Zárvasárnap, nyitvasárnap, Harrach Péter, megcsináltad!

2014.11.06. 19:07

A KORMÁNY TÁMOGATJA A VASÁRNAPI ZÁRVA TARTÁST 

A kormány megtárgyalta és támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatát, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza – jelentette be a KDNP frakcióvezetője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. A szabad vasárnap bevezetéséről szóló törvénytervezetet csütörtökön nyújtja be a KDNP – közölte Harrach Péter. A tervezetben kivételként a négyszáz négyzetméter alatti és családi vállalkozásként működő boltok szerepelnek. A törvénytervezetben az is benne van, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb boltok csak reggel 6.00-tól 22.00-ig tarthatnak nyitva. De más módon is szorongatja a kormány a legnagyobb kiskereskedőket.

VISSZAVONTÁK TÖRÖCSKEI BANKJÁNAK ENGEDÉLYÉT

A betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a Széchenyi István Hitelszövetkezetet, emiatt az MNB határozatban döntött az intézmény működési engedélyének visszavonásáról. A jegybank betétkifizetési tilalmat rendelt el, és felügyeleti biztosokat rendelt ki a hitelszövetkezethez.

MUSZÁJ LESZ JÓL TANULNI

Ha az egyetemekre csak emelt szintű érettségivel és középfokú nyelvvizsgával lehet majd bejutni, az fel fogja húzni az általános és középiskolák színvonalát is, állítja Palkovics László felsőoktatási államtitkár. A most elkészült felsőoktatási stratégia azt akarja ösztönözni, hogy az egyetemek valóban üzleti alapon szerződjenek kutatás-fejlesztésre a vállalatokkal, és ne tanulmányokban, hanem termékekben gondolkodjanak. Az államtitkár szerint butaság lenne tandíjat bevezetni, de az állam használhatatlan diplomát nem fog finanszírozni, aki pedig nem jól tanul, az fizessen.

LUXEMBURGBAN OPTIMALIZÁLJÁK AZ ADÓT A LEGNAGYOBB MULTIK

Több száz nagy cég kért külön megállapodást Luxemburgtól, hogy titokban a máshol keletkezett jövedelemeiket is náluk adóztathassák, és így spóroljanak az adón. Luxemburg ezek szerint bele is ment ezekbe az ügyletekbe. A cégek - olyanok, mint a PepsiCo, az AIG, a Deutsche Bank, az Apple, az Amazon, az Ikea - több száz milliárd dollárnyi összeget adóztak Luxemburgban és ezzel több milliárd dollárt takarítottak meg abból az adóból, amelyet fő tevékenységi helyeiken fizettek volna.

JUNIOR PRÍMA-DÍJAT KAPOTT AZ INDEX ÚJSÁGÍRÓJA, JENEI MIKLÓS

A Junior Prima Díjat a Prima Primissima Díjakhoz hasonlóan minden éveben több kategóriában adják át, 30 év alatti, munkájukban kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiataloknak. Idén hatan kaptak Junior Prima elismerést, Jenei Miklós mellett Oroszi Babett az Átlátszó.hu újságírója, Máté Bence természetfotós, valamint a Csiki Gergely, a Portfolio, Bihari Ádám a TV2, és Seres Gerda az InfoRádió munkatársa. A Junior Prima díj nettó 2 millió forintos támogatással is jár.

VESZÉLYES IPHONE-VÍRUS BUKKANT FEL

A Wirelurker nem az első Apple-telefont támadó kártevő, de az eddigi legjobban elterjedt, becslések szerint több százezer telefont fertőzött meg, mire egyáltalán észrevették az antivírus cégek specialistái. Online fizetési adatokra vadászik, és csak feltört készülékeken tud kárt okozni. Fertőzni viszont bármilyen iPhone-t megfertőz, a számítógépen keresztül, amihez az usb-n kapcsolódik.

BONTJÁK AZ MTK STADIONJÁT

Elkezdték bontani a Hidegkuti Nándor Stadiont, hogy a helyére egy világszínvonalú újat építsenek. Az új, 5000-5500 néző befogadására alkalmas, UEFA III-as besorolású labdarúgó-stadion 2016 nyarára készül el.