Úgy érezte, semmi köze hozzá

2014.10.06. 22:33

GYURCSÁNY UNIÓPÁRTOT ALAPOZ

A választás után sem akarja támadni a baloldali pártokat a volt miniszterelnök, de azt nem ígéri, hogy nem lesz közöttük kisebb rivalizálás. Gyurcsány szerint kontraproduktív lenne támadást indítani az MSZP és az Együtt-PM ellen, hiszen egymásra vannak szorulva, „egy a tábor, sok a zászló”. Tóbiás József MSZP elnök az Index interjújában azt mondta: semmit nem szól Gyurcsány uniópártos ötletéhez.

132 MILLIÓT KERESTEK SCHOBERTÉK A TŐZSDÉN 

Sikeresen zárult a Norbi Update Lowcarb Nyrt. törzsrészvényeinek nyilvános értékesítése október 3-án. A maximálisnáljóval kevesebbet kaszált a cég, így kevesebb áll majd rendelkezésére a nemzetközi terjeszkedéshez, másrészt a Schobert házaspár is a lehetségesnél jóval kisebb összeget tehet zsebre (132 milliót).  A cég a kibocsátás kezdetekor minimum 800 ezer darab és maximum 2,2 millió darab részvényt ajánlott fel 990 forintos áron. A befektetők 831 764 darab törzsrészvényt jegyeztek le, ez a mennyiség pedig összesen 823,5 millió forintnak felel meg.

A HONYWELL ÚJABB MILLIÁRDOKAT VITT NAGYKANIZSÁRA 

Tízmillió eurós beruházással bővíti nagykanizsai gyártóüzemét az amerikai Honeywell. A kormány úgy döntött, hogy a vállalat 10 millió eurós (nagyjából 3 milliárd forintos), 109 új munkahelyet teremtő beruházását 761 millió forinttal támogatja. A 12 ezer négyzetméteren működő gyár területe 5 ezer négyzetméterrel nő, az új egységben elektromechanikai alkatrészeket gyártanak majd. A Honeywell a Satronic gyár 1996-os megvásárlása óta van jelen a városban.

MINDEN HARMADIK MAGYAR GYEREK SZEGÉNY 

Magyarországon minden harmadik gyerek súlyos anyagi nélkülözésben él, több százezer méltatlan lakáskörülmények között. A gyerekes családok az átlagosnál rosszabb körülmények között élnek. A német Bertelsmann Alapítvány nemrégiben ismertetett összehasonlító vizsgálata szerint, míg az Európai Unió egészét tekintve a gyerekek és fiatalkorúak 28 százaléka él a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés fenyegetettségében, Magyarországon a 43 százalékuk. 

MÉGSEM MONDOTT LE A TELJES ELTE ÁJK HÖK ELNÖKSÉG

Pénteken jelentették be, hogy az ELTE azon két karán, melyeknek a hallgatói önkormányzatok (HÖK) által szervezett gólyatáboraiban szexuális erőszak történt, kollektíven lemond a kari HÖK-elnökség. Az ELTE ÁJK-n azonban pont a rendezvények szervezésért felelős alelnök érezte úgy, hogy neki az egészhez semmi köze, és ezért inkább a helyén maradt. Döntését a társainak azzal indokolta, hogy a kérdéses időpontban amúgy sem volt itthon.

KIOSZTOTTÁK AZ IDEI ORVOSI NOBEL-DÍJAT

Amerikai és norvég kutatók kapták azért a kutatásért, ami különböző agyterületek speciális sejtjeinek működését, illetve az agy olyan, ezekből következő funkcióit írta le, amik segítségével megtudtuk, hogy tájékozódik az agy a külvilágból érkező ingerek alapján felépített belső térkép alapján. Megkértünk egy magyar kutatót, hogy magyarázza ezt el úgy, hogy mi is értsük.

JÖN A FIZETŐS FACEBOOK

Nem kell megijedni, nem úgy fizetős. Egy programozó olyan kódot fedezett fel a Facebook csetprogramjában, amivel pénzt küldhetünk majd az előre beregisztrált kártyánkról más Facebook-felhasználóknak. Pont úgy, mintha egy képet dobnánk át a cseten. Mark Zuckerberg egyébként is célozgatott már arra, hogy ilyesmit terveznek, a kérdés már csak az, mikor kapcsolják be a funkciót.

VIDEÓN A BALESET, AMELY MIATT A FORMA1-ES BIANCHI ÉLET ÉS HALÁL KÖZÖTT LEBEG

Egyelőre nem adtak újabb tájékoztatást Jules Bianchi, a francia Forma1-es pilóta állapotáról, aki vasárnap a Japán Nagydíjon belerohant egy emelődarus nehézgépjárműbe. Hétfőn délután kijött egy videó, amelyen az iszonytató ütközés látható.

AZ AKÁCFA UTCAI FECSKÉK NYERTÉK A TŰZFALFESTÉST

Mesterházy Károly, azaz BreakOne Nyugalom vagy tombolás elnevezésű, pszichedelikus színekben pompázó fecskéi nyerték az Indexen zajló közönségszavazást. A Színes Városon azonban komoly zsűri is volt: ők Orosz Richárd munkáját találták a legjobbnak, ezen egy gémes kút és egy szürkemarha is látható.

JÖN A FILMHÉT

Filmszemle egy ideje már nincs, lesz helyette Magyar Filmhét október 13. és 19. között a MOM-ban, aminek csak 2015-ben tartanak majd díjátadót. A cél, hogy a közönség és a filmszakma megismerhesse a 2012. és 2014. között bemutatott filmeket, de a helyzet az, hogy mi már elég sokat ismerünk közülük