Nem Orbán Viktor nyerte a Nobel-békedíjat!

2014.10.10. 19:06

KÉMIAÓRÁRÓL HÍVTÁK KI AZZAL, HOGY NOBEL-BÉKEDÍJAT KAPOTT

A gyermekek jogainak védelmében folytatott harcért, az elnyomásuk elleni küzdelemért az indiai Kailás Szatjárti gyermekjogi aktivista és a fiatal pakisztáni Malala Juszafzai megosztva kapta 2014-ben a Nobel-békedíjat. Malala 17 évesen a valaha volt legfiatalabb díjazott, ő kora ellenére komoly veszélyeket vállalva állt ki a lányok tanuláshoz való joga mellett. A díjat odaítélő bizottság fontosnak nevezte, hogy egy hindu és egy muszlim, egy indiai és egy pakisztáni együtt küzd az oktatáshoz való jogért és a szélsőségek ellen.

clk

ITT VAN SOK EMBER ÁLMA: ERŐSEBB A PÉNZÜNK, MINT TAVALY VOLT 

Fél százalékkal csökkent az éves fogyasztói árindex szeptemberben – közölte  a KSH. Ez azt jelenti, hogy ebben a hónapban defláció volt, csökkentek az árak éves alapon. Augusztushoz képest 0,2 százalékkal csökkentek az árak a KSH fogyasztói kosárban. Ilyen alacsony infláció a rendszerváltás óta nem volt. Ez még hivatalosan nem defláció, ahhoz huzamosabb ideig kellene csökkenniük az áraknak, de kissé így is érezhető az a magyaroknak merőben új helyzet, hogy a pénzük nem kevesebbet, hanem egyre többet ér.

 

BEMUTATTÁK AZ ÚJ, KÉTMOTOROS TESLÁT

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója magyar idő szerint csütörtök éjjel bemutatta a Tesla elektromos autó új modelljét, a Tesla D-t. A járműben két motor van, négykerék-meghajtású, jobban gyorsul, és okosabb, mint elődjei. A Tesla D 3,2 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből százra, a végsebessége pedig a 250 kilométert is eléri óránként.

100 ÉV SZÜNET UTÁN ISMÉT AUTÓS NAGYDÍJ OROSZORSZÁGBAN

Edzéssel kezdődött az orosz Forma1-es Nagydíj, ami nem meglepő, viszont az igen, hogy 100 éve nem történt ilyen Oroszországban. Az első edzésen Rosberg, a másodikon Hamilton bizonyult a leggyorsabbnak. A pályáról írt összeállításunkat itt olvashatják.