Egyre nagyobbra duzzad

2015.02.26. 20:22

EGYRE NAGYOBBRA DUZZAD A BUDA-CASH-ÜGY

Magyarország legdélebbi városában, Siklóson nem amiatt aggódnak az emberek, hogy ugrott a részvénypakett, hanem amiatt, hogy a Buda-Cash banktársa benyelte a segélyt és a nyugdíjat. A cég székházánál vasárnap este nyomokat tűntetthettek el. Varga Mihály szerint 80 érintett önkormányzat van. A jegybank alelnöke megerősítette, valóban 15 éves csalássorozatot tártak fel. Lapértesülések szerint a Buda-Cash vezetői hétfőn magukat adhatták fel. A botrányban érintett regionális bankfiókok előtt a délelőtti órákban kisebb tömegek gyűltek össze, délutánra már rendeződött a helyzet.  

ÜGYÉSZSÉG: TÖRTÉNT SZEXUÁLIS ERŐSZAK SZIGETSZENTMIKLÓSON

Csütörtökön váratlanul rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett meg Szabó Ferenc, a  Pest megyei főügyész a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási üggyel kapcsolatban. A sajtótájékoztató előzménye az volt, hogy a Budapest Környéki Törvényszék kedden hirdette ki az elsőfokú, nem jogerős ítélet a gyerekek szüleire. Szabó arról beszélt: a szülők elbuktak a poligráfos vizsgálaton, tehát a hazugságvizsgáló hazugságot észlelt, amikor tagadták az erőszakot, másrészt pedig a gyerekek fizikai orvosszakértői vizsgálata szerint is minden kétséget kizáróan történt szexuális erőszak.

MEGHALT A SZEGEDI H1N1-FERTŐZÖTT

Vasárnap hajnalban meghalt az a férfi, akit H1N1-fertőzéssel kezeltek a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében. A férfi felesége jelentette be a hírt az ismerőseinek a Facebookon.

REJTÉLYES FÉNYEK EGY TÖRPEBOLYGÓN

A 2007-ben útnak indított Dawn űrszonda fő feladata a Vesta és a Ceres nevű törpebolygók részletes felderítése, az eszköz ez utóbbiról továbbított hihetetlen felvételeket. A képeket még február 19-én lőtte a szonda, amikor nagyjából 46 ezer kilométer távolságban volt a Cerestől, és a felvételeken két világító folt látható a kisbolygón. A kutatók egyelőre csak tippelni tudják, miért világít a Ceres; egyesek szerint jégmező tükrözi a nap fényét, mások szerint sókristályok, de a vulkanikus tevékenység sem kizárható.

PIA19185 ip

MEGDŐLT A MOBILNET-SEBESSÉGI REKORD

Rekordsebességet értek el az ötödik generációs (5G) adatátviteli technológiai fejlesztések tesztelése során brit tudósok. A Surreyi Egyetem 5G Innovációs Központjának szakemberei másodperceként egy terabájt adatot továbbítottak vezeték nélkül, ami több ezerszer gyorsabb a 4G-s adatátvitelnél. Ez azt jelenti, hogy 5G hálózaton elméletileg száz nagyjátékfilmet is letölthetünk egy másodperc alatt, ez a sebesség hatvanötezerszer gyorsabb, mint a mai 4G hálózatok átlagsebessége.

EGYRE ZAVAROSABB ALONSO BALESETE

Össze-vissza beszélnek Fernando Alonso Forma1-es világbajnok hétvégi balesetéről. A McLaren korábban azt közölte, Alonsónak agyrázkódása van, ám azt többször is határozottan cáfolta a csapat és a versenyző menedzsere, hogy egy pillanatra is elveszítette volna az eszméletét. Ron Dennis csapatfőnök viszont azt mondta, "nem volt agyrázkódása, csak hasonló tüneteket produkált", ellenben a háromnapos kivizsgálást azzal indokolta, hogy "rövid időre elveszítette az eszméletét". Vizsgálódik a FIA is.