Nem nagyon kegyelmeznek

2015.02.04. 18:52

RENDPÁRTI AZ ORBÁN KORMÁNY? AZ!

A nyolcéves szocialista kormányzáshoz képest jóval kevesebben részesültek kegyelemben 2010 óta, derül ki az Igazságügyi Minisztérium friss statisztikájából. Sőt, a kegyelemben részesültek aránya az összes döntéshez viszonyítva soha nem volt olyan alacsony (0,53 százalék), mint tavaly. Ebből a szempontból a 2008-as volt a csúcsév, akkor a kérvényezők 3,38 százaléka részesült kegyelemben. A tisztán szocialista kormányzású években jóval harminc százalék fölött volt azoknak az aránya, akiknek elengedték vagy mérséklték bűnügyi költségét, rendbírságát. A mélypont megint csak 2010 után jött el, 2011-ben 21,05 százalékra csökkent, tavaly éppenhogy 30 százalék fölé kúszott.

LEÁLLTAK A MÁV JEGYAUTOMATÁI

Hardverhiba miatt az ország összes MÁV jegyautomatája leállt, és nem volt elérhető az online jegyértékesítés sem. A hibát elvileg már kijavírtották, de azt tanácsolják, hogy a pénztáraknál váltsanak jegyet, az ottani gépek működnek. Azonban az online lefoglalt jegyeket itt sem tudták kinyomtatni, ezért az online foglalásokat a vonatokon a kalauzoknak kell jelezni, akik kitöltenek majd egy „utasleadási lapot”, azaz egy jegyzőkönyvet, ami arról szól, hogy valaki az adott kóddal utazott.

NÉMETH GYÖRGY ÚJABB HÚZÁSA

Németh György szociológus-közgazdász két éve azzal került be a hírekbe, hogy egy, a romák és a többség együttéléséről szóló konferencián azt mondta, "én úgy tekintek a cigányságra mint egyfajta bomlástermékre". A jobboldali lapokba publikáló Németh kedden délután ennél is tovább ment, egy CEU-n megtartott vitán azt mondta, hogy Magyarországon nem is volt cigány holokauszt.

ÚJABB BANKOT VEHET AZ ÁLLAM 

Az MKB és a Budapest Bank után a Sberbankot nézte ki magának az állam, amiért 150-200 milliárd forintot fizethet. A lap értesülése szerint már a végső stádiumban vannak az egyeztetések, így még az is lehet, hogy Vlagyimir Putyin február 17-i látogatásán jelentik majd be az üzletet. A lap azt írja, hogy a Budapest Bankot és a Sberbankot is beolvasztanák az MKB-ba. Az Sberbank ára egyébként hasonló lenne a Budapest Bankéhoz, amit nagyjából 200 milliárd forintért vett meg az állam.