Árpád
-2 °C
4 °C

Ilyen egy igazi tizenharmadika

2015.01.13. 18:55

EZ SEM A FIDESZ NAPJA VOLT

Nem csak a közvélemény-kutatások alakulnak rosszul a kormánypártnak, egykori és jelenlegi káderei is bírálják a Fidesz politikáját.

  • Az Ipsos közvélemény-kutatása szerint azután, hogy október és december között 10 százalékkal csökkent a Fidesz tábora, az utóbbi egy hónapban sem sikerült megállítani a tendenciát: most újabb 2 százalékkal csökkent a támogatóik száma, jelenleg 23 százalékon állnak a teljes népességen belül.
  • Hegedűs Zsuzsa szociológus, a miniszterelnök egyik tanácsadója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában mondott ellent megbízójának. Arról beszélt, hogy Orbán bevándorlásellenes állításaival szemben a terroristák „nem nagy vallási fanatikusként csinálják ezt az egészet, hanem egyszerűen gyűlöletből”, illetve, hogy „ne foglalkozzunk azzal, hogy van a menekült és a gazdasági menekült”. Szerinte a feszültségek a munkanélküliségekből vezethetőek le. 
  • Alapvetően hibás szemlélet és a gazdasági növekedés gátja, ha a kormányzat a gazdaság kerékkötőjének tartja a környezetvédelmet. Ezt állítja Illés Zoltán, az előző Orbán-kormány környezetvédelmi államtitkára, aki kiakadt azon, hogy 2015-től környezetvédelmi termékdíjat rónak a napelemekre is. 

REPÜLŐGÉP UTÁN BUSZT LŐTTEK KI AZ OROSZ SZEPARATISTÁK

Tíz ember meghalt, tizenhárom megsebesült, amikor fegyveresek tűz alá vettek egy civil buszt a Donyeck közelében lévő Volnovaha alatt kedden kora délután – közölte Donyeck megye rendőrfőkapitánya. Vjacseszlav Abroszkin szerint a támadást az oroszbarát szeparatisták hajtották végre, eredeti célpontjuk az ukrán erők által fenntartott út menti katonai ellenőrző pont lehetett. A helyközi járat Mariupolból haladt a szeparatisták által ellenőrzött Donyeckbe, amely háromnegyed éve szinte folyamatos harcok színtere.

HAMAROSAN MEGTUDJUK, MI TÖRTÉNT AZ INDONÉZ GÉPPEL

Búvárok kiemelték kedden a tengerből az AirAsia légitársaság két hete lezuhant repülőgépének második fekete dobozát is, amely a pilóták egymás közötti, illetve a pilóták és a repülésirányítók beszélgetését rögzítette. A berendezés jelenleg egy indonéziai hadihajón van, és Jakartába szállítják elemzésre.

BÜNTETTE A GVH AZ ÁRVÍZI HELYREÁLLÍTÁSON NYERÉSZKEDŐ CÉGEKET

Összebeszéltek az útépítő cégek a közbeszerzésnél, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) most 43,6 millió forintos bírsággal bünteti a három vállalkozást. Az Otys, az Út-garantor Kft. és a Kristály-vár Kft. az árvízi helyreállításból szakított nagyot: amikor a nagylóci önkormányzat kiírta a közbeszerzést, előre leboltolták egymás közt, hogy ki legyen a nyertes. Az Otys és az Út-garantor Szécsényfelfalu önkormányzatát is megkopasztotta. A GVH megállapította, hogy a nagylóci projektnél az Út-garantor és a Kristály-Vár ajánlatát az Otys készítette, direkt nem szálltak valódi versenybe. A szécsényfelfalui projektnél pedig a GVH megállapította, hogy az Otys és az Út-garantoraz ajánlatbeadás előtt kapcsolatba lépett egymással, hogy befolyásolják a közbeszerzési eljárás végeredményét.

LEFOTÓZTAK EGY ÉSZAK-KOREAI TENGERALATTJÁRÓT

Fényképes bizonyítékot találtak arra, hogy Észak-Koreának rakétaindításra is képes tengeralattjárója van. Az Amerikai-Koreai Intézet munkatársai úgy vélik, a tengeralattjáróról közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat is lehet indítani. Észak-Korea viszont e rakéták fejlesztésével bajban van, mivel hiányzik a szükséges technológia. Épp ezért egy rakétaindító tengeralattjáró megléte még nem garantálja, hogy lőni is tudnak vele.

ÓKORI SZARKOFÁGOKAT TALÁLTAK ÓBUDÁN

Két nagy méretű ókori kőszarkofágra bukkantak Óbudán a Budapest–Esztergom-vasútvonal felújítása során. A leletet Óbuda vasútállomásnál találták egy vízelvezető árok ásásakor. A római kori temetkezéseket az Aquincumi Múzeum régészei két nap alatt tárták fel. A szarkofágokat már az ókorban kirabolták, így csak csontmaradványokat találtak bennük.

AZ ARANYLABDA-ÁTADÓ UTÓÉLETE IS IZGALMASRA SIKEREDETT

Franz Beckenbauer például felháborodott, hogy nem Manuel Neuer nyert, de a bajorok lengyel csatára, a lengyel csapatkapitányként Ronaldót legjobbnak jelölő Lewandowski is már megbánta, hogy nem a csapattársait jelölte. A díjátadón Messi és Ronaldo a Puskás-díjra jelölt Stephanie Roche futballistennőn legeltették a tekintetüket. És tudja, hogy szavazott a magyar delegáció?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?