Itt van a nap összes fecnije

2014.11.14. 18:43

ORBÁN AZ AMERIKAIAK DOKUMENTUMÁRÓL

Orbán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában utalt arra a dokumentumra, amelyet az amerikai nagykövetség egy munkatársa adott át a magyar félnek a beutazási tilalmakkal kapcsolatban; a papír jórészt a külképviselet korrupciós aggodalmaival kapcsolatos korábbi egyeztetéseket sorolja fel. Se aláírás, se fejléc, se pecsét, ez egy fecni, jellemezte Orbán Viktor a dokumentumot, hozzátéve: ha bármelyik magyar nagykövet odaadna egy ilyen papírt egy kormánynak, másnap haza kellene rendelnie.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy ha a beutazási tilalommal sújtott Vida Ildikó adóhatósági elnök be is nyújtaná lemondását, erősen elgondolkozna azon, hogy elfogadja-e, mert arra nem szeretne precedenst teremteni, hogy egy külső állam megvádol egy köztisztviselőt, de nem ad át bizonyítékokat, mégis eléri a leváltását. Orbán később hozzátette:

Én nem merem vádolni az Egyesült Államokat, hogy nyers gazdasági érdekei miatt rágalmazási hadjáratot indít egy baráti ország ártatlan állampolgárai ellen.

MEGINT NAGYOTT NŐTT A GAZDASÁG 

3,2 százalékkal nőtt a magyar GDP az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslését a Központi Statisztikai Hivatal. A növekedést alapvetően az ipar és a mezőgazdaság növekedése okozta.

VADLÚDDISZNÓ AZ ÖREG-TAVON

Lényegesen nagyobb ütemben emelkedik a vadludak száma a tatai Öreg-tavon, mint tavaly: alig pár nap leforgása alatt csütörtökön már 36 ezer vadludat számoltak a természetvédők. Tavaly ilyenkor ennek a mennyiségnek mintegy harmada, körülbelül 11 ezer vadlúd pihent az Öreg-tónál

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület tájékoztatása szerint a tömeget alkotó nagy lilikek (Anser albifrons) mellett feltűnt egy örvös lúd (Branta bernicla) és 34 vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) is. A Magyarországon fokozottan védett, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján veszélyeztetett státusszal szereplő színpompás vörösnyakú lúdból már tavaly is a korábbi éveket meghaladó rekordszámú tömeg pihent Tatán, a természetvédők reményei szerint idén tovább nő a számuk.

Minek maradjon otthon a hétvégén?

Erős programokat ígér és kiemelten fontos kérdéseket feszeget a mostani hétvége is. Tudja például, miért vannak olyan messze a székek egymástól a HÉV-megállóban? Hogy melyik zenekar lopja az áramot a felvételeihez? És vajon ki az avantgárd zene Federerje? Programajánlónkból minden kiderül!

Beat On The Brat Ramones (Live Last Show)

KÖTELEZŐ LESZ A FORINTKAMAT-RÖGZÍTÉS 

Kormányzati forrásból úgy értesültünk, a kormány kiköti,a devizahitelek forintosítása után nem lehet magasabb a forinthitel kamata, mint amekkora eredetileg a svájcifrank- vagy euróhitel kamatszintje volt. A bankokra kötelező kamatplafont hosszabb időre rögzítik, de hogy pontosan mennyire, az adósonként sávosan eltérő lesz. A rögzítés időtartama öt, négy és három év lehet a hitelből hátralévő futamidő függvényében. Az előzményekről ittés itt olvashat.

ITT AZ ÚJABB TRAFIKTÖRVÉNY 

A hét elején küldte szét a Miniszterelnökség az új trafiktörvény tervezetét több minisztériumnak, hogy véleményezzék azt. Több dolog is kiderül a dokumentumból: lesz egy központi dohányellátó, a trafikok pedig nem vehetnek majd dohányárut mástól, csak onnan. Az ellátónak annyi dolga lesz, hogy minden megyében létre kell hoznia egy raktárat és egy elektronikus rendszert a rendelések miatt. A tervezet szerint a raktárak feltöltése már nem az ő feladata lesz, hanem a gyáraké, nagykereskedőké.

KIJEV NEM TERVEZI KELET-UKRAJNA VISSZAHÓDÍTÁSÁT

Pavlo Klimkinukrán külügyminiszter arról beszélt egy német lapnak, hogy Kijev nem tervezi a kelet-ukrajnai szakadárok által ellenőrzött területek katonai erővel való visszaszerzését. Klimkin szerint az ukrán kormány azon van, hogy betartsa a minszki tűzszüneti megállapodást, és politikai megoldást keres a válságra. Ha viszont az oroszok újabb támadásokat indítanak, az ukrán hadsereg készen áll arra , hogy visszavágjon. Az ukrán helyzet egyébként még mindig inkább kommunikációs szinten fokozódik: pénteken a NATOfőtitkára interjúban gyanúsította Oroszországot azzal, hogy azutóbbi napokban ismét fegyvereket és hadifelszerelést, tankokat és rakétákat szállított Ukrajnába. David Cameron pedig azt mondta, Oroszország tettei elfogadhatatlanok Kelet-Ukrajnában, és újabb szankciókhoz vezethetnek az Egyesült Államok és az Európai Unió részéről.

HAJMERESZTŐ MANŐVERÉRT KAPOTT 15 HÓNAPOT

Nagy-Britanniában tizenöt hónap felfüggesztett börtönre ítéltek egy litván állampolgárságú kamionsofőrt, aki október 23-án mutatott be egy veszélyes manővert az M6-os autópályán.A férfi egy lehajtón, a forgalommal szemben, egy 180 fokos fordulóval hajtott fel a háromsávos sztrádára, az esetet egy kamera rögzítette. A forgalom szerencsére gyér volt, de ha valaki nagy sebességgel érkezett volna a helyszínre, biztosan telibe trafálja a negyventonnás kamiont.

Félelmetes manőver egy kamionsofőrtől