Minden, ami ma Párizson kívül történt II.

2015.01.08. 19:27

MEGHALT LASZTOVICZA JENŐ

Hosszas betegség után csütörtökön meghalt Lasztovicza Jenő fideszes politikus, aki Veszprém megye 3. számú körzetét 1998 óta képviselte a parlamentben. A képviselő súlyos betegsége nyílt titok volt, a 2014-ben kezdődő ciklus munkájában már csak alkalmanként tudott részt venni. Lasztovicza Jenő halálával újabb - a kétharmados többséget veszélyeztető - kihívással kell szembenéznie a Fidesznek, hiszen egyéni választókerületében időközi választást kell kiírni.

ISZONYÚ JÓL KERES ROGÁN UTÓDJA

Csütörtökön nyilvánosságra hozta az V. kerületi önkormányzat a képviselő-testület és kerületvezetés legfrissebb vagyonnyilatkozatait. Ezekből az derül ki, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesterként 1,23 millió forintot keres, ami alig marad el a főpolgármester havi fizetésétől, és 480 ezerrel magasabb, mint a törvény által engedélyezett maximum. A kerület szerint véletlenül került az összeg a bevallásba, olyan díjazást is beleszámoltak, amit nem is vett fel a polgármester.

MEGVAN A FIDESZ ÉS AZ MSZP KÖZÖS ELLENSÉGE

Szigetvár MSZP–DK-támogatással megválasztott polgármestere szerdán bemutatta, mit értett azon, hogy meg kell hálálni a kormánynak, hogy 111 milliós rendkívüli támogatást adott a városnak. Vass Péter vezényletével az önkormányzat közmeghallgatása a Fidesz és az MSZP közös támadásává vált a városi képviselő-testületben abszolút többségben lévő civil szervezet, a Szigetvári Emberekért Egyesület ellen.  

A VÁRTNÁL KISEBB LETT A HIÁNY

825 milliárd forintos hiánnyal zárt a költségvetés, ami sokkal jobb a legutóbb 1151 milliárd forintra emelt hiányelőirányzatnál. Ez egyben azt is jelenti, hogy decemberi hiány 111,9 milliárd volt, tehát a végén megfogtunk valamennyit a nemrég megemelt előirányzatnál.

KIRÚG 177 EMBERT AZ MTVA

Tömeges leépítést jelentett be az MTVA. Százhetvenhét ember veszíti el a munkáját. Már novemberben szó volt arról, hogy legalább kétszáz dolgozójától megválik a közmédia, de akkor még csak átszervezésről beszéltek.

A HÉTEN MEGSEMMISÜL AZ ELSŐ MAGYAR MŰHOLD

Három év után hamarosan véget ér az első magyar műhold, a MASAT–1 karrierje. A 10*10*10 centiméteres kocka alakú űreszköz fejlesztői a BME-n ma bejelentették, hogy a műhold valószínűleg január 10-én éri el a folyamatosan süllyedő pályamagasságnak azt a pontját, ahonnan már nem tudja folytatni a Föld körüli keringést. A műhold a légkörbe visszaérve a megnövekedett hőterhelés miatt először majd felmelegszik, a műszerei működésképtelenné válnak, később a hatalmas hő hatására szerkezeti elemek is nyom nélkül semmisülnek majd meg, az amúgy sem túl nagy kocka legkisebb részei is elégnek a zuhanás alatt.

VÁLTOZIK A SZÉLESSÁV FOGALMA

Az amerikai hírközlési hatóság 4-ről hamarosan 25 megabitre (illetve mobilnetnél 3 megabitre) viszi fel a szélessávú intetnet alsó határát. A hatóság azért változtatna, mert a mostani definíció megalkotása óta teljesen megváltoztak a fogyasztói igények. Az európai szabályozók más taktikát választottak: nem a szélessáv jelentését módosítják, hanem inkább bevezették az NGA (Next Generation Access), azaz újgenerációs hozzáférés fogalmát, és ennek az alsó határát 30 Mbps-nél húzták meg.

NAGY BAJBAN A BARCELONA

Nem elég, hogy nem sikerült a Real Madridhoz felzárkózni a bajnokságban, hatalmas feszültségekről számol be a sajtó nap mint nap a Barcelona háza tájáról. A legnagyobb kérdés: Messi vagy az edző Enrique megy illetve marad? A vagyonért megszerzett Suárezről is felröppent a hír, hogy visszatér Angliába