Ezt tartogatta ez az esős nyári nap

2014.08.14. 19:26

3,9 SZÁZALÉKKAL NŐTT A MAGYAR GAZDASÁG

Éves ütemben 3,9 százalékkal, az idei első negyedévhez képest pedig 0,8 százalékkal nőtt a magyar GDP április és július között, közölte a KSH. Ezzel egész Európában a legjobban Magyarország teljesített (bár néhány országban még nem tették közzé az adatokat). De mielőtt a fejünkbe szállna a diadal,érdemes fejben tartani, hogy a kétezres évek közepe óta annyira leszakadtunk, hogy nagyon sok ilyen negyedévre lenne szükség, hogy egyáltalán a korábbi növekedési pályára visszataláljunk. Az NGM szerint tartható lesz ez a növekedési ütem, de ha belegondolunk, hogy mennyi egyszeri tényező tornázza most fel ezt a GDP adatot (MNB-s vállalati ingyenhitelek, stadionépítések és vasútfelújítások, EU-s források kifizetésének felpörgetése, autóipari kapacitásbővítések), akkor joggal kételkedünk ennek megalapozottságában.

 

SZÉLESEBB LEHET A LÁNCHÍD

Na nem az úttest, csak a járda, mert a BKK szerint nem férnek már el a gyalogosok és a kerékpárosok. A cég tervei azt tervezi, hogy a bicikliseket az úttestre terelik, és az elképzelések szerint 80, vagy 180 centivel mindkét oldalt kiszélesítik. Ígérnek még  sebességkorlátozást, kerékpáros piktogramokat és jobb, nem göröngyös burkolatot is. Döntés még nincs.

MEGÉRKEZTEK A PAKSI FŰTŐELEMEK

Több mint 11 évvel az üzemi baleset után megérkezett Oroszországba a paksi atomerőműben üzemanyag-tisztítás közben megsérült fűtőelemeket tartalmazó szállítmány. A Roszatom képviselője júniusban még csak annyit közölt, hogy a 30, egyenként 125 kilogrammos kazetta két-három konténerben állítólag már idén útnak indul Ukrajnán keresztül. Mivel vasúti szállításról volt szó, szükség volt az ukrán féllel való egyeztetésre is.

KUKORELLYT LEÜTÖTTÉK AZ ÍRÓTÁBORBAN

Kukorelly Endrét egy ütéssel leterítették a Tokaji Írótáborban, kórházban kellett ápolni. sütörtök este tizenegy körül összeverekedett a Tokaji Írótábor két résztvevője, Kukorelly Endre és Csender Levente. Az írótábor kuratóriumi elnöke szerint az történt, hogy Csender Levente énekelni kezdett, Kukorelly szólt neki hogy hagyja abba, Csender pedig ezen annyira felhúzta magát, hogy egy ütéssel kiütötte Kukorellyt, aki nyolc napon túl gyógyuló sebet szerzett.

VILÁGHÁBORÚS JAPÁN EMBERKÍSÉRLETEKRE DERÜLT FÉNY

Élő embereken végeztek biológiai és vegyi kísérleteket a japánok a világháború alatt Kínában, hogy tömegpusztító fegyvereket fejlesszenek – derült ki egy szemtanú frissen nyilvánosságra hozott vallomása alapján. Az észak-kínai Hejlungcsiang tartomány Háborús Bűnök Bizonyítékainak Múzeumában a hét közepén bemutatott dokumentum Sadao Koshi elmondását rögzíti, ő a hírhedt 731-es alakulat sofőrje volt. A Harpinban létrehozott, 1937 és 1945 között működő egység a japán császári hadsereg titkos biológiai és vegyi hadviselési részlege volt, céljai közé tartozott többek közt a kínaiak elleni tömegpusztító fegyverek fejlesztése.

TÍZMILLIÓS ELADÁS FÖLÖTT A PLAYSTATION 4

A Sony bejelentette, hogy a Playstation 4 túlszárnyalta a világszerte eladott 10 milliós példányszámot. A PS4 az első a Playstationök történetében, amely ilyen gyorsan, kevesebb mint kilenc hónap alatt érte el ezt a határt. A konzolra készült játékok összesített eladása több mint 30 millió példánynál tart.