pályázatot hirdet Medgyes Piroska és Szegő György számára. Érvényes pályázat esetén szeptembertől ők vezetik az intézményt.