Ne a Balatontól féljen, van annyi más

2014.06.24. 18:58

NEM KELL FÉLNI A BALATON VIZÉTŐL

Egyelőre nincs pontos információ arról, hogy mi okozott súlyos vírusfertőzést a hétvégén Balatonfüreden megrendezett úszóverseny résztvevőinél. Egy névtelenséget kérő forrásunk szerint viszont az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a vírusos megbetegedésekért általában nem a tó vízminősége a felelős. Ezt támasztja alá az is, hogy a strandon mások is fürödtek, de ők nem betegedtek meg. Az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének hidrobotanikai osztályvezetője a Kossuth rádióban azt nyilatkozta, nyugodtan lehet fürödni a Balatonban.

PÓSÁN VISSZAVONTA A LEX MOCSAIT

Pósán László fideszes képviselő legújabb oktatási törvényjavaslata részeként a nemzeti felsőoktatási törvényt olyan szakasszal egészítette volna ki, ami alapján Schmitt Pál vagy Mocsai Lajos doktori nélkül is taníthatna egyetemen vagy főiskolán. A törvényjavaslatot azonban a fideszes képviselő kora délután visszavonta.

SZERDÁN JÖHET A DEVIZAHITELES BEJELENTÉS 

A Magyar Bankszövetség képviselőivel tárgyalt kedd délután a nemzetgazdasági miniszter a devizahitelek problémájának megoldásáról - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A devizahiteles téma várhatóan szerepelni fog a kormány szerdai ülésén is, és hamarosan döntés születhet az első devizahiteles csomagról, amely a jogszerűtlenségeket (egyoldalú kamatemelések és árfolyamrés) szeretné kijavítani.

KÉT HÓNAPJA VAN HÁTRA A NÉPSZAVÁNAK

Közpénzek hűtlen kezelése és hivatallal való visszaélés miatt tesz feljelentést ismeretlen tettes ellen a Népszava, szerintük ugyanis a kormány – politikailag célzottan – csak a számára kedves jobboldali napilapoknak juttat állami cégeken keresztül hirdetést. A lap még két hónapig tud működni a jelenlegi helyzetben, 10 000 előfizető kellene a fennmaradáshoz.

ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGHOZ FORDUL AZ MSZP

Az MSZP összegyűjtötte a parlamenti képviselők több mint negyedének aláírását, ezért az Alkotmánybíróságtól kéri az önkormányzati törvény közelmúltban elfogadott, Fővárosi Közgyűlést érintő módosításainak eltörlését. A parlament június 10-én fideszes és KDNP-s képviselők javaslatára fogadta el azt a törvénymódosítást, amely alapján átalakul a Fővárosi Közgyűlés, és ezentúl a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselő lesz a tagja.

TECZÁR SZILÁRD MEGINT NYERT

Hétfőn volt a bírósági tárgyalás a női–férfi buliegyenlőség ügyében, amit a Doboz üzemeltetői kértek. Teczár Szilárd és az Egyenlő Bánásmód Hatóság nyert. Ezzel nincs vége, fordulhat még a Doboz a Kúriához. Ráadásul az EBH valószínűleg csak akkor kezdi ellenőrizni a tavalyi döntésük végrehajtását, ha Teczár erre külön megkéri őket. Azt mondja, így lesz.

GRIPENEK FIGYELMEZTETTÉK AZ ARAB GÉPET

Kedden fél tizenegykor a Magyar Honvédség két Gripen JAS-39 típusú vadászrepülőgépe elfogta és azonosította azt az Airbus 380- 800-as (388) típusú utasszállító repülőgépet, amely a repülési tervtől nem tért el ugyan, de nem teremtett kapcsolatot a magyar polgári légi irányítással. Az Egyesült Arab Emirátusokban bejegyzett óriásgép 10 óra 22 perckor lépett be Magyarország légterébe Békéscsabánál. Az éppen légi elfogási gyakorlaton lévő magyar Gripen géppár a torrejoni NATO Egyesített Légiműveleti Központból érkező riasztást követően azonnal az utasszállító mellé repült, és felvette a kapcsolatot a pilótákkal.

0,1 százalékkal csökken az MNB kamatszintje

Újabb történelmi mélypontra, 0,1 százalékponttal 2,3 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács keddi ülésén. Az MNB 2012 augusztusában kezdett bele az enyhítési ciklusába, akkor a jegybanki alapkamat 7 százalékon állt.  

 

ELKÉSZÜLT A LEGNAGYOBB BRIT HADIHAJÓ

Július 4-én, az amerikai függetlenség napján fogják átadni a Brit Királyi Haditengerészet legújabb repülőgép-hordozóját, amit II. Erzsébet angol királynőről neveztek el. A 280 méteres HMS Queen Elizabethet a következő generációs F–35 Lightning II repülők is tudják majd használni, amiket eleve úgy terveztek, hogy kis futópályán is felgyorsulhassanak, és függőlegesen tudnak landolni. A hajó összeszereléséhez három éve fogtak hozzá az Edinburgh közelében található Rosyth-ban. A következő QE osztályú hajó építését még ebben az évben elkezdik.