Ilyen egy igazi mozgalmas hétfő

2015.02.09. 20:06 Módosítva: 2015.02.09. 20:54

TULAJDONOS LETT A MAGYAR ÁLLAM AZ ERSTÉBEN, CSÖKKENHET A BANKADÓ 

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a kormány is 15-15 százalékos tulajdont vásárol az Erstében – jelentette be Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója hétfőn. „A bank átvilágítása és a pontos ár meghatározása a következő hetek feladata" – mondta Orbán Viktor a sajtótájékoztatón.

 Orbán arról is beszélt, hogy 2016-ban és 2017-ben csökkenni fog a bankadó. Elmondása szerint 2016-ban 60 milliárddal csökken az adónem – összehasonlításképpen: idén bankadóból 144 milliárdot vár a kormány – , ami az adókulcs és az adóalap változásából áll majd össze.

MEGLEPETÉS KÉSZÜL A VESZPRÉMI IDŐKÖZIN?

A Fidesz (Navracsics Tibor) itt tavasszal húsz százalékot vert a baloldalra, ami egy belső használatra készült közvélemény-kutatás szerint január végére a hibahatár-közeli 6-ra csökkent. És csak a választókerülethez tartozó falvak miatt, mert a városban már masszív a baloldali közös jelölt Kész Zoltán előnye.

TARLÓS LENYOMNÁ KŐBÁNYA TORKÁN AZ OROSZ BÉKÁT

A kőbányai képviselő-testület rendkívüli ülésen 14:0 arányban leszavazta Tarlós István főpolgármester ötletét, hogy a kerület egyik parkját nevezzék át Moszkva parknak. Tarlósék szerint ez nem számít, a kerületnek csak véleményezési joga van.

FANTASZTIKUS BÜNTETÉST ESZELT KI VONA GÁBOR

A mostanában civilizált maszkjait próbálgató Jobbik elnöke meg akarja leckéztetni a mezőtúri, a vasárnapi időközin fényes győzelmet arató, nyíltan cigánygyűlölő képviselőjelöltjét. A büntetés: 3 napra be kell költöznie egy jobbikos roma (!) otthonába. Ionescu zokog.

kötélkötél.PNG

25 ÉVE EGY HELYBEN TOPORGUNK AZ OECD SZERINT

Az OECD friss, Going for Growth című jelentése szerint Magyarország nem tudott az utóbbi 25 évben felzárkózni a világ gazdagabb országait tömörítő OECD átlagához nemzeti össztermék tekintetében, ennek pedig a fő oka az alacsony termelékenység. Ez látszik a grafikonon is, ami azt mutatja meg, hogy hogyan változott a magyar egy főre eső bruttó nemzeti össztermék (GDP), nemzeti jövedelem (GDI) és a termelékenység (GDP/munkaóra) az OECD-átlaghoz képest.

EGY 22 ÉVES ANGOL SRÁC TAROLT A GRAMMYN

Grammy-díjakat osztogattak tegnap Los Angelesben, és nem kis meglepetésre nem az utóbbi másfél évben megállíthatatlan Pharrell Williams és még csak nem is az amerikai szórakoztatóipar (Oprah után) legbefolyásosabb tagja, Beyoncé, hanem egy mindössze 22 éves brit énekes, Sam Smith vihette haza a legtöbb aranygramofont.

Hatból négyet elvitt, csak legyen helye otthon a kredencen. Bővebben itt, de ha nem szeretik a betűket, van mozgóképes összefoglalónk is, csöccsel, itt.

BAFTA: A SRÁCKOR LETT A LEGJOBB FILM

Miközben Hollywoodban zenei díjakat adtak át, a britek hűvös eleganciával a filmeseket díjazták, és ha már így alakult, a Sráckornak adták a legjobb filmnek járó BAFTÁ-t, jutott egy a filmet rendező Richard Linklaternek is, és a legjobb női mellékszereplőnek is a film egyik színésznőjét, Patricia Arquette-et választották. Itt a folytatás, tessék klikkolni.

KÍNOS BAKI A DAL KÖZÖNSÉGSZAVAZÁSÁNÁL

A köztévé kétségbeesetten keres egy olyan nótát, amivel nem égünk le az Eurovíziós Dalversenyen, amit rendes kelet-európai nemzethez méltón komolyabban veszünk, mint egy Olimpiát, pedig a busójárás sem szokás túldimenzionálni. A közönségszavazásnál viszont a nagy akarásnak nyögés lett a vége. Erre a folytatás.

MEGÉRKEZETT A WINDOWS 10 ALÁ AZ ÚJ OFFICE

Ki is próbáltuk, és meglepődtünk: drasztikusan leegyszerűsödött a dzsungelként burjánzó kezelőfelület, érintőképernyőre is optimalizálták, és már nincs összehegesztve a Word az Excellel meg a Powerpointtal, hanem mind külön app és mindezek tetejébe ingyen van.

BESZÜNTETTÉK AZ EGYIPTOMI BAJNOKSÁGOT, MERT 19-EN MEGHALTAK EGY BAJNOKIN

A bajnokság két élcsapata, a Zamalek SC és az ENPPI Cairo meccse előtt elszabadultak az indulatok, legalább 19-en meghaltak, amikor a Zamalek ultrái jegy nélkül akartak bejutni a kairói Légvédelmi Erők stadionba. Egyiptomba három éve nem engednek szurkolókat a bajnokikra, akkor 72-en haltak meg egy meccs utáni zavargásban. Most bizonytalan ideig felfüggesztették a bajnokságot.

A FERENCVÁROS MEGFIZET A RASSZISTA SZURKOLÓIÉRT

Az UEFA visszadobta az FTC fellebbezését, amellyel a magyar klub tavalyi, rijekai EL-selejtezőjén történt incidensek után kapott büntetései mérséklését kívánta elérni. A Ferencvárosnak zárt kapus meccset kell játszania a következő nemzetközi meccsén és 50 ezer eurót is fizetnie kell, a klub számításai szerint 60 millió forint körüli kár érte.