Az ország, amely száz éve nem volt ennyire béna

2014.11.03. 19:04

GYÖNGYÖSI MÁRTONT KITILTJÁK UKRAJNÁBÓL

Kamumegfigyelőként vett részt az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke és egy párttársa azon a Donyeckben és Luganszkban megtartott „választáson”, amit Washington, Brüsszel és Berlin is alkotmányellenesnek tart. A „megfigyelők” Moszkvából utaztak a térségbe, megkerülve az ukrán határellenőrzést. Úgy tudjuk, emiatt kitiltják őket Ukrajnából. Állítólag a kitiltottak között van az ELTE egyik munkatársa is, ő viszont azt állítja, nem is volt soha a térségben.

JÓL MEGY AZ ÁLLAMTITKÁR CSALÁDJÁNAK

Új fő közbeszerzője van az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó – közel 7 milliárdos vagyonnal rendelkező – Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-nek: a közigazgatási államtitkár fia. Lengyel Györgyi szerint ezzel nincs semmi gond, ahogy azzal sem volt, hogy férje is jelentős állami pénzeket kapott szintén emmis művészeti büdzséből: az utóbbi két évben ő lett az egyik legjobban futtatott állami szobrász.

CSAK AZ A BIZTOS, HOGY PONTA VEZET

Jó esélye van Victor Ponta román miniszterelnöknek, hogy két hét múlva átüljön a jelentősebb hatalmat nyújtó államfői székbe. A vasárnapi elnökválasztás első fordulójában tíz százalékpontot vert az ellenfelére, ráadásul a kormányfői poszt utódlásának kérdésével maga mellé állíthatja a választáson jól szereplő liberálisokat és az RMDSZ-t is. De nem dőlhet hátra: ellenfele Klaus Iohannis a kormányellenes szavazatokban bízhat, és még ezt a nagynak tűnő hátrányt is behozhatja.

JUNCKER A RÉGIEKKEL KAMPÁNYOL AZ ÚJ EU MELLETT

Helmut Kohl, a Német Szövetségi Köztársaság volt kancellárja „Mert törődünk Európával” című könyvét mutatják ma be Frankfurtban. Az eseményen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság újonnan hivatalba lépett elnöke mond köszöntőt, csütörtökön pedig az Európai Bizottság volt elnöke, Jacques Delors oldalán vesz részt egy konferencián. Az idős francia politikus 1985 és 1995 között állt a testület élén. Az ő irányítása alatt fektették le az európai közös piac alapjait a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján.