Mi az, ami az államfőnek jobban fáj, mint az Ádár János?

2015.03.17. 19:41

CSŐDVÉDELMET KÉRT AZ ULPIUS HÁZ

Az 1998-ban alapított könyvkiadó vezetője a napokban csődeljárást kezdeményezett – értesült az Index több, egymástól független piaci forrásból. A Magyarországon A szürke ötven árnyalatát és Frei Tamás könyveit kiadó társaság nemrég átköltöztette a székhelyét, és törölte három telephelyét, ahol boltjai vannak.

abra1

A FIDESZ ÁTGÁZOLT ÁDEREN

Hiába emelt politikai vétót a március elején már megszavazott területi államigazgatási törvénymódosítás ellen, a Miniszterelnökség előre jelezte, hogy nem változtatnak a javaslaton, ma pedig a parlament változatlan formában fogadta el a jogszabályt. Áder bekaphatja így már kénytelen lesz aláírni.

A JOBBIK SZINTE BEFOGTA A FIDESZT

A teljes népességen belül nagyon megközelítette a Fideszt a Jobbik – derül ki az Ipsos legfrissebb kutatásából. A Fidesznek 1,7 millió, a Jobbiknak pedig 1,5 millió támogatója van. Fidesz-Jobbik-MSZP 21-18-12. 

JÖHET A KÖNYVVIZSGÁLÓK MEGREGULÁZÁSA A BRÓKERBOTRÁNYOK MIATT

Az MNB szerint a brókerbotrányok miatt szükséges a könyvvizsgálók megregulázása, mert nem elég jó az NGM által működtetett mostani rendszer. A kamara szerint viszont nálunk pont úgy működik a felügyelet, mint az EU-ban mindenhol, az MNB pedig már most beleszólhat szinte mindenbe. Van néhány cég, amelyik több botrányos ügynél is feltűnik, a minisztérium vizsgálja majd, hogy volt-e szerepük a csalásokban.

300 MILLIÓS POFONT OSZTOTT AZ MNB

Közel 300 millió forintos bírságot kapott az MNB-től az MNG Invetsments Zrt. és amerikai anyavállalata, az MNG International Investment Inc. A magyar cég két olyan portfóliókezelő brókercég ügynökeként dolgozott, aminek nem volt engedélye Magyarországon. Az MNG-nek arra volt engedélye, hogy ún. függő ügynökként befektetési szolgáltatásokat nyújtson más cégek közvetítője legyen, de a két vállalatnak, az MTS Broker Ltd.-nek és a Safebroket Kft.-nek így sem dolgozhatott volna.

HAJNAL, KOMAN ÉS LEANDRO IS VÁLOGATOTT

Dárdai Pál kihirdette a görögök elleni, jövő vasárnapi Eb-selejtezőre a magyar válogatott keretét, amiben vannak egy ideje nem látott nevek. Az is kiderült, hogy a Hollandiában játszó Kenneth Otigba nem lesz magyar válogatott, nigériai meghívóra vár.

AZ FIA SÚGOTT A MERCEDESNEK

Túl simán nyerte a tavalyi világbajnokságot, még annál is meggyőzőbben az idei első futamot a Mercedes, az ellenfelek már azt akarják, hogy a FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) reagáljon, és igyekezzen kiegyenlíteni az erőviszonyokat. Nagyot léphetnek céljük felé, miután Bernie Ecclestone az olasz SkySport 24-nek elárulta, hogy a Merci-motor azért ennyire fejlett, mert többet tudtak a tavaly bevezetett turbókról: a szövetség segített nekik. Részletek itt.

A MICROSOFT LEMOND AZ INTERNET EXPLORERRŐL

A Microsoft már korábban is célozgatott rá, hogy búcsút intenek az Internet Explorer márkanévnek, de hétfőn hivatalosan is megerősítették, hogy a jövőben nem az Explorer, hanem a Project Spartan lesz a Microsoft hivatalos böngészője. Az Internet Explorer továbbra is elérhető lesz Windows 10 alól, de valószínűleg csak üzleti célból; a vállalati szférában még mindig gyakran használják a Microsoft régi böngészőjét. A Windows 10 elsődleges böngészője viszont egyértelműen a Spartan lesz.

ALAKFEJLŐDÉSI TANULMÁNY MAGYAR KUTATÓKTÓL, A MARSOT IS JOBBAN MEGÉRTHETJÜK

A BME és a Debreceni Egyetem kutatói rájöttek, hogy a törmelékek alakja és mérete között univerzális összefüggés van, mindegy, hogy a kavicsokat szétverik kalapáccsal, vagy éppen darabjaira robban valami, akár egy űreszköz. A kutatók Nature Scientific Reportsban megjelent tanulmánya a törmelékek geometriájával foglalkozik. Az alakfejlődési folyamatokat leíró kutatás a marsi formák elemzésekor is jól jöhet.