Tényleg ilyennek kellene lennie egy pénteknek? Isten ments!

2014.08.29. 19:07

UKRAJNÁBAN TOVÁBB IZMOZNAK AZ OROSZOK

Szokatlan gyorsasággal, éjszaka publikálta felhívását Vlagyimir Putyin az ukrajnai harcok mielőbbi rendezésére. Az orosz elnök nyeregben érzi magát: a Kijev által terroristáknak tartott szakadárokat lényegében szabadságharcosoknak nevezte, kijelentve, hogy ők voltak azok, akik „jelentős sikereket értek el” a Kelet-Ukrajna lakosságára nagy veszélyt jelentő, és eddig is súlyos áldozatokkal járó ukrán katonai akciókkal szemben.

A nyugat ezt máshogy látja. "Orosz katonai agresszió érte Ukrajnát" – közölte Anders Fogh Rasmussen a NATO–Ukrajna Bizottság rendkívüli ülése után. Szerinte Moszkva destabilizál. Hogy pontosan mi is történik, arról olvassa el tömör elemzésünket.

AZ ÖSSZES PAPÍRPÉNZT LECSERÉLIK 2018-IG

Az Index információi szerint a Magyar Nemzeti Bank hétfőn bejelenti, fokozatosan új bankjegyekre cseréli le a teljes hazai készpénzállományt. 2018-ig új, az eddigiektől eltérő grafikájú bankjegyet vezetnek be az összes címletben. A pénzcserénél az esztétikai és biztonsági szempontok mellett nyilván az is nyom a latba, hogy milliárdokat spórolhat az állam a lakosságnál maradó régi bankjegyek be nem váltásával. A pénzcserével ráadásul ellenőrizhetik is a lakosságnál lévő vagyonokat.

ELTŰNTEK A KISZUPERÁLT MAGYAR TANKOK

Egy orosz hírügynökség megkérdezte a cseheket, megérkeztek-e azok a tankok, amelyekről a magyar kormány azt állította, hogy oda küldték őket. Nem érkeztek meg és nem tudnak semmilyen tankról - állítják a csehek. Ez teljesen ellentmond annak, amit a magyar kormány állított korábban. 

VAN GAAL SZÉTROBBANTJA A MANCHESTER KERETÉT

A United 150 millió fontért igazolt a nyáron, de ennek ellenére tragikusan kezdték a szezont. Az edző állítólag megmondta játékosainak, az igazolási szezon végére teljesen más lesz a MU kerete, mint jelenleg. A 80 millió eurós Di María érkezése után a juvés Arturo Vidalt ostromolja továbbra is Van Gaal, szinte biztosan ő lesz a következő nagy, de mindenképp drága fogása: 50 millió euróra tartják az olaszok.

MNB-PÉNZBŐL VENNE HEGEDŰKET AZ OPERA

Három részletben kap 450 millió forintot az Operaház a Magyar Nemzeti Banktól, amelyből hegedűket és más vonós hangszereket vásárol.  Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója azt nyilatkozta, hogy egyelőre még nem vettek semmit, mivel még keresik a szóba jöhető hangszereket.  Az Opera az MNB társadalmi felelősségvállalás programjának keretében kap támogatást. A program alapján a jegybank kétmilliárd forint forintot oszt szét, ennek háromnegyedét az Opera, a Szépművészeti Múzeum és a Művészetek Palotája – tehát állami intézmények – kapják.

NAGYON EGYSZERŰEN LOPTAK EL TÍZ MILLIÁRDOT 

A Fortress Holdings LLC és Sz.-F. Zsolt Sándor, a Flow Money Kft. és a Flow Money Int. Ltd. összesen 1,25 milliárd forint bírságot kapott az MNB-től, mivel engedély nélküli befektetési tevékenységet valósítottak meg. Büntetőeljárásokat is kezdeményeznek. Gyakorlatilag közel kétezer embertől nagyjából tízmilliárd forintot nyúltak le, nevetséges ígéretekkel. Ráadásul ez egy klasszikus piramisjáték volt: az MNB nem talált bizonyítékot arra, az elszívott pénzeket bármibe is befektették volna. Egyszerűen az új beérkező pénzekből fizették ki a hozamokat.

ÁLDOZATAIK VÉRÉBŐL ITTAK

Velencében más nagy fesztiválokkal ellentétben szívesen válogatnak dokumentumfilmeket a versenyprogramba. Tavaly több is szerepelt, sőt, a fődíjat, az Arany Oroszlánt szintén egy dokumentumfilm kapta. Erre idén is van esély: a The Look of Silence című, most bemutatott felkavaró mű a joggal agyondíjazott The Act of Killing folytatása, amelyet szintén az indonéz tömegmészárlásokról készítettek.