Tele volt meglepetésekkel ez a nap

2015.02.05. 19:26 Módosítva: 2015.02.05. 19:28

DIPLOMÁCIAI OFFENZÍVA KIJEVBEN

Angela Merkel és François Hollande csütörtökön váratlanul Kijevbe utazott, pénteken pedig Moszkvába mennek. Csütörtökön Kijevbe érkezett John Kerry amerikai külügyminiszter is. Kerry egy újabb, 16,4 millió dolláros humanitárius segély folyósítását jelenti be, amit a kelet-ukrajnai civilek támogatására fordíthatnak. Petro Porosenko ukrán elnök a Die Weltnek azt mondta: fegyvereket kér a NATO-tól, hogy meg tudja védeni magát az agresszor Oroszországgal szemben. Ukrajna újabb támogatást vár az Európai Uniótól és más partnerektől is.

Új, nagy budapesti kórház jön

Budapesti képviselőik javaslatára döntöttek egy új, nagy fővárosi kórház szükségességéről, ezért javasolják a felépítését, mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője mezőkövesdi sajtótájékoztatóján, a Fidesz-KDNP-képviselőcsoport kihelyezett ülésének helyszínén. Beszéltek, de nem döntöttek a kilencosztályos általános iskoláról is, a nemzeti közműszolgáltató márciusban indul el.

ÖT IGAZGATÓ TÁVOZIK A BKK-TÓL

A vezérigazgató lecserélése után a Vitézy-érában kialakult teljes vezérkartól is megválik a BKK: öt igazgató távozik a cégtől. Azt nem tudni, mi a tömeges távozás oka. A fővárosi közgyűlés tavaly novemberben döntött arról, hogy 2015-től új vezetője lesz a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK), a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-nek (BFVK), a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek (FKF), valamint a Főtáv Zrt.-nek. Az új BKK vezérigazgató Dabóczi Kálmán, a Közlekedéstudományi Intézet ügyvezető helyettese lett.

PESSZIMISTÁBBAN LÁT MINKET BRÜSSZEL 

Lassabb lesz a magyar gazdaság növekedése, viszont kisebb lesz a költségvetési hiány is az idén, mint ahogy azt korábban várta azt Európai Bizottság. Brüsszelben úgy látják, hogy a magyar gazdaság tavaly 3,3 százalékkal nőtt, idén és jövőre pedig 2,4 és 1,9 százalékkal bővülhet a GDP. A legutóbbi, őszi előrejelzésükben még 2,5 és 2 százalékos növekedést jeleztek előre. A Bizottságnál úgy látják, hogy tavaly olyan, egyszeri hatások hajtották a növekedést, mint az EU-s támogatások és az MNB növekedési hitelprogramja, ezek nélkül viszont már 2014 második felében lassulni kezdett a gazdaság.

A LEGNAGYOBB MAGYAR SPORTSIKER: DÁRDAI EDZŐ LETT A BUNDESLIGÁBAN

Évtizedek óta nem került olyan pozícióba magyar futballedző, mint csütörtökön Dárdai Pál, aki a Hertha BSC első osztályú német futballcsapat edzője lett. Dárdai egyben a magyar válogatott szövetségi kapitánya is, nehéz lesz összeegyeztetnie a két állást, főleg, hogy a Hertha kieső helyen áll a Bundesligában.

AZ ELSŐ VILLAMOS MÁR ELINDULT FELÉD

Elkészült az első, hamarosan Budapestre érkező CAF villamos a spanyolországi gyárban, az 1-es és a 3-as vonalon fog járni. Zaragozában és Beasainban, Baszkföldön gyártják a megrendelt 47 szerelvényből álló flottát. Az első elkészült villamost a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a BKK szakemberei megtekintették a héten Spanyolországban és megkezdték az első vizsgálatokat. Az első jármű várhatóan idén márciusban érkezik Budapestre, további spanyolországi hatósági vizsgálatok után.

10523915 820923207966169 115358874626057772 n
Fotó: Facebook / BKK - Budapesti Közlekedési Központ

NEM JUTOTTAK BÉCSIG A KOSZOVÓI MENEKÜLTEK

Negyvenhét koszovói menekültet, köztük 19 gyerekkorút szállítottak le a Budapestről Bécsbe tartó Railjetről. A vasútállomás előtt több rendőrautó és kisbusz várakozott, amíg a rendőrök a menekültek papírjait vizsgálták. Az állomás elé nemrégiben egy szirénázó mentőautó érkezett, a lap szerint a kimerült menekülteket látták el. A menekülteket két óra körül a győri Szövetség utcai őrzött szállóra kísérték a készenlétisek.

ELTÖRÖLTÉK AZ ÚTVONALAKAT A MAGYAR LÉGTÉRBEN

Ezentúl minden repülőgép arra megy majd, amerre jólesik neki. Mármint amerre optimális neki a célpontja eléréséhez. Európában először Magyarország lépte ezt meg, elvileg egy csomó pénzt fogunk így spórolni.

SÚLYOS HIBA AZ INTERNET EXPLORERBEN

Méghozzá a böngésző legfrissebb, 11-es verziójában találták biztonságtechnikai szakemberek, Windows 7 és 8 alatt lehet a kihasználásával érzékeny adatokat lopni. A Microsoft már gőzerővel dolgozik a javításon, mi meg addig is itt maradunk a kérdéssel: ki a fene használ még mindig Internet Explorert?