Matolcsy és az oroszok is előre nyomultak

2014.08.28. 19:02 Módosítva: 2014.08.28. 19:07

UKRAJNA OROSZ BEHATOLÁSRÓL BESZÉL

Porosenko ukrán elnök csütörtök délben bejelentette, hogy orosz reguláris erők hatoltak be Ukrajnába. Előtte a szakadárok egyik vezetője beszélt arról, hogy orosz katonák nyaralás helyett küzdenek az oldalukon. Moszkva visszautasítja a vádat, szerintük sem katonái, sem fegyverei nincsenek Ukrajnában, közben viszont az ukrán erők Délkelet-Ukrajna több pontjáról orosz ellentámadásról számoltak be. Mindez egy nappal a sikertelen minszki orosz–ukrán csúcs után történt. Az ukránok most az ENSZ BT összehívását kérik. Valki László nemzetközi jogász szerint nem túlzás háborúról beszélni.

DRÁGÁM, MIT SZÓLNÁL EGY, EGY... EGY FALUHOZ?

Saját falut alapított feleségének Matolcsy György - a nyomtatott HVG szerint kaján olvasatban így fest Balatonakarattya és Balatonkenese szétválasztása, amely az őszi önkormányzati választásoktól lesz hatályos. Matolcsy Gyöngyi most jó eséllyel indul az önállóvá vált Balatonakarattya polgármesteri székéért, független jelöltként, de a Fidesz-KDNP támogatásával. A két település 2012-ben vált ketté, az akarattyai nyaralótulajdonosok azt várják, hogy a Matolcsy-uralom alatt dőlni fog majd oda a pénz.

INTERJÚVAL SOKKOLT AZ MNB ELNÖKE

A jegybank elnöke a vs.hu-nak adott interjúban arról beszélt, hogy miért kell kétszázmilliárdot elszórni az általa képviselt unortodox közgazdaságtan terjesztésére, hogy honnan van erre pénz, és hogy hogyan viszonyul a különös balatonakarattyai történethez. Matolcsy György például kifejtette: ha a jövőben az MNB értéktárprogramtól "azt kéri egy közintézmény vagy a civil társadalom, hogy nemzeti érdekből vásároljunk nemzeti kincset, akkor megtesszük". Beszélt arról is, hogy miért kellett megvenni a piaci becslések szerint 12 milliárd forintot érő Eiffel Palace-t 18 milliárd forintért - azért, mert az így mostantól a jegybanké lett. 

NAGYOT GYENGÜLT A FORINT 

316,3-ig zuhant a forint az euróval szemben csütörtök délután. Ez már közelíti az augusztus eleji 317-es szintet, aminél rosszabb csak 2011-2012 fordulóján volt a magyar fizetőeszköz árfolyama.

VISSZAÜTÖTTEK A NORVÉGOK

Magyarország útja vissza a múltba címmel közölt olvasói levelet csütörtökön a Financial Times európai kiadása Vidar Helgesentől, Norvégia európai ügyekkel foglalkozó miniszterétől. Szerinte a magyar kormány hátat fordít a Nyugatnak 25 évvel azután, hogy Magyarország megnyitotta határait Nyugat felé, Orbán Viktor pedig "szellemi vaskupolával" védené ki a külföldi befolyást, szakítani akar a nyugati dogmákkal és ideológiákkal, és illiberális államot szeretne létrehozni. Szijjártó Péter külügyi államtitkár szerint a norvég európai ügyi miniszter nyilatkozata figyelmen kívül hagyja a tényeket.

FORGATÁS KÖZBEN MEGÖLTEK A RENDŐRÖK EGY HANGMÉRNÖKÖT

Lövöldözés közben a rendőrök halálosan megsebesítettek egy hangmérnököt, aki a velük együtt dolgozó stáb tagja volt Omahában. Bryce Dion a Cops (náluk Zsaruk) című, a hatóság munkáját dokumentáló tévésorozat hangmérnöke volt. A Cops története során ez volt az első alkalom, hogy halálosan megsebesítették egy munkatársukat. Bővebben itt.

ENNYI VOLT A DEL PIERO-SZTORIBAN

Mégsem lesz a Budapesti Honvéd futballistája az egykori olasz futballválogatott. Pedig semmi nem ígértek neki, de ez sem hozta közelebb az áhított megállapodást, most úgy tűnik, a világbajnok Indiában vezet le a Delhi Dynamosnál.

HOSSZÚ KATINKA SZÓRJA A VILÁGCSÚCSOKAT

A magyar úszónő szerdán világcsúcsot úszott, majd a dohai világkupán, csütörtökön délelőtt is megúszta a tavaly felállított rekordját. 100 méter vegyesen , az előfutamban 57.25 másodperc alatt teljesítette a távot, s ezzel pontosan két tizeddel volt gyorsabb, mint tavaly augusztus 11-én, Berlinben.

PLATINI NEM FOG BLATTER ELLENÉBEN ELINDULNI A FIFA VEZETÉSÉÉRT

Az európai futball feje, Michel Platini szűk körben bejelentette, hogy jövőre nem indul a FIFA tisztújításán. Geir Thorsteinsson, az izlandi szövetség első embere szerint azért, mert „jobb a béke, ez volt a logikus döntés".

LÉLEGEZTETŐGÉPRE KAPCSOLJÁK A WINDOWS XP-T

Nem hivatalos javítócsomag készül a Microsoft elavult operációs rendszeréhez, mert még most is minden ötödik gépen ez fut. Egy görög fejlesztő gyűjtötte össze a hivatalos javításokat, ezekből áll a csomag.

ÍGY NEM VOLT TITKOS A LEGTITKOSABB ATOMPROJEKT

Amikor az USA belevágott a Manhattan-projektbe, minden dolgozónak lakatot tettek a szájára. Voltak azonban incidensek, összesen 1500. Például egy mérnök a pályaudvaron felejtett szigorúan titkos aktákat, egy tiszt pedig vacsora közben fecsegett arról, hogy már csak néhány kiló urán kell a háború lezárásához.